ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Κοινή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα την εφαρμογή του άρθρου 87 του ν. 4706/2020 (ΦΕΚ Α’ 136/17-07-2020), που αφορά την επιδότηση του κόστους εργασίας και δη τον συμψηφισμό των απαιτήσεων των επιχειρηματικών μονάδων της περιοχής, με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους προ το Δημόσιο, απέστειλαν οι εννέα Δήμαρχοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Δράμας, Καβάλας, και Θάσου.
Με την επιστολή τους κάνουν ιδιαίτερη μνεία στη στάση την οποία τήρησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία της χώρας, επισημαίνουν τις αστοχίες της πρόσφατης ΚΥΑ των συναρμόδιων Υπουργών και ζητούν να επανεξεταστεί το εν λόγω ζήτημα στη βάση των προβλεπομένων της κείμενης νομοθεσίας (ν. 4270/2014 – άρθρο 142) και της ακυρωτικής απόφασης του Δ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (305/2020).
Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Η νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε προ ημερών η Κυβέρνησή σας, προκειμένου να αποκαταστήσει την αδικία εις βάρος των επιχειρήσεων της Καβάλας και της Δράμας από την αναπάντεχη μη καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης του κόστους εργασίας και να άρει τις επιζήμιες επιπτώσεις προηγούμενης απόφασης των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών (1331/273/21-03-16), η οποία κατήργησε παρανόμως το προαναφερόμενο μέτρο, καταδεικνύει ότι αντιλαμβάνεστε πλήρως τα ιδιαίτερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει την τρέχουσα περίοδο ο εμπορικός κόσμος της Ανατολικής Μακεδονίας.
Ωστόσο, όπως προκύπτει και από το περιεχόμενο της επιστολής που σας απέστειλαν προσφάτως οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Καβάλας και Δράμας, Μάρκος Δέμπας και Στέφανος Γεωργιάδης αντίστοιχα, η ΚΥΑ (34341/5991/18-9- 2020), με την οποία εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συμψηφισμού των απαιτήσεων προς το Δημόσιο, θέτει εκτός διαδικασίας το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής μας, καθώς εξαιτίας της απαράδεκτης στάσης που τήρησαν οι προκάτοχοί σας, απώλεσαν τη δυνατότητα άσκησης συγκεκριμένων νομικών ενεργειών για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους.
Κατόπιν των ανωτέρω, επιτακτική κρίνεται η ανάγκη αναψηλάφησης του εν λόγω ζητήματος στη βάση όσων προβλέπει ο νόμος 4270/2014, στο άρθρο 142, και των αναδρομικών αποτελεσμάτων που παράγει η σχετική ακυρωτική απόφαση του Δ’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (305/2020).
κ. Πρωθυπουργέ,
Πιστεύουμε πως επαφίεται στη δική σας διακριτική ευχέρεια η άμεση ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης, με την παροχή ειδικών οδηγιών προς τον ΟΑΕΔ για τον ορθό τρόπο υπολογισμού του χρόνου παραγραφής, ώστε να μην θεωρηθεί παραγεγραμμένο το διάστημα 2010-2015, ακόμη και για όσους επιχειρηματίες, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, δεν κατάφεραν να καταθέσουν αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου.
Ευελπιστούμε ότι λίαν συντόμως θα δρομολογήσετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ανασάνει η τοπική μας οικονομία και να αποτραπεί το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του ποσοστού ανεργίας και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες.
ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ:
- ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΖΕΚΕΡΙΔΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΟΞΑΤΟΥ
- ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΜΑΜΣΑΚΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
- ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΑΣΟΥ
- ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
- ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
- ΣΑΒΒΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΣΤΟΥ
- ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ
- ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΓΙΑΟΓΛΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ
- ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ