ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

 

Η διαδικασία της κτηματογράφησης περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, η οποία αφορά τους οικισμούς Αγία Παρασκευή, Αδριανή, Άνω Πυξάρι, Αχλαδέα, Ανθοχώρι, Αργυρούπολη, Βώλακα, Βαθύτοπο, Γραμμένη, Γρανίτη, Δοξάτο, Δασωτό, Εξοχή, Καλλίφυτο, Καλό Αγρό, Κουδούνια, Καλή Βρύση, Κάτω Νευροκόπι, Κατάφυτο, Κάτω Βροντού, Καλλιθέα, Κοκκινόγεια, Λιβαδερό, Λευκόγεια, Μεγαλόκαμπο, Μοναστηράκι, Μακρυπλάγι, Μικρόπολη, Μαυρολεύκη, Μαυρόβατο, Μικροχώρι, Μικρόκαμπο, Μικροκλεισούρα, Μικρομηλέα, Νεροφράκτη, Νικηφόρο, Ξηροπόταμο, Ποταμούς, Παγονέρι, Περιθώρι, Πανόραμα, Πλατανιά, Πτελέα Πλατανιάς, Περιχώρα, Πλατανόβρυση, Παρανέστι, Πετρούσα, Προσοτσάνη, Πύργους, Οχυρό, Σκαλωτή, Σιταγρούς, Σιδηρόνερο, Υψηλή Ράχη, Φτελιά, Φωτολίβος, Χαριτωμένη, Χρυσοκέφαλο, Χωριστή ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου του 2019 και προβλέπεται να διαρκέσει τρείς (3) μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι (6) μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού.

Προς τούτο οφείλουμε να επισημάνουμε στους Δραμινούς συμπολίτες μας τα ακόλουθα:

1) Η δήλωση των ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο αποτελεί μία κατεξοχήν νομική ενέργεια διότι, ο έλεγχος της ακίνητης περιουσίας και η προστασία αυτής πάντοτε ανατίθεται στον φυσικό υπερασπιστή της, δηλαδή στο δικηγόρο, που ο εκάστοτε ιδιοκτήτης περιβάλλει με εμπιστοσύνη και του αναθέτει την εκπροσώπησή του.

2) Η συμπλήρωση και υποβολή της δήλωσης προς το Εθνικό Κτηματολόγιο δεν είναι μια απλή διαδικασία, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία των δηλώσεων σε περιοχές που ήδη έχουν ενταχθεί. Ο έλεγχος των τίτλων ιδιοκτησίας και η ορθή δήλωση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων είναι κορυφαίας σπουδαιότητας καθότι, η μη προσήκουσα συμπλήρωση οδηγεί τις περισσότερες φορές σε μη καταγραφή του πραγματικού ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Είναι πολλά τα παραδείγματα των συμπολιτών μας, ιδιοκτητών ακινήτων στις ήδη ενταχθείσες περιοχές, οι οποίοι τελικά οδηγήθηκαν σε δικαστικές διενέξεις, είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε από διεκδικητές, με μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες.

Ακόμη και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η συνεργασία με ειδικούς άλλων επιστημονικών πεδίων (π.χ. τοπογράφους μηχανικούς κλπ.) είναι απαραίτητη, ο τελικός έλεγχος και η συμπλήρωση της δήλωσης από δικηγόρο ειδικά στις περιπτώσεις όπου οι τίτλοι δεν είναι σε νομική τάξη ή το δικαίωμα αποδεικνύεται με έγγραφα χρησικτησίας και κληρονομιάς καθίσταται επιβεβλημένη για την ορθή απόδοση των δικαιωμάτων των πολιτών, η δε εμπειρία των νομικών στην συμπλήρωση της δήλωσης και της απόδειξης της ιδιοκτησίας προλαμβάνει κόστος και χρόνο στο οποίο ενδέχεται να υποβληθεί κάθε πολίτης στο μέλλον.

3) Οι ειδικές γνώσεις των δικηγόρων στο εμπράγματο δίκαιο, που αποτελεί το κατεξοχήν ειδικό θεωρητικό υπόβαθρο που διαθέτουν οι δικηγόροι για την κατοχύρωση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των πολιτών, δεν δύναται να υποκατασταθεί από οποιονδήποτε άλλον επαγγελματικό κλάδο, που διαθέτει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, εμπειρική απλώς γνώση.

4) Κατόπιν των ανωτέρω, καλούνται οι συμπολίτες μας ιδιοκτήτες ακινήτων των υπό κτηματογράφηση περιοχών να απευθυνθούν στους δικηγόρους της επιλογής τους για να λάβουν τη νομική υποστήριξη που απαιτείται, προς έλεγχο τίτλων στα Υποθηκοφυλακεία αλλά και για όποια άλλη διαδικασία τυχόν απαιτηθεί, για την ορθή, σύννομη και επαρκή δήλωση των δικαιωμάτων τους.

 

Ο Πρόεδρος

Αναστάσιος Μ. Πούλιος

Η Γενική Γραμματέας

Αμαλία Α. Σαλωνίδου