Κρίσιμο ραντεβού σήμερα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Στρασβούργο. Διεκδικεί την μέγιστη δυνατή στήριξη της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

Αντιμέτωπη με ένα συνολικό κόστος καταστροφών από τις πλημμύρες στον θεσσαλικό κάμπο που δεν μπορεί για την ώρα να προσδιοριστεί αλλά θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα υπερβεί τα δύο δις ευρώ– το τριπλάσιο τουλάχιστον του “Ιανού”- η ελληνική κυβέρνηση αναζητά την μέγιστη δυνατή ευρωπαϊκή στήριξη προς την χώρα μας ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες άμεσης ενίσχυσης των πληγέντων, αλλά και ανασυγκρότησης των περιοχών που βιώνουν τις καταστροφικές συνέπειες από την κακοκαιρία Ντάνιελ.

Το κρίσιμο ραντεβού για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε ότι αφορά την διεκδίκηση ευρωπαϊκής στήριξης είναι σήμερα στο Στρασβούργο όπου στις 11 θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για να συζητήσουν σχετικά με όλες τις δυνατότητες αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων για την στήριξης της Ελλάδας έναντι των πρωτοφανών φυσικών καταστροφών που έχει υποστεί.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην γαλλική πόλη οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, οι οποίοι λάβουν μέρος στις διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή και επιτρόπων, που θα ακολουθήσουν την συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η ενίσχυση της Ελλάδας από το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών, και η ανακατεύθυνση πόρων από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Από την έκβαση των συζητήσεων αυτών θα εξαρτηθεί τελικά και το πόσο βαθιά θα χρειαστεί να μπει το χέρι στον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των μεγάλων καταστροφών. Όσο μεγαλύτερο μερίδιο καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, τόσο πιθανότερο θα είναι για την ελληνική οικονομία να καταφέρει- δεδομένων των αντοχών που αναμφίβολα διαθέτει- να ανταπεξέλθει και στις έκτακτες αυτές ανάγκες χωρίς να διαφοροποιηθούν σε σημαντικό βαθμό οι δυνατότητες για ταυτόχρονη υλοποίηση, χωρίς καθυστερήσεις, και των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ.

Αντιθέτως, εάν η ευρωπαϊκή στήριξη που θα συμφωνηθεί δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Αθήνας, είναι πιθανό να αναγκαστεί η κυβέρνηση να επαναπροσδιορίσει μερικώς τον σχεδιασμό της για την οικονομική πολιτική που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ και ενδεχομένως για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ που δεν έχουν ήδη δρομολογηθεί με το πρώτο νομοσχέδιο.

Στο πολύ υψηλό κόστος για την αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών στην Θεσσαλία προστίθενται άλλωστε και οι σημαντικές ανάγκες για την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφικές πυρκαγιές, κυρίως στον Έβρο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης διαβεβαίωσε πάντως χθες πως ότι έχει ειπωθεί προεκλογικά στην οικονομία “θα γίνουν πράξη, χωρίς καμία εξαίρεση και χωρίς καμία διάθεση να γίνει οπουδήποτε υποχώρηση”.

Υπό το πρίσμα όλων αυτών- αλλά και στην σκιά των σεναρίων που έχουν φουντώσει στην Αθήνα για νέες στοχευμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας επανεκκίνησης μετά τις αδυναμίες που αναδείχθηκαν στο πρώτο δίμηνο της νέας κυβερνητικής θητείας της ΝΔ- η έκβαση των συζητήσεων στο Στρασβούργο αναμένεται να έχει καθοριστικό αντίκτυπο και για την τελική διαμόρφωση της ομιλίας του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ τουλάχιστον ως προς το σκέλος των οικονομικών μέτρων, καθώς ο προσανατολισμός στην μεταρρυθμιστική ατζέντα δεν αλλάζει, αλλά προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες αναδεικνύοντας τις πολιτικές που αφορούν το κράτος, την κλιματική αλλαγή και την πολιτική προστασία.

Τα μηνύματα από την ΕΕ ενόψει των σημερινών επαφών είναι θετικά όσον αφορά την πρόθεση για στήριξη της χώρας μας, μένει όμως να διαφανεί εάν θα υπάρξει συμφωνία για το εύρος στήριξης που επιδιώκει η Ελλάδα αλλά και για γρήγορους ρυθμούς.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι η αποκατάσταση της Θεσσαλίας δεν είναι ένα ζήτημα της Ελλάδας, αλλά ένα ευρωπαϊκό διακύβευμα και ως τέτοιο θα αντιμετωπιστεί.

Ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε από την πλευρά του πως η Ελλάδα θα λάβει αρωγή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και όχι μόνο από αυτό, προϊδέασε πάντως για λιγότερα διαθέσιμα κεφάλαια φέτος και περισσότερα τον επόμενο χρόνο.

Ενδεικτικό του εύρους των καταστροφών στην Θεσσαλία είναι το γεγονός ότι εάν το κόστος τους υπολογιστεί γύρω στα 2 δις ευρώ πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 50% του Αναπτυξιακού Προγράμματος για ολόκληρη την Θεσσαλία ως το 2030, το οποίο είχε παρουσιαστεί από την κυβέρνηση το περασμένο Φεβρουάριο και περιλάμβανε παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς προϋπολογισμού 4,5 δις ευρώ.