Η εφημερία ανήμερα την Πρωτοχρονιά, στο νοσοκομείο της πόλης, ήταν για τον ίδιο «άλλη μια μέρα στη δουλειά».

Η εφημερία που κλήθηκε να κάνει ο χειρουργός και βουλευτής Δράμας, Κώστας Μπλούχος, ανήμερα την Πρωτοχρονιά, στο νοσοκομείο της πόλης ήταν για τον ίδιο «άλλη μια μέρα στη δουλειά».

Εκεί έχει περάσει τα περισσότερα από τα 20 χρόνια που ασκεί το λειτούργημα του γιατρού του ΕΣΥ. Η πράσινη χειρουργική φόρμα του είναι περισσότερο οικεία από το βουλευτικό κοστούμι, το οποίο φορά από το καλοκαίρι του 2019, όταν πρωτοκάθισε στα έδρανα του Κοινοβουλίου. Την ξαναφόρεσε πρόσφατα, έπειτα από 1,5 χρόνο, όταν ο ίδιος και άλλοι δύο βουλευτές, ο Χρήστος Κέλλας και ο Γιώργος Λαμπρούλης στη Λάρισα, ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, να τους απαλλάξει από τα βουλευτικά τους καθήκοντα ώστε να συνδράμουν εθελοντικά με την ιατρική τους ιδιότητα στη μάχη κατά της πανδημίας.

«Έχω κάνει εκατοντάδες φορές εφημερία σε γιορτινές μέρες. Δεν κάνει διαφορά το να είμαι εκεί τη συγκεκριμένη μέρα. Απεναντίας, πάντα έβρισκα νόημα σ΄ αυτό, γιατί μέσα στο εορταστικό κλίμα συνήθως ξεχνάμε όσους βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση και χρειάζονται βοήθεια», λέει στο iatronet και περιγράφει την εμπειρία: «Ήταν μια ήσυχη εφημερία. Έπειτα από μια εκρηκτική κατάσταση που πέρασε το νοσοκομείο μας στην περίοδο έξαρσης, ευτυχώς η πίεση έχει πλέον καταλαγιάσει».

Θεαματική βελτίωση

Σήμερα η εικόνα του μικρού περιφερειακού νοσοκομείου των 250 κλινών θυμίζει ελάχιστα αυτή που βίωσε το Νοέμβριο, όταν βρέθηκε στο επίκεντρο της πανελλαδικής δημοσιότητας, λόγω των δραματικών καταστάσεων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Τότε που οι κλινικές COVID ήταν ασφυκτικά γεμάτες, οι νέες εισαγωγές διψήφιες καθημερινά και οι ΜΕΘ σε κατάσταση «εμφράγματος», με αποτέλεσμα να οργανωθεί εδώ και η μοναδική αεροδιακομιδή ασθενών στην ηπειρωτική Ελλάδα, στις 26 Νοεμβρίου.

«Οι νοσηλευόμενοι με COVID είναι πλέον 30-35, ενώ στην περίοδο έξαρσης είχαν ξεπεράσει και τους 140. Στη ΜΕΘ επίσης υπάρχει σημαντική ελάφρυνση με διαθέσιμες κλίνες. Η προσέλευση είναι σημαντικά μειωμένη, όπως και οι νέες εισαγωγές», λέει ο κ.Μπλούχος.

Η εικόνα αντικατοπτρίζει τη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην κοινωνία της Δράμας, η οποία είναι εμφανής και αποτυπώνεται στα στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ. Κατά τη χθεσινή μέρα δεν καταγράφηκε κάποιο κρούσμα στο νομό, ενώ την προηγούμενη είχε μόλις μία καταγεγραμμένη λοίμωξη. Στα μέσα Νοεμβρίου ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν τριψήφιος καθημερινά και η θετικότητα των τεστ άγγιζε το 25%.

Κατά τη διάρκεια της εφημερίας, ο κ.Μπλούχος, μαζί με συναδέλφους του άλλων ειδικοτήτων, πέρασε από τους θαλάμους της γενικής παθολογικής και εξέτασε ασθενείς, ενώ βοήθησε και σε άλλες λειτουργίες του νοσηλευτικού ιδρύματος. «Ο COVID είναι μια πάθηση που αφορά τη γενική παθολογία και την πνευμονολογία. Ωστόσο, είμαστε ένα μικρό νοσοκομείο και οι ειδικότητες αυτές δεν φτάνουν. Έτσι, όλες οι ειδικότητες καλούμαστε να συνδράμουμε για την ομαλή λειτουργία», εξηγεί, προσθέτοντας πως η παρουσία και μόνο του γιατρού αποτελεί μια τόνωση ηθικού για τους ασθενείς που βρίσκονται σε ανάγκη αυτές τις μέρες. Ο ίδιος θα κληθεί να συνδράμει και στους εμβολιασμούς, που αναμένεται να ξεκινήσουν στη Δράμα στις 7 του μηνός.

«Ούτε μια αναπνοή χαμένη»

Η Δράμα πλήρωσε βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές στη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, καθώς αποτελεί τον δεύτερο μετά την Πέλλα νομό σε αριθμό ανθρώπινων απωλειών ανά 100.000 κατοίκους.

Ο κ.Μπλούχος επικαλείται το παλιό σύνθημα του πρώην σανατορίου του «Γ.Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, «Ούτε μια αναπνοή χαμένη», προκειμένου να στείλει μήνυμα μη εφησυχασμού στους συμπολίτες του, τώρα που η επιδημιολογική κατάσταση έχει βελτιωθεί. «Περάσαμε πολλά. Χάσαμε ανθρώπους που γνωρίζαμε, στις μικρές κοινωνίες όλοι λίγο πολύ γνωριζόμαστε. Όσοι πέρασαν τη νόσο έχουν να διηγηθούν ως κύριο σύμπτωμα, όχι τον πόνο, αλλά εκείνη την εναγώνια προσπάθεια να πάρουν λίγο οξυγόνο. Το βασανιστικό αίσθημα της πνιγμονής, να διψάς για αέρα και να αγωνίζεσαι να πάρεις μια αναπνοή. Ούτε μια αναπνοή χαμένη λοιπόν, και πρέπει να συμβάλλουμε όλοι σ΄ αυτό», τονίζει και προσθέτει: «Για ένα διάστημα ακόμη πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, να φοράμε μάσκα, να πλένουμε τα χέρια και να τηρούμε τις αποστάσεις. Να έχουμε υπομονή και εμπιστοσύνη στις νοσοκομειακές δομές και στην αυταπάρνηση των υπηρετούντων σε αυτές. Εμπιστοσύνη στη συντεταγμένη πολιτεία, στη λογική της ομοψυχίας και όχι του διχασμού. Να το δούμε ως εθνικό στοίχημα. Με τη συμβολή και του εμβολίου θα τα καταφέρουμε».

Του ανταποκριτή , Βασίλη Ιγνατιάδη

Πηγή: iatronet.gr