Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού και με τη δεύτερη δόση εμβολίου της Astrazeneca έστειλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας

Μήνυμα για τον εμβολιασμό και με τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της Astrazeneca έστειλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας υπενθυμίζοντας ότι πάνω από 20 χώρες συστήνουν η δεύτερη δόση να γίνει κανονικά από όσους έχουν κάνει την πρώτη.

Με δήλωσή του από το Λουξεμβούργο όπου βρίσκεται για τη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης o Βασίλης Κικίλιας αρχικά τόνισε ότι «η εθνική αρχή εμβολιασμών είναι μια επιτροπή με εξαίρετους επιστήμονες που κάνει τη δουλειά με αφοσίωση και καθήκον και μετά από μελέτη επιστημονικών δεδομένων».

«Γνωρίζετε ότι εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca όπως και χιλιάδες Έλληνες και έχουν προστατευθεί από τον κορονοϊό» συνέχισε ο υπουργός Υγείας.

Όπως τόνισε «πάνω από 20 χώρες έτσι κι εμείς συστήνουν η β΄ δόση να γίνει κανονικά αφού έχει απειροελάχιστες ανεπιθύμητες παρενέργειες».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας «το πρόγραμμα εμβολιασμού κυλάει σε ικανοποιητικό βαθμό και μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε το τείχος ανοσίας που θέλουμε για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα που αξίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι».

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα οι πολίτες για τους οποίους εκκρεμεί η δεύτερη δόση του εμβολίου της Astrazeneca είναι περίπου 500.000.

Η νέα σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου η αλλαγή στη σύσταση για εμβολιασμό με εμβόλιο της Astrazeneca μόνο στους άνω των 60 ετών στην Ελλάδα προέκυψε μετά τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου:

«Προ δύο μηνών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε αξιολογήσει συγκριτικά την εκτίμηση του κινδύνου από τη νόσο Covid και από την πολύ σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια της θρόμβωσης με θρομβοπενία, που έχει παρατηρηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η κυκλοφορία του ιού τότε ήταν υψηλή ως μέτρια και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από Covid ήταν συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία σε ηλικίες άνω των 30 ετών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν τον Απρίλιο του 2021 105 θάνατοι ανά εβδομάδα και τον Μάιο 77 σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών.

Στην παρούσα φάση που τα επίπεδα διασποράς του ιού είναι μέτρια προς χαμηλά με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου θρόμβωσης με θρομβοπενία».

Παρόλα αυτά η Επιτροπή, όπως διευκρίνισε η κυρία Θεοδωρίδου, συστήνει στους περίπου 500.000 που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της Astrazeneca να προχωρήσουν κανονικά στη δεύτερη δόση με την εξαίρεση «όσων ατόμων έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει ένα αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση».

Παράλληλα η πρόεδρος της Επιτροπής μετά από ερώτηση για το ενδεχόμενο δεύτερης δόσης με εμβόλιο άλλης εταιρείας (mix & match) εξήγησε ότι «αυτό το πρόγραμμα του mix and match, δηλαδή της χρησιμοποίησης δύο εμβολίων ή αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος, υπάρχουν άτομα τα οποία κάνουν αλλεργία σημαντική στο AstraZeneca, είναι κάτι το οποίο έχει υιοθετηθεί σε μικρή κλίμακα σε κάποιες χώρες. Υπάρχουν μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, περισσότερες αλλά όχι σημαντικές, αλλά δεν ξέρουμε σε βάθος χρόνου ποιο θα είναι το ανοσολογικό αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού. Πιθανόν να είναι και άριστο. Αλλά την συγκεκριμένη στιγμή, είναι ένα ερωτηματικό το να κάνουμε ένα συνδυασμό δύο διαφορετικών εμβολίων».

«Και είναι και το θέμα χρόνου. Δηλαδή, έχουμε τονίσει ότι το καλύτερο εμβόλιο, ο καλύτερος εμβολιασμός είναι ο γρηγορότερος. Επομένως το να αλλάξουμε και να αναζητήσουμε μία δεύτερη δόση οπωσδήποτε διαφορετική, οπωσδήποτε θα τους οδηγήσει και σε απώλεια χρόνου σημαντικού» συμπλήρωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε ο ΓΓ πρωτοβάθμιας υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους «ο αριθμός των ακυρώσεων για δεύτερες δόσεις είναι, 0,5% στην Pfizer, 0,45% στην Moderna και 1,89% στην AstraZeneca».

Πηγή: newsbomb.gr