Με τη σημερινή (25/3) επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα δόθηκαν στη δημοσιότητα και και τα πρόσφατα αποτελέσματα από τους ελέγχους του Εθνικού Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα, υπάρχει στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης, το οποίο έχει εντοπιστεί στην Π.Ε. Δράμας.

Τι αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση για τις μεταλλάξεις

Στην ανακοίνωση του Eθνικού Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 αναφέρονται τα εξής:

Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 475 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 30 Ιανουαρίου έως 13 Μαρτίου2021. Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, Καλύμνου, Ρόδου, Λέσβου, Φθιώτιδας και Εύβοιας.

Από τον έλεγχο των 475 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 423 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 18 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation – VUI). Από τα 423 δείγματα με στελέχη VOC, τα 422 βρέθηκαν με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και ένα δείγμα με τη μετάλλαξη Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501.V2), ενώ και τα 18 δείγματα με στελέχη VUI αφορούσαν το στέλεχος B.1.1.318 (Variant_E484K).

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 146 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 29 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2020. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής. Από τον έλεγχο των 146 δειγμάτων, αναδείχθηκε ένα δείγμα θετικό για Variant withdeletion in S Gene.

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 2.898 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012)και 56 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης γιατις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα. Τα 56 θετικά στελέχη για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501.V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 47 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, 5 από την Περιφέρεια Αττικής, 1 από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και 1 από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Παλιό το μεταλλαγμένο κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας

Σύμφωνα με τα δεδομένα του πίνακα, ο οποίος αποτελεί μέρος της επίσημης ανακοίνωσης του ΕΟΔΥ, το κρούσμα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Π.Ε. Δράμας δεν είναι πρόσφατο, καθώς δεν καταγράφεται στη στήλη με τα νεοαπομονωθέντα στελέχη, αλλά στη διπλανή με τα συνολικά.

Βέβαια στον αμέσως προηγούμενο πίνακα με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα στις 18 Μαρτίου, δεν υπήρχε καταγραφή για την Π.Ε. Δράμας.

Από την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ στις 18 Μαρτίου

 

Μια πιθανή εξήγηση για τη συμμετοχή της Δράμας στο χάρτη των περιοχών με βρετανική μετάλλαξη, χωρίς όμως να πρόκειται για νέο κρούσμα, αλλά και χωρίς να υπάρχει αναφορά στα στοιχεία της αμέσως προηγούμενης έκθεσης επιτήρησης, ενδεχομένως να πηγάζει από τα στελέχη από άγνωστη Περιφερειακή Ενότητα, τα οποία αντιστοιχίστηκαν στη συνέχεια.

Συγκεκριμένα στην έκθεση της 18ης Μαρτίου υπάρχουν 19 στελέχη βρετανικής μετάλλαξης από άγνωστη Περιφερειακή Ενότητα, ενώ στην πρόσφατη τα στελέχη από άγνωστη Π.Ε. είναι 6.