Σε εξέλιξη είναι η κρίσιμη συνεδρίαση των Λοιμωξιολόγων, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται το απόγευμα της Τετάρτης. Στο «τραπέζι» της Επιτροπής όλα τα ζητήματα για το Πάσχα, τις μετακινήσεις, αλλά και την εστίαση και τα σχολεία, ορίζοντας ανοίγματος μετά τις αρχές Μαϊου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν «προβλέπεται» οποιοδήποτε άνοιγμα πριν τον Πάσχα, όπως της εστίασης, ενώ η συζήτηση επικεντρώνεται στο άνοιγμα… για Πάσχα και μετά. Η εστίαση αναμένεται να ανοίξει την Τρίτη 4 Μαϊου, αλλά δεν υπάρχει οριστική απόφαση, με τραπεζάκια αποκλειστικά έξω και φυσικά αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Η εστίαση έκλεισε στις 3 Νομβρίου και το άνοιγμά της θα γίνει ακριβώς έξι μήνες μετά.

Νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, έβαλε «φρένο» στο «Πάσχα στο χωριό» καθώς τόνισε ότι η κυβέρνηση περιμένει την εισήγηση της επιτροπής, αλλά η θέση της είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις καθώς υπάρχει ανησυχία για την μεταφορά ιικού φορτίου.

Η κα Πελώνη για τις μετακινήσεις το Πάσχα είπε πως «θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Η θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας.»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως μια μαζική μετακίνηση από την Αθήνα σε άλλες περιοχές μπορεί να τις επιβάρυνε. Παράλληλα, είπε πως «προσβλέπουμε σε ένα πιο ελεύθερο καλοκαίρι.»

Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρχουν έλεγχοι για τις μετακινήσεις, ενώ άφησε ανοιχτό παράθυρο να αλλάξει και η ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, δηλαδή από τις 21:00 που είναι τώρα να πάει ίσως στις 23:00.

Σε ό,τι αφορά το πασχαλινό τραπέζι, αναμένεται πως στο ίδιο σπίτι θα μπορούν να βρεθούν έως και δύο οικογένειες.

Οι επιστήμονες φαίνεται ότι προβληματίζονται για τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και κυρίως για το τι θα συμβεί το βράδυ της Ανάστασης, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για τον Επιτάφιο.

Στη συνεδρίαση βρίσκεται και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία κάνει την εισήγησή της για άνοιγμα στις 10 Μαΐου, καθώς στόχος είναι να ανοίξουν την ίδια ημερομηνία όλα τα σχολεία.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε πως «είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος».

Παράλληλα, τόνισε ότι ημερομηνία ορόσημο είναι τα μέσα Μαΐου, όταν σχεδιάζεται η επανεκκίνηση του τουρισμού.

Πηγή: dikaiologitika.gr