ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΟ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΠΙΣΜΕΝΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
- Πρόσφατο περιστατικό φωτιάς σε σκουπίδια επέτεινε την ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορούν να υπάρξουν τόσο όσον αφορά τη μόλυνση του περιβάλλοντος από την καύση αγνώστων υλικών όσο και από περαιτέρω κινδύνους για τις περιουσίες πολιτών ή του δημοσίου
- Ανάμεσα στα σκουπίδια υπάρχουν ελενίτ και αμιαντοσωλήνες, υλικά τα οποία θεωρούνται καρκινογόνα και γεννούν έντονο προβληματισμό για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρχουν από την μακρά έκθεσή τους στο φυσικό περιβάλλον
Το ζήτημα της έκθεσης σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας των κατοίκων και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος από τους ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους σε διάφορα σημεία στην επικράτεια του Δήμου Δοξάτου παραμένει, καθώς παρά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, ο Δήμος Δοξάτου δεν έχει κινητοποιηθεί για να φροντίσει, ώστε να μαζευτούν τα απορρίμματα και να αποκατασταθούν τα υποβαθμισμένα σημεία, τα οποία αποτελούν εστία μόλυνσης.


Με δύο σχετικά δημοσιεύματα, την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου (αρ. φύλλου 895) και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου (αρ. φύλλου 897), η εφημερίδα «Εργασία… συν» ανέδειξε αυτό το τόσο σημαντικό πρόβλημα, όμως οι επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στους σκουπιδότοπους, στο πλαίσιο της πλήρους δημοσιογραφικής αποτύπωσης της πραγματικότητας και τυχόν διαφοροποιήσεων, αποδεικνύουν ότι ο Δήμος Δοξάτου δεν έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, παρόλο που η νομοθεσία καθορίζει ρητώς τις υποχρεώσεις των Δήμων (και κατ’ αντιστοιχία και τις υποχρεώσεις άλλων φορέων, όπως είναι οι Περιφέρειες).


Μάλιστα, πρόσφατο περιστατικό πυρκαγιάς σε σκουπιδότοπο επιτείνει την ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορούν να υπάρξουν τόσο όσον αφορά τη μόλυνση του περιβάλλοντος από την καύση αγνώστων υλικών όσο και από περαιτέρω κινδύνους για τις περιουσίες πολιτών ή του δημοσίου. Για τα αίτια της φωτιάς και για την απόδοση ευθυνών είναι προφανές ότι αρμόδια είναι τα αρμόδια Πυροσβεστικά, Αστυνομικά και Δικαστικά όργανα, όμως σε κάθε περίπτωση οι ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι εγείρουν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας, καθώς τους επόμενους μήνες οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλότερες και είναι πολύ πιθανό να καταγράφονται συνεχώς περιστατικά φωτιάς, με απευκταίο πάντα το ενδεχόμενο για πρόκληση σοβαρότερων καταστάσεων.

Ένα ακόμη στοιχείο, το οποίο γεννά έντονο προβληματισμό για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρχουν από την μακρά παρουσία απορριμμάτων στο φυσικό περιβάλλον είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στα σκουπίδια φαίνεται ότι υπάρχουν ελενίτ και αμιαντοσωλήνες, υλικά τα οποία θεωρούνται καρκινογόνα και απαιτούν ειδική διαχείριση, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Φυσικά αποτελεί πισωγύρισμα πολλών δεκαετιών η ανεξέλεγκτη απόρριψη υλικών τα οποία φέρονται να είναι καρκινογόνα, με όποιους κινδύνους ενέχει αυτό για το ανθρώπινο στοιχείο μέσα από τη μόλυνση της διατροφικής αλυσίδας.
Πλέον, μετά από τη στάση που διατηρεί ο Δήμος Δοξάτου στο ζήτημα της αντιμετώπισης των παρανόμων σκουπιδότοπων στην επικράτειά του, μόνο η Δικαιοσύνη και οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να να παρέμβουν για να προστατεύσουν περιβάλλον και πολίτες και να μπει τέλος στην έλλειψη βούλησης και στην απουσία ενδιαφέροντος του Δήμου Δοξάτου για την εκπλήρωση των θεσπισμένων υποχρεώσεών του, όπως προκύπτουν από τη νομοθεσία.
Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε τα όσα αναφέρονται σε έγγραφο της υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Π.Ε. Δράμας για σκουπιδότοπο στον χώρο της πρώην μαραμαροβιομηχανίας «Μάρμαρα Σκαρή». Η συγκεκριμένη εστία μόλυνσης αναδείχτηκε μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας «Εργασία… συν» και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης ζήτησε τη συνδρομή της αρμόδιας υπηρεσίας της Π.Ε. Δράμας, έτσι ώστε να αποσαφηνιστεί το ζήτημα του φορέα που έχει την ευθύνη για την απομάκρυνση των σκουπιδιών και την αποκατάσταση του χώρου.
Στο σχετικό έγγραφο, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:
«Μετά από έλεγχο στο Ελληνικό Κτηματολόγιο διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω κομμάτι βρίσκεται στην πλήρη κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου…
iii. Δεδομένου ότι αφορά σε ύπαρξη ανάμεικτων αποβλήτων σε κοινόχρηστο χώρο εντός της εδαφικής περιφέρειας του Δ. Δοξάτου. ο καθαρισμός και η συλλογή και μεταφορά των αποβλήτων, πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων [N. 3463/06 (ΦΕΚ114 Α/8-6-2006)] – όπως ισχύει – και η επιβολή των σχετικών κυρώσεων σύμφωνα με την παρ. 11 του άρθ. 66 του ν.4819/2021 (ΦΕΚ 129Α/2021) όπως ισχύει.
- iv. Επιπλέον σύμφωνα με το αρ. 41 του ν.5056/2023 (ΦΕΚ 163Α/2023) ‟Από την 1η.1.2024, η ευθύνη αποκομιδής απορριμμάτων του οδικού δικτύου Αρμοδιότητας περιφερειών και των παράπλευρων δρόμων αυτών, των νησίδων τους, των υπόγειων διαβάσεων, καθώς και των πρανών αυτών ασκείται από τους δήμους, κατά το τμήμα που διέρχεται εντός των ορίων τους…”.
- v. δεδομένου ότι η υπόθεση αφορά και σε ύπαρξη επικίνδυνων αποβλήτων (απόβλητα αμιάντου – ελενίτ) μεταξύ των ανάμεικτων αποβλήτων (ΑΕΚΚ) σε μέρος της επιμήκους διάθεσης, εφαρμόζεται η παρ. 3 του αρθ. 48 του ν. 4819/2021 (ΦΕΚ 129Α/2021) όπως ισχύει. Σύμφωνα με αυτή η διακρίβωση και αξιολόγηση της ρύπανσης σε χώρο, όπως ιδίως γήπεδο, οικόπεδο, κτίσμα ή κατασκευή όπου υπάρχουν επικίνδυνα απόβλητα, καθώς και η διακρίβωση του κατόχου των επικινδύνων αποβλήτων πραγματοποιούνται από την αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης».
Είναι σαφές λοιπόν ότι η ευθύνη της αποκομιδής των απορριμμάτων είναι καθαρά και μόνο ευθύνη των Δήμων και στην παρούσα περίπτωση αφορά αποκλειστικά τον Δήμο Δοξάτου.
Βέβαια είναι σαφές ότι η ευθύνη για τη δημιουργία αυτών των σκουπιδότοπων βαρύνει κυρίως τους ασυνείδητους πολίτες που προέβησαν στη ρίψη των απορριμμάτων, όμως σε καμία περίπτωση αυτό δεν αποσοβεί τις ευθύνες του Δήμου για την αποκατάσταση του χώρου. Άλλωστε, υπάρχει και η δυνατότητα επιβολής προστίμων, εφόσον βέβαια διαπιστωθεί ποιος ήταν αυτός που προέβη στη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Πάντως, στον αντίποδα των αρνητικών παραδειγμάτων, υπάρχουν και οι ενεργοί πολίτες που φροντίζουν να καθαρίζουν τον τόπο τους. Ένα ιδιαίτερο θετικό περιστατικό είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα μέσα από ανάρτηση του κ. Δημήτρη Καραμπακάλη, πρώην Δημάρχου Δοξάτου και νυν Προέδρου της κοινότητας Αγοράς, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «οι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΑΓΟΡΑΣ, στις 8 Μαρτίου επιτελέσαμε το οικολογικό μας ΚΑΘΗΚΟΝ, προσθέτοντας ένα ΚΟΚΟ άμμου… για την επίλυση του παγκόσμιου προβλήματος των ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ. Τα σημερινά σκουπίδια που μαζέψαμε είναι ΠΑΛΙΑ, από την εποχή που κάθε χωριό είχε την “δική” του ΧΩΜΑΤΕΡΗ (τότε που δεν υπήρχαν κάδοι απορριμμάτων και δεν γίνονταν αποκομιδή των σκουπιδιών από τις Δημοτικές Αρχές). ΠΡΕΠΕΙ, όμως να δώσω ΕΥΣΗΜΑ στους κατοίκους της ΑΓΟΡΑΣ γιατί πλέον η μεγάλη πλειοψηφία τους συμπεριφέρεται ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ (ιδίως με τα ανακυκλώσιμα) τα αποθέτει στους ΜΠΛΕ Κάδους».
Η εφημερίδα «Εργασία… συν» παρουσιάζει φωτογραφικό υλικό από διάφορους σκουπιδότοπους στον Δήμο Δοξάτου (Αγ. Αθανάσιος, Αγ. Παρασκευή, έναντι ξενοδοχείου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, Καλαμώνας, Κεφαλάρι, Τσάι Δοξάτου, όπισθεν ξενοδοχείου ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ), ελπίζοντας ότι το παρόν δημοσίευμα θα αποτελέσει έναυσμα κινητοποίησης για τον Δήμο Δοξάτου, ώστε να προστατεύσει το περιβάλλον και να προασπίσει τη δημόσια υγεία των κατοίκων, μαζεύοντας τα απορρίμματα από τους διάφορους σκουπιδότοπους, τα οποία αποτελούν εστία μόλυνσης και πηγή κινδύνου.
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΕΝΑΝΤΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΚΑΛΑΜΩΝΑΣ
ΚΕΦΑΛΑΡΙ
ΜΑΡΜΑΡΑ ΣΚΑΡΗ
ΟΠΙΣΘΕΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ
ΤΣΑΪ ΔΟΞΑΤΟΥ