Είναι από τις περιπτώσεις αθλητών που τα λόγια περισσεύουν, καθώς με ένα τόσο βαρύ “βιογραφικό” η παρουσία του στα κουλουάρ μιλάει από μόνη της. Πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος μετράει 27 χρόνια ενασχόλησης με τον στίβο και συγκεκριμένα το άθλημα των 110μ. μετ’ εμποδίων τον Έλληνα Παγκόσμιο πρωταθλητή, Κώστα Δουβαλίδη.

Το Thess Press Athletic Stories λοιπόν επέστρεψε με έναν εξαιρετικό άνθρωπο και αθλητή, ο οποίος μας “ξετυλίγει” το κουβάρι της μακρόπνοης καριέρας του. Ακόμα αναφέρεται σε όσα πέρασε στις Ολυμπιάδες, στο Ελληνικό κράτος, στους δικούς του στόχους αλλά κάνοντας και την δική του αναδρομή σε όσα έχει καταφέρει μέχρι τώρα στην πολυετή παρουσία του στον στίβο με δεκάδες διακρίσεις και επιτυχίες έχοντας κάνει περήφανη και την Ελλάδα.

Με συνεχόμενες παρουσίες στις τέσσερις τελευταίες Ολυμπιάδες ο ίδιος έχει ζήσει και δει αρκετά πλέον και μας λέει με σιγουριά αλλά και μεγάλη πικρία το πόσες θυσίες χρειάστηκε να κάνει γιατί το Ελληνικό κράτος δεν στάθηκε αρωγός στην δική του προσπάθεια αλλά και όχι μόνο. Ο 34χρονος εμποδιστής αναφέρεται επιπρόσθετα στην έλλειψη εγκαταστάσεων και πόσο αυτή κοστίζει σε όλα τα επίπεδα στους αθλητές που αναγκάζονται να μεταβούν μέχρι και εκτός Ελλάδος για να μπορέσουν να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Ωστόσο δεν στέκεται εκεί αλλά μας δίνει να καταλάβουμε ότι με την αφοσίωση και την σκληρή δουλειά που κάνει καθημερινά καταφέρνει να διατηρείται πολύ ψηλά στο αθλητικό στερέωμα και να παραμένει και ισόβιος πρωταθλητής στην Ελλάδα τα τελευταία 13 χρόνια αλλά και με άλλες 11 διακρίσεις συνολικά και πρωτιές σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο.

Η όρεξη του όμως μεγάλη και για επόμενες επιτυχίες καθώς η νέα χρονιά του φέρνει νέους μεγάλους αγώνες, αθλητικά “ραντεβού” σε στάδια ανά την Ευρώπη και τον κόσμο με μοναδικό στόχο την διάκριση.

Αλλά καλύτερα να δούμε τι μας είπε ο ίδιος o Κώστας Δουβαλίδης.

***Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Παπαϊωάννου

Ασχολείσαι πάνω από 25 χρόνια με τον στίβο. Τι είναι αυτό που σε «τράβηξε» στον αθλητισμό;

Κ. Δουβαλίδης: Συγκεκριμένα ασχολούμαι με τον αθλητισμό 27 χρόνια. Από ηλικία 8 ετών βρέθηκα μέσα στο στάδιο. Αυτό που με τράβηξε στον χώρο του αθλητισμού είναι ο προπονητής μου Σδρόλας Χαράλαμπος όπου και σε αυτόν οφείλω όλη μου την αθλητική πορεία αλλά βέβαια και το άθλημα του στίβου που το κάνει μοναδικό.

-Γιατί επέλεξες τα 110 μέτρα με εμπόδια σαν άθλημα σου; Γιατί αυτό αντί των 100 μέτρων πχ που αφορά και αυτό γρήγορα σπριντ;

Κ. Δουβαλίδης: Επέλεξα το αγώνισμα των 110μ με εμπόδια γιατί με εξιτάρει πάρα πολύ το γεγονός ότι έχω στον δρόμο ή στο κουλουάρ μου να πω καλύτερα τα εμπόδια που πρέπει να το ξεπεράσω με ταχύτητα αλλά και το γεγονός ότι δεν ξέρεις αν θα τερματίσεις τον αγώνα ή όχι που τον κάνει να έχει μεγάλο σασπένς. Αυτή ήταν η διαφορά που μου έκανε να διαλέξω τα 110μ με εμπόδια αντί των 100μ.

Βέβαια εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι όταν αποφασίσαμε να προπονηθούμε με τον προπονητή μου στα εμπόδια για εμένα ήταν κάτι το οποίο δεν μου ήταν ευχάριστο γιατί καθώς τα έβλεπα από έξω ένιωθα ότι ήταν πολύ δύσκολο και ακατόρθωτο να τα ξεπεράσω και έτσι φοβόμουν. Πάντως η επιλογή των σπρίντ θεωρώ ότι μου ταίριαζε απολύτως και πόσο μάλλον ακόμη περισσότερο αυτή των εμποδίων.

Έχεις καταφέρει να βρίσκεσαι σε κορυφαίο επίπεδο πρωταθλητισμού παγκόσμια και μάλιστα έφτασες μέχρι και το τοπ 20 στην Παγκόσμια κατάταξη, αλλά και έχεις συμμετάσχει σε 4 Ολυμπιακούς. Ποια θεωρείς την κορυφαία σου διάκριση αλλά και στιγμή;

Κ. Δουβαλίδης: Για εμένα το σημαντικό είναι ότι κατάφερα να πάρω μέρος σε 4 Oλυμπιακούς Aγώνες. Είναι η μεγαλύτερη διάκριση για έναν αθλητή να μετράει 16 χρόνια σε υψηλό επίπεδο και βέβαια συνεχίζουμε για ακόμη μία Ολυμπιάδα πρώτα ο Θεός.

Η κορυφαία όμως διάκριση για εμένα ήταν όταν κατάφερα να κερδίσω το χρυσό μετάλλιο το 2007 στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην κατηγορία των Νέων-ανδρών. Όμως η σημαντικότερη στιγμή για εμένα ήταν το 2008 έναν χρόνο αργότερα όταν για πρώτη φορά πήρα μέρος σε Ολυμπιακούς αγώνες που είχαν γίνει στο Πεκίνο και εκεί κατάφερα να φτάσω μέχρι τον ημιτελικό όπου και εκεί για μία θέση έχασα τον τελικό των 110μ με εμπόδια. Τελικά σε εκείνη την Ολυμπιάδα κατέκτησα την 11η θέση.

-Τι χρειάζεται να έχει κάποιος για να ανταπεξέλθει στον πρωταθλητισμό στο Παγκόσμιο στερέωμα όπως εσύ; Τι δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίσει αλλά και ποια είναι τελικά η ανταμοιβή αν φτάσεις σε τέτοιο επίπεδο;

Κ. Δουβαλίδης: Αυτό που χρειάζεται κάποιος για να ανταπεξέλθει πάνω από όλα είναι στήριξη από την πολιτεία. Να μπορεί να κάνει την προετοιμασία του αμερόληπτα και επί καθημερινής βάσεως. Βέβαια τα πράγματα εδώ στην Ελλάδα δυστυχώς είναι πολύ δύσκολα και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτό το επίπεδο οπότε πρέπει να φεύγουμε εκτός Ελλάδος για να κάνουμε και προετοιμασίες δίπλα σε αθλητές από άλλες χώρες που έχουν καλύτερες υποδομές από εμάς. Όλα αυτά απαιτούν χρήματα και χρόνο για να πραγματοποιηθούν και δυστυχώς στην χώρα μας δεν τα βρίσκουμε και τα δύο.

Οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος είναι η εύρεση των κατάλληλων εγκαταστάσεων και δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Βέβαια όταν καταφέρεις και βρεις τις εγκαταστάσεις και πραγματοποιήσεις τις προπονήσεις σου σωστά και όπως πρέπει η ανταμοιβή σου από όλο αυτό θα είναι πολύ μεγάλη γιατί θα έχεις την δυνατότητα να εκπληρώσεις τους στόχους σου σαν αθλητής.

-Από τους Ολυμπιακούς αγώνες που συμμετείχες ποιούς ξεχωρίζεις και γιατί;

Κ. Δουβαλίδης: Η Ολυμπιάδα που ξεχωρίζω για εμένα ήταν αυτή του Πεκίνου το 2008 γιατί ήταν η πρώτη διοργάνωση σε αυτό το επίπεδο και εκεί διαπίστωσα ότι στο κομμάτι την οργάνωσης ήταν όλα πολύ σωστά και άρτια δομημένα. Γενικά η Κίνα είχε και έχει να αναδείξει και να δούμε πολλά πράγματα από τον πολιτισμό της και την κουλτούρα της. Αυτό ήταν κάτι που με κέρδισε σε βάθος χρόνου και βλέποντας και τις 3 υπόλοιπες Ολυμπιακές διοργανώσεις.

-Στο άθλημα σου στην χώρα μας είσαι «ισόβιος» πρωταθλητής τα τελευταία 13 χρόνια. Ποιόν αντίπαλο σου ξεχωρίζεις λίγο παραπάνω από τους άλλους ποιοτικά;

Κ. Δουβαλίδης: Αρχικά να πω ότι στεναχωριέμαι που είμαι ισόβια πρωταθλητής τα τελευταία 13 χρόνια και το λέω αυτό γιατί το άθλημα πρέπει να εξελίσσετε επί καθημερινής βάσεως και πρέπει να βγαίνουν αθλητές σε υψηλό επίπεδο , να υπάρχει συναγωνισμός πράγμα που στην Ελλάδα δεν συμβαίνει. Από εκεί και πέρα να σας πω ότι δεν ξεχωρίζω κάποιον αθλητή ποιοτικά. Ωστόσο να πω ότι όλα τα παιδιά αναγνωρίζω ότι προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο για τους ίδιους καθημερινά στην προπόνηση για να φτάσουν ψηλά. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου κάποια στιγμή τα παιδιά να φτάσουν τις δικές μου διακρίσεις και να τις ξεπεράσουν γιατί τους αξίζει…

-Υπάρχει στιγμή που θέλεις να ξεχάσεις ή να είχες πάρει διαφορετική απόφαση για κάτι που έκανες; Και αν ναι ποια είναι και πότε συνέβη;

Κ. Δουβαλίδης: Δεν υπάρχει κάποια στιγμή που να θέλω να ξεχάσω ή να είχα πάρει διαφορετική απόφαση γιατί ότι συμβαίνει την κάθε στιγμή γίνεται για κάποιον λόγο. Οπότε ότι και να έχει συμβεί στην αθλητική μου καριέρα σε όλες τις στιγμές είναι γιατί έπρεπε να συμβεί.

-Πριν λίγες μέρες μας αποχαιρέτησε το 2021. Πως ήταν η χρονιά για σένα και τι στόχους βάζεις για το 2022;

Κ. Δουβαλίδης: Δόξα το Θεό το 2021 το αποχαιρετίσαμε το αφήσαμε υγιείς ευτυχώς, δυστυχώς όμως δίχως να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τους στόχους που είχαμε βάλει με τον προπονητή μου. Ανασταλτικός παράγοντας ήταν το γεγονός ότι στα τέλη του 2020 νόσησα από κορονοϊό και αυτό μας άλλαξε όλα τα προπονητικά πλάνα και αναμενόμενο ήταν να μην μπορώ να αποδώσω όπως ήθελα στους αγώνες στόχου της χρονιάς. Οπότε το σημαντικό είναι ότι έφυγε το 2021 όχι όπως το 2020 και μπορούμε για την νέα χρονιά να θέσουμε μαζί με τον προπονητή μου τα πλάνα μας και να αγωνιστούμε για να τα καταφέρουμε.

-Ο πρωταθλητής έχει μια «ομάδα» ανθρώπων πίσω του. Για σένα ποιοί είναι αυτοί που στέκονται δίπλα σου;

Κ. Δουβαλίδης: Στο τέλος θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που είναι όλα αυτά τα χρόνια δίπλα μου και στηρίζουν την προσπάθεια μου!

Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον άνθρωπο που είναι τόσα χρόνια στον πλευρό μου τον Κ. Σδρόλα Χαράλαμπο που είναι και προπονητής μου. Eπίσης θέλω να ευχαριστήσω τους Δραμινούς χορηγούς μου που τόσα χρόνια στηρίζουν την προσπάθεια μου και είναι η κατασκευαστική εταιρία Raycap, τα σούπερ μάρκετ Γουντσίδη αλλά και την γαλακτοκομική εταιρεία Νεογαλ ,την αθλητική εταιρία Adidas,τον σύλλογο μου Γ.Σ Ελ. Βενιζέλο, την ομοσπονδία στίβου Σέγας και τέλος τον Δήμο Δράμας και την υπηρεσία μου που μου δίνει την δυνατότητα να πραγματοποιώ τις προπονήσεις μου.

Αυτή ήταν η ιστορία, ή ένα σημαντικό κομμάτι τουλάχιστον αυτής, του Παγκόσμιου πρωταθλητή στα 110μ. μετ’ εμποδίων Κώστα Δουβαλίδη και τον ευχαριστώ προσωπικά πολύ που δέχθηκε να είναι μέρος αυτής της στήλης. Του εύχομαι κάθε επιτυχία σε όλα τα επίπεδα και να συνεχίσει να μας κάνει περήφανους όπως καθ΄ όλη την διάρκεια της καριέρας του.

Πηγή: thesspress.gr