ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Α.Μ.Θ. ΧΡ. ΜΕΤΙΟ ΜΕ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

 

  • Ζητείται «να ληφθεί από μέρους της Περιφέρειας η πρωτοβουλία για έναν ανοιχτό διάλογο, ώστε να μιλήσουμε για το όραμα, το σχέδιο και για την επόμενη μέρα του Κέντρου»
  • Καταρρέει με στοιχεία το αφήγημα περί επιτυχημένης λειτουργίας: «3 από τα 6 ξενοδοχεία της περιοχής παρέμειναν κλειστά φέτος, ενώ αντίστοιχα χώροι εστίασης δεν άνοιξαν… Η πληρότητα των ανοιχτών καταλυμάτων κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου δεν ξεπέρασε το 35%, ενώ αντίστοιχα πέρυσι ήταν στο 30%»

 

Καταρρέει με πάταγο το αφήγημα περί επιτυχημένης λειτουργίας του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρει η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Δράμας σε επιστολή της προς τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο, με ταυτόχρονη κοινοποίηση στους Περιφερειακούς Συμβούλους της Δράμας.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, ως επιχειρηματίες του τουρισμού γνωρίζουν πολύ καλά «πότε είναι επιτυχημένη η λειτουργία του Κέντρου», ενώ γνωρίζουν επίσης «και πόσα χρόνια έχουν περάσει από μία πραγματικά επιτυχημένη χρονιά». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι Ξενοδόχοι της Δράμας, «3 από τα 6 ξενοδοχεία της περιοχής παρέμειναν κλειστά φέτος, ενώ αντίστοιχα χώροι εστίασης δεν άνοιξαν». Επιπλέον, «η πληρότητα των ανοιχτών καταλυμάτων κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου δεν ξεπέρασε το 35%, ενώ αντίστοιχα πέρυσι ήταν στο 30%, γεγονός που καταδεικνύει το πόσο “πετυχημένη” ήταν χρονιά». Δηλαδή, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στην επιστολή προς τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο, το άνοιγμα του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού και ο τρόπος λειτουργίας του κατά τη φετινή σαιζόν, είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η πληρότητα στα καταλύματα της περιοχής μόλις κατά 5%.

Παράλληλα, η επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων αποτελεί και κραυγή αγωνίας των επαγγελματιών του τουρισμού για το μέλλον του Χιονοδρομικού Κέντρου. Όπως αναφέρουν, «πολλά χιονοδρομικά κέντρα να λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις, τόσο από τις οικείες Περιφέρειες, όσο και από εθνικούς πόρους, για αναβάθμιση των υποδομών κλπ., δημιουργείται το ερώτημα και ταυτόχρονα η ανησυχία, τι γίνεται με το Χιονοδρομικό της Περιφέρειάς μας». Πρόκειται άλλωστε και για ένα ζήτημα το οποίο αναδείχτηκε μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «Εργασία… συν» (Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023, αρ. φύλλου 802), καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα υπογράφηκαν συμβάσεις για σημαντικές χρηματοδοτήσεις, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, για το Χιονοδρομικό Κέντρο του Λαϊλιά και το Χιονοδρομικό Κέντρο των Καλαβρύτων.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Εργασία… συν» για τις χρηματοδοτήσεις σε άλλα Χιονοδρομικά Κέντρα της χώρας, όχι όμως στο Χ.Κ. Φαλακρού (Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023, αρ. φύλλου 802)

Επίσης, με την επιστολή τους, οι Ξενοδόχοι της Δράμας ζητούν «να ληφθεί από μέρους της Περιφέρειας η πρωτοβουλία για έναν ανοιχτό διάλογο, ώστε να μιλήσουμε για το όραμα, το σχέδιο και για την επόμενη μέρα του Κέντρου, όπου μέσα από τον διάλογο να γίνει ανταλλαγή απόψεων αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει και ουσιαστική ενημέρωση, από την Περιφέρεια προς την κοινωνία και τους φορείς, για το τι προτίθετο να κάνει η Περιφέρεια για αυτόν τον σημαντικό τουριστικό και οικονομικό πνεύμονα της περιοχής».

Η εφημερίδα «Εργασία… συν» επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας κ. Άγγελο Καλλία, ο οποίος ευγενικά αρνήθηκε να προβεί σε κάποια δήλωση, επισημαίνοντας πως θα ήθελε να τοποθετηθεί μετά την πραγματοποίηση μιας θεσμικής συνάντησης με τη Διοίκηση της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.

Αναλυτικά η επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας προς τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη

Η παρούσα επιστολή σκοπό έχει να επισημάνει την ανησυχία των συναδέλφων ξενοδόχων σχετικά με τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Ως επιχειρηματίες του τουρισμού, γνωρίζουμε πολύ καλά, πότε είναι επιτυχημένη η λειτουργία του Κέντρου, γνωρίζουμε επίσης και πόσα χρόνια έχουν περάσει από μία πραγματικά επιτυχημένη χρονιά.

Σε παλαιότερη επιστολή μας προς εσάς, είχαμε αναφέρει το πόσο σημαντική ήταν η πρωτοβουλία που αναλάβατε ώστε να έρθουν όλες οι εγκαταστάσεις και υποδομές στη διαχείριση της Περιφέρειας, με το όποιο οικονομικό κόστος τόσο για τις επιχειρήσεις μας, όσο και για την περιοχή, επιλέξαμε να στηρίξουμε τη προσπάθεια αυτή με απώτερο σκοπό να δούμε το κέντρο να μεγαλώνει και να αναβαθμίζεται.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, επανερχόμαστε, καθώς έχει κλείσει πλέον η λειτουργία του Κέντρου για τη φετινή σεζόν και οτιδήποτε ειπωθεί, δεν θα βλάψει τη φήμη και λειτουργία του, επανερχόμαστε με σκοπό να ανοίξει διάλογος ώστε να ενημερωθεί τόσο η κοινωνία όσο και οι επιχειρηματίες για το μέλλον του Χιονοδρομικού Κέντρου.

Δυστυχώς, η μόνη ενημέρωση που έχουμε είναι μέσω αναρτήσεων και δηλώσεων, που κυρίως θριαμβολογούν για τη φετινή λειτουργία, χωρίς καμία αναφορά για το όραμα και το μέλλον του κέντρου.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο, με πολλά Χιονοδρομικά Κέντρα να λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις, τόσο από τις οικείες Περιφέρειες, όσο και από εθνικούς πόρους, για αναβάθμιση των υποδομών κλπ., δημιουργείται το ερώτημα και ταυτόχρονα η ανησυχία, τι γίνεται με το χιονοδρομικό της Περιφέρειας μας.

Προς ενημέρωσή σας, 3 από τα 6 ξενοδοχεία της περιοχής παρέμειναν κλειστά φέτος, ενώ αντίστοιχα χώροι εστίασης δεν άνοιξαν. Η πληρότητα των ανοιχτών καταλυμάτων κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου δεν ξεπέρασε το 35%, ενώ αντίστοιχα πέρυσι ήταν στο 30%, γεγονός που καταδεικνύει το πόσο “πετυχημένη” ήταν χρονιά.

Για όλους εμάς που δραστηριοποιούμαστε στην περιοχή γνωρίζουμε επακριβώς το πόσο σημαντική είναι η λειτουργία του Κέντρου, όταν υπάρχει σχέδιο και όραμα, γνωρίζουμε τα οφέλη που αποκομίζει όλη Δράμα καθώς και την προοπτική νέων επενδύσεων.

Για τους παραπάνω λόγους, κρίνουμε σκόπιμο, στο αμέσως επόμενο διάστημα, να ληφθεί από μέρους της Περιφέρειας η πρωτοβουλία για έναν ανοιχτό διάλογο, ώστε να μιλήσουμε για το όραμα, το σχέδιο και για την επόμενη μέρα του Κέντρου, όπου μέσα από τον διάλογο να γίνει ανταλλαγή απόψεων αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει και ουσιαστική ενημέρωση, από την Περιφέρεια προς την κοινωνία και τους φορείς, για το τι προτίθετο να κάνει η Περιφέρεια για αυτόν τον σημαντικό τουριστικό και οικονομικό πνεύμονα της περιοχής.

Εν αναμονή λήψης της σχετικής πρωτοβουλίας από μέρους σας,

Με εκτίμηση,

Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας

Άγγελος Καλλίας».