Τι μπορεί να σημαίνει το γεγονός ότι το 32% των τεστ που γίνονται στην Θεσσαλονίκη βγαίνει θετικό, μια βδομάδα μετά την έναρξη του lockdown; Αν και σε ένα βαθμό ήταν αναμενόμενο, προϊδεάζει ότι έρχονται δύσκολες μέρες για όλη τη χώρα.

Μόνο καθησυχαστικό δεν είναι το ποσοστό 32% των θετικών τεστ που προκύπτουν στην Θεσσαλονίκη, μία εβδομάδα μετά την έναρξη του “απαγορευτικού”. Αν και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας και ειδικά η Αθήνα, έχουν διαφορετικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό ότι ακόμη δεν έχει φανεί η κορύφωση της επιδημίας κορονοϊού σε καμία περιοχή και τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, ο οποίος κατά τη χθεσινή ενημέρωση ανέφερε ότι: “Τώρα ήρθε η μεγάλη στιγμή της «μεγάλης μάχης» στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς δεν προσέξαμε. Η θετικότητα αυτή την στιγμή με βάση το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι 32% στην Θεσσαλονίκη. Αυτό εξηγεί και το lockdown“.

Συμπλήρωσε δε ότι: “το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Β. Ελλάδα δέχεται πράγματι πολύ μεγάλη πίεση. Το Υπουργείο Υγείας εκπόνησε ήδη με τις Υγειονομικές Περιφέρειες, την Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας και το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, ειδικό τρίτο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπου μπαίνουν στην μάχη σήμερα, αύριο και μεθαύριο, 50 νέες κλίνες Ειδικών Μονάδων. Ήταν κλίνες νευροχειρουργικές, καρδιοχειρουργικές ή αγγειοχειρουργικές, οι οποίες μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ COVID-19. Σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα, στο Νομό Θεσσαλονίκης και στις γύρω περιοχές, έχουμε 233 ΜΕΘ COVID και non COVID και δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτή τη σκληρή μάχη μέρα-μέρα, γιατρών, νοσηλευτών, ανθρώπων της Υγείας, να μείνουν όρθια τα Νοσοκομεία μας, να αντέξουμε την πίεση και αποδεικνύουμε ότι έχουμε και άλλες δυνάμεις”.

Οι αναφορές του υπουργού μπορεί να φανερώνουν την προσπάθεια που γίνεται όμως δείχνουν και την σχεδόν οριακή κατάσταση που υπάρχει. Γνωρίζουμε ότι τα αποτελέσματα του lockdown δεν μπορούν να φανούν νωρίτερα από 10 ημέρες από την έναρξή του, όμως η τόση μεγάλη διασπορά που αναφέρεται, φανερώνει το ότι πριν από το απαγορευτικό αυτό η περιφέρεια αυτή κινούνταν σαν να μην υπήρχε κανένα απολύτως μέτρο.

Χθες, η περιφέρεια της Θεσσαλονίκης εμφάνισε σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 652 νέα κρούσματα και αν θεωρήσουμε ότι αυτό είναι το 32% των τεστ που έγιναν τότε μιλάμε για μόλις 2000 τεστ σε σύνολο 25000 περίπου στο σύνολο της χώρας. Αν πάλι αφορά η θετικότητα του 32% τα προχθεσινά στοιχεία όταν επιβεβαιώθηκαν 413 κρούσματα τότε μιλάμε για 1280 τεστ σε σύνολο 10.600. Προφανώς οι έλεγχοι είναι στοχευμένοι, αφορούν σε ιχνηλατήσεις και γι’ αυτό υπάρχει και τόσο υψηλό ποσοστό, όμως ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή να πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα τεστ. Και αυτό ο μήνυμα πρέπει να δοθεί και στις υγειονομικές αρχές της Αττικής.

Από τη διαδικασία αυτή, προκειμένου να αποφευχθεί λοιπόν κάτι ανάλογο και στην Αττική, διαπιστώνεται η ανάγκη για περισσότερους ελέγχους ώστε να εντοπίζονται πιθανές συρροές. Βέβαια χθες σύμφωνα με κύκλους του ΕΟΔΥ, τόσο στην Αττική όσο και στην Θεσσαλονίκη τα νέα κρούσματα δεν συνδέονται με άλλο γνωστό κρούσμα, ενώ με βάση τα στοιχεία της Δευτέρας μόνο 12 συνδέονταν με συρροή σε κάθε μία από τις περιοχές αυτές.

Είναι φανερό λοιπόν ότι τα ονομαζόμενα και ως “ορφανά” κρούσματα είναι διεσπαρμένα αρκετά στην κοινότητα των δύο ιδιαίτερα κρίσιμων περιοχών. Αυτό αποτελεί μία ακόμη παράμετρο και πολλούς ελέγχους παρά τους περιορισμούς των μετακινήσεων.

Επίσης το κύριο συμπέρασμα που αναφέραμε και στην αρχή είναι ότι δεν έχουμε δει κορύφωση της επιδημίας. Αν λοιπόν μέχρι τώρα τα σοβαρά περιστατικά covid έχουν καταλάβει το 70% των συνολικών κλινών ΜΕΘ στην Επικράτεια, τότε αναμένονται δύσκολες μέρες στη συνέχεια και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.