Για να καλύψει αυξημένες ανάγκες ταφής που ενδεχομένως να δημιουργηθούν στο μέλλον – «Η κατάσταση στον δήμο είναι απολύτως ελεγχόμενη» λέει στο protothema.gr ο δήμαρχος Σερρών

Στην δημιουργία νέων χώρων ταφής στο Β’ κοιμητήρια Σερρών προχώρησε ο Δήμος Σερρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη ανοίξει 35 νέοι χώροι ταφής ενώ αν κριθεί αναγκαίο μπορεί να απελευθερωθεί και επιπλέον χώρος.

Η ενέργεια αυτή έρχεται να αυξήσει την ανησυχία λόγω των αυξημένων μολύνσεων από τον κορωνοϊό στην περιοχή και για το αν το επόμενο διάστημα οι ειδικοί αναμένουν αυξημένους θανάτους από το ιό.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Ταΐρη, η διοίκηση του Δήμου Σερρών προχώρησε στην υλοποίηση ενός σχεδίου που αποτελεί αναγκαιότητα και δεν έχει να κάνει με το ότι ανησυχεί για αυξημένα κρούσματα. Ωστόσο η δημοτική Αρχή προετοιμάζεται ακόμη και για το χειρότερο σενάριο.

«Αυτό αποδίδεται στο ότι ο δήμος θα πρέπει να έχει την υποδομή να καλύψει αυξημένες ανάγκες ταφής που ενδεχομένως να δημιουργηθούν στο μέλλον», επισημαίνουν οι αρμόδιοι, που δεν επιθυμούν να πανικοβάλουν τον κόσμο.

Nα σημειώσουμε ότι οι θανόντες για τους οποίους στη ληξιαρχική πράξη ή στο πιστοποιητικό θανάτου αναγράφεται ως αιτία θανάτου η ύπαρξη Covid-19 ή λοιπών λοιμωδών νοσημάτων που υπάγονται στον διεθνή υγειονομικό κανονισμό ενταφιάζονται με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα κι όσον αφορά τις Σέρρες τα Β κοιμητήρια Σερρών είναι αυτά που έχουν οριστεί για τυχόν θύματα του ιού.

«Η κατάσταση στον δήμο είναι απολύτως ελεγχόμενη» λέει στο protothema.gr ο δήμαρχος Σερρών

Αναλυτικά η δήλωση που έκανε στο protothema.gr και τον Χρήστο Χατζησπύρου ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης: «Ο δήμος Σερρών εφαρμόζει τις οδηγίες βάση πρωτοκόλλου που ορίζει ο ΕΟΔΥ και η Πολιτεία για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Τα πρωτόκολλα αυτά ορίζουν ότι όλοι αυτοί που πεθαίνουν από Κορωνοιό θα πρέπει να θάβονται σε έναν συγκεκριμένο χώρο με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δεν επιτρέπεται να θάβονται στους κανονικούς χώρους η στους οικογενειακούς τους τάφους των κοιμητηρίων. Προς αυτή την κατεύθυνση ο δήμος Σερρών όπως και όλοι οι δήμοι της χώρας ήταν υποχρεωμένοι να ετοιμάσουμε τέτοιους χώρους για εκείνους τους συνανθρώπους μας που χάνουν την ζωή τους από τον Κορωνοιό. Δεν υπάρχουν μαζικοί τάφοι όπως ακούστηκε ούτε τίποτα άλλο. Η κατάσταση στον δήμο είναι απολύτως ελεγχόμενη. Πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να θάβονται σε συγκεκριμένους χώρους με συγκεκριμένα πρωτόκολλα και να κρατιούνται θαμμένοι εκεί για συγκεκριμένα χρόνια. Ακολουθούμε τις οδηγίες της Πολιτείας όπως και όλοι οι δήμοι της χώρας και για αυτό προετοιμάσαμε έναν τέτοιο χώρο. Η κατάσταση στην περιοχή μας είναι στα ίδια πλαίσια που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα απο εκεί και πέρα ελπίζουμε αυτοί οι χώροι που ετοιμάζονται να καλυφθούν οσο το δυνατόν λιγότερο. Δηλαδή αυτό που κάνουμε το κάνουμε για να ακολουθήσουμε τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ».

Πηγή: protothema.gr