ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

 

 

Ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου και κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου, με την κεντρική παρέλαση, οι εκδηλώσεις για το Καρναβάλι της Χωριστής.

Το Καρναβάλι της Χωριστής, ένα ακόμη πολιτιστικό γεγονός, είναι προέκταση της ιστορίας και της παράδοσης του χωριού που το γέννησε. Χρόνια τα σκήπτρα του κρατούσαν δύο ωραίοι άνθρωποι, λάτρεις της σάτιρας: Ο «Γκόγκας» (Γιώργος Σαμαράς) και η «Λένκω» (Ελένη Παγωνίδου). Αυτοί έδιναν σύνθημα κι όλο το χωριό ξεσηκωνόταν στο πόδι παρασέρνοντάς το σε ένα ξέφρενο ξέσπασμα κεφιού και χαράς. Ο θεματικός του χαρακτήρας είναι αυτό που το χαρακτηρίζει εκ παλαιόθεν. Οι στιχομυθίες και οι καυστικές ατάκες είναι αυτές που κάνουν το Καρναβάλι Χωριστής ξεχωριστό. Είναι αντανάκλαση των εθίμων, της ιδεολογίας και των πεποιθήσεων, της σκέψης, των στόχων και των ονείρων, των ανθρώπων του. Είναι αφορμή συνεργασίας, δημιουργίας, αλληλεγγύης, εθελοντισμού, προσφοράς, συνοχής, έμπνευσης και συλλογικότητας. Το δημιουργούν οι άνθρωποι του, το αγκαλιάζουν οι επισκέπτες του.

 

Παρασκευή 8 Μαρτίου «Πάρτυ νεολαίας»

 

21.00 Αναγνωστήριο του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία». Όλη η Χωριστή γίνεται «ένα» σε ένα «Πάρτυ νεολαίας». Μασκαρεμένοι και μη δίνουμε συνάντηση και ο Dj Dimitri Duke. Χορηγός βραδιάς Credo all day cafe, Χωριστή Δράμας.

 

Σάββατο 9 Μαρτίου «Τρανός χορός»

 

21.00 Κέντρο διασκέδασης «Ρέμα». Η Κομπανία του Μιχάλη Παζαρέντζη θα μας διασκεδάσει μέχρι τελικής πτώσης. Μαζί οι Αφοι Φωταράκη και ο Παναγιώτης Παντελίδης ποντιακή λύρα. Θα έχουμε την χαρά να τους απολαύσουμε και να διασκεδάσουμε όλοι μαζί.

 

Κυριακή 10 Μαρτίου «Πλέκοντας την παράδοση»

 

11.30. Κεντρικός δρόμος από το τρίγωνο έως την πλατεία και στον αυλόγυρο της εκκλησίας πλήθος χορευτών με χρώματα και περηφάνια από τους Συλλόγους: 1) Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Ιωνίας «Μνήμες Παράδοσης», 2) Πολιτιστικός – Λαογραφικός Σύλλογος Γ’ Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης «Οι Φίλοι της Παράδοσης», 3) Πανηπειρωτικός Σύλλογος Δράμας, 4) Σύλλογος Κρητών Ν. Δράμας «Η Μεγαλόνησος», 5) Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσορόπης Μέγας Αλέξανδρος, 6) Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Δοξάτου, 7) Πολιτιστικός Σύλλογος Μυλοτόπου Μ. Αλέξανδρος, 8) Μουσικοδραματικός Σύλλογος Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία», στέλνουν το μήνυμα… Η παράδοση ενώνει ήθη – έθιμα – ανθρώπους. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με τους μουσικούς: Δημοκράτης Τζιρίτης κλαρίνο, Γιώργος Δεληγιάννης βιολί, Σάκης Γεωργίου φωνή – λαούτο – τρομπέτα και ο Δημήτρης Γεωργιάδης κρουστά.

21.00 Παραμονή Καθαρής Δευτέρας. Η διασκέδαση χτυπάει κόκκινο στο Credo. Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά το «Masque Night» αδιαμφισβήτητα είναι το καλύτερο event μας με διαφορά. Φορέστε την στολή σας ή έστω την τρέλα σας και ελάτε να χορέψουμε στους ρυθμούς του Dj Dimitri Duke ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

 

Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου Κεντρική παρέλαση

 

Ήχοι από τους Blocko Da Grecia «Fasarioso», γκρουπ κρουστών το οποίο παίζει βραζιλιάνικους και ελληνικούς παραδοσιακούς ρυθμούς, διατυμπανίζουν την έναρξη της Καρναβαλικής Παρέλασης. Με το πρώτο κιόλας χτύπημα το μυαλό σου αδειάζει. Όλα σταματούν για να απολαύσεις την μουσική! Την παρέλαση ανοίγει η μπάντα του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία». Στον κεντρικό δρόμο του χωριού θα παρελαύνουν και θα χορεύουν στους ρυθμούς του Καρναβαλιού ξυλοπόδαροι με αποκριάτικες φιγούρες. Την κεντρική παρέλάση εμψυχώνουν οι ανιματέρ της ομάδας «Πολυθέαμα Κρόκο & Λίνο» με τα διασημότερα ποντικάκια, τον Μίκυ Μάους και τη ξυλοπόδαρη Μίνι Μάους. Κορύφωση των εκδηλώσεων με την παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών. Λήξη των εκδηλώσεων και ξεφάντωμα συντροφιά με τον Dj Dimitri Duke μπροστά στο Σύλλογο με άφθονο κρασί, ψητό κρέας και φασολάδα από τους έμπειρες μάγειρες του Συλλόγου. Παρουσιάζουν Ανθή Μεσσήνη και Φίλιππος Τσιρακίδης.