Στην Ευρώπη, το κύμα καύσωνα έχει περιγραφεί ως το χειρότερο των τελευταίων 200 ετών – Η υπερβολική ζέστη και η ξηρασία απειλούν επίσης και τα τρόφιμα

Οι καύσωνες σαρώνουν Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα, καθώς μέχρι και πριν λίγες μέρες τουλάχιστον 86 κινεζικές πόλεις είχαν εκδώσει προειδοποιήσεις για ακραία ζέστη, ενώ ένας «θερμικός θόλος» έχει σχηματιστεί πάνω από τις νοτιοδυτικές και κεντρικές ΗΠΑ, καταρρίπτοντας μακροχρόνια ρεκόρ θερμοκρασίας.

Στην Ευρώπη, το κύμα καύσωνα έχει περιγραφεί ως το χειρότερο των τελευταίων 200 ετών,  σύμφωνα με το Blooomberg, προκαλώντας πυρκαγιές σε Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία.

Η κατάσταση σε Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονη αυτές τις μέρες, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας προβλέπει ότι η θερμοκρασία σε διάφορες περιοχές της Αγγλίας μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η άνοδος της «θερμοκρασίας υγρού βολβού»

Όσο πιο υψηλότερη είναι, τόσο πιο δύσκολο είναι να εξατμιστεί ο ιδρώτας και να πέσει η θερμοκρασία του σώματος. Μέχρι σήμερα θεωρούνταν ότι το όριο των 35 βαθμών Κελσίου – σημείο στο οποίο το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να κρυώσει και ακόμη και υγιείς άνθρωποι σε σκιά και με νερό θα πεθάνουν από θερμοπληξία – δεν είχε καταγραφεί σχεδόν ποτέ στο σημερινό κλίμα.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει μελέτη του 2020, «θερμοκρασίες υγρού βολβού» πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου έχουν καταγραφεί από τον Περσικό Κόλπο και την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι το Πακιστάν, την Ινδία, την Αυστραλία, τη Βενεζουέλα και τις δύο ακτές του Μεξικού.

«Θερμοκρασίες υγρού βολβού» άνω των 31 βαθμών Κελσίου έχουν εμφανιστεί σε δεκάδες μέρη σε όλη την τροπική Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, την Κίνα, τη Δυτική Αφρική, τη νότια Ευρώπη και την Αμερική, τη Νέα Υόρκη και την Ιταλία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε εύκρατες περιοχές της Ευρώπης, ακόμη και το να βρίσκεται κανείς μέσα στο σπίτι μπορεί να μην είναι αρκετό για να αποφύγει τις επικίνδυνα υψηλές θερμοκρασίες. Αλλά χειρότερο από το κύμα καύσωνα, είναι η ξηρασία που εξαπλώνεται από τη Γερμανία έως την Πορτογαλία.

Η ξηρασία είναι ένα «δώρο» για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς καθιστά την Ευρώπη ακόμη πιο εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο σε μια περίοδο που το Κρεμλίνο έχει μειώσει σημαντικά τις ροές προς την Ευρώπη.

Ωστόσο, η υπερβολική ζέστη και η ξηρασία απειλούν και τα τρόφιμα. Στην Ινδία, για παράδειγμα, λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών τον Μάιο, αναμένεται να μειωθεί η παραγωγή σιταριού κατά 6 εκατ. τόνους.

 

Πηγή: newmoney.gr