Καθολικό lockdown για ένα μήνα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, παραπέμποντας στις αυριανές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Τι θα γίνει με τα σχολεία
Κικίλιας : Γενικό lockdown σε όλη τη χώρα για ένα μήνα – Τι θα γίνει με τα σχολεία | tovima.gr

Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση έκαναν δεκτή την σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων. «Η εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και Επιδημιολόγων στην Κυβέρνηση είναι lockdown σε όλη τη χώρα για τον επόμενο ένα μήνα», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

Επικαλούμενος τα συμπεράσματα Ευρωπαίων εταίρων του, ανέφερε πως όποια χώρα πρόλαβε να “κλείσει” νωρίτερα, εκτός από τις ζωές που σώθηκαν, είχε μικρότερο οικονομικό αντίκτυπο και βγήκε νωρίτερα από το lockdown.

Κληθείς να διευκρινίσει από πότε θα ισχύσει το καθολικό lockdown, ο Υπουργός Υγείας αρκέστηκε να πει “το ταχύτερο δυνατόν” και ότι τις ανακοινώσεις θα κάνει ο Πρωθυπουργός.

Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι η εισήγηση των ειδικών ειναι να κλείσουν τα Λύκεια και τα Γυμνάσια και να συνεχίσουν την λειτουργία τους κανονικά τα Δημοτικά Σχολεία σε όλη την χώρα.

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο κ. Κικίλιας, τόνισε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα επιδεινώνονται, καθώς ο φονικός ιός είναι πολύ πιο επιθετικός πλέον.

Υπογραμμίζοντας πως η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ είναι έντονη, ανέφερε ενδεικτικά αριθμούς: 1.013 είναι οι κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Αυτές που δεν αφορούν την COVID-19 είναι 665, ενώ οι ΜΕΘ COVID είναι 348. Περίπου 1.500 ασθενείς νοσηλεύονται σήμερα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, θαλάμους αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες.

Στη Β. Ελλάδα φθάσαμε σε οριακό σημείο και ανοίξαμε εκτάκτως κι άλλες κλίνες ΜΕΘ, συνέχισε ο Υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας πως στην Αττική έχει καλυφθεί το 72% των κλινών ΜΕΘ.

Θέλοντας να καταδείξει τον ραγδαίο ρυθμό εξάπλωσης του ιού, ο κ. Κικίλιας, είπε πως πριν από 12 ημέρες ήταν καλυμμένο το 20% των κλινών ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα και τώρα το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν 80%.

Ορισμένοι, ειδικά κάποιοι νεότεροι σε ηλικία, δεν τήρησαν τα μέτρα και η αύξηση των κρουσμάτων ήταν ραγδαία, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν αποδίδει την έξαρση αυτή στο άνοιγμα του Τουρισμού, ο Υπουργός Υγείας απάντησε αρνητικά.

Ο Νίκος Χατζηνικολάου επεσήμανε στον Υπουργό Υγείας τις επικρίσεις πως ενδεχομένως να «χάθηκε ο έλεγχος», επικαλούμενος τη συγκέντρωση στο Εφετείο (Δίκη Χρυσής Αυγής), συγκεντρώσεις οπαδών, τα πάρτι στα Πανεπιστήμια και τον συνωστισμό στις πλατείες. Ο κ. Κικίλιας υπενθύμισε πως δεν είχε κρύψει την ανησυχία του και συμπλήρωσε πως η Αστυνομία δεν μπορεί να είναι πανταχού παρούσα.

Απέκρουσε την κριτική της αντιπολίτευσης ότι η Κυβέρνηση δεν προετοιμάστηκε σωστά για τη δεύτερη φάση της υγειονομικής κρίσης, λέγοντας πως πέραν της κριτικής, δεν έχει δει συγκεκριμένες προτάσεις και έκανε λόγο για «μικροπολιτική πολιτική».

Υπεραμύνθηκε της διαχείρισης της πανδημίας, επισημαίνοντας τις 7.000 προσλήψεις υγειονομικών, την ενίσχυση του ΕΣΥ, τα rapid test και τις 500 κινητές μονάδες που διενεργούν ελέγχους.

Μέσα σε μία πανδημία, μετρήστε όλα αυτά που γίνονται, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, είπε χαρακτηριστικά.

«Καμπανάκι» για τις ΜΕΘ

 

«Καμπανάκι» για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικότερα για τις αντοχές της ΜΕΘ χτύπησε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Ειδικότερα, τόνισε ότι καταγράφεται ρεκόρ ασθενών που νοσηλεύονται με ΜΕΘ λόγω κοροναϊού.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι σε ΜΕΘ της Αττικής νοσηλεύονται 100 ασθενείς και 70 στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνει ότι στην Αττική γεμίζουν επικίνδυνα οι κλίνες ΜΕΘ, λέγοντας πως όλο και περισσότεροι ασθενείς με κοροναϊό καταλήγουν σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ.

«Είναι κρίμα να μην λειτουργούν κρεβάτια έτοιμα εξοπλισμένα όπως στο Σωτηρία ( δηλαδή τα 35 που είναι δωρεά της Ελληνικής Βουλής)  λόγω έλλειψης προσωπικού», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος τονίζοντας πως οι γενικές ΜΕΘ είναι λίγες και γεμάτες. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ μάλιστα οι μετατροπές που έγιναν αφήνουν διασωληνωμένους ασθενείς άλλων παθήσεων εκτός ΜΕΘ.

Πάνω από 500 οι υγειονομικοί που νοσούν

 

Σήμερα προέκυψαν 13 κρούσματα συναδέλφων στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, ενώ στον Άγιο Σάββα δύο νοσηλεύτριες είναι θετικές στον κοροναϊό.

Στο νοσοκομείο της Άμφισσας φαίνεται ότι η διασπορά είναι μεγάλη αφού μετά τους 2 γιατρούς, ακόμη δύο συνάδελφοι της νοσηλευτικής υπηρεσίας βρέθηκαν θετικοί.

Όσον αφορά τη μεταφορά των ηλικιωμένων από το γηροκομείο στα Ιωάννινα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ χτες διεκπεραιώθηκε η εισαγωγή 16 ασθενών από το πανεπιστημιακό Ιωαννίνων.

Σήμερα θα διεκπεραιωθεί η εισαγωγή από το Χατζηκώστα άλλων 10 ασθενών από το γηροκομείο.

Την ίδια στιγμή οι κλίνες κοροναϊού στα νοσοκομεία της Ηπείρου γεμίζουν.

Η Άρτα πήρε 11 ασθενείς και η κλινική είναι γεμάτη.

Κεραμέως: Πρόθεσή μας τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά
«Η πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, ακούγοντας συστηματικά τις οδηγίες των ειδικών», είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο MEGA.
Το κλείσιμο των σχολείων στις γκρι περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, ήταν ένα προληπτικό μέτρο που πρότεινε η επιτροπή, καθώς «διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι όσο μεγαλώνει η ηλικία των πληθυσμιακών ομάδων, τόσο περισσότερο αυτές συμμετέχουν στην πανδημία».
Η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι το σύστημα της τηλεκπαίδευσης είναι έτοιμο να εφαρμοστεί σε περίπτωση που οι ειδικοί εισηγηθούν κλείσιμο των σχολείων, ενώ αναφερόμενη στο περιστατικό με τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε, αφού την καταδίκασε, ότι η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξει τον ρόλο του πανεπιστημίου.
«Προτείνουμε και άλλα πρόσθετα μέτρα, όπως είναι η δημιουργία ενός ειδικού σώματος δημοσίας τάξης».

Δεύτερη συνεχόμενη μέρα με αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων

 

Μετά τα χτεσινά 2.166 κρούσματα, σήμερα καταγράφηκαν 2.646 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 46892, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες.

4271 (9.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14427 (30.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

«Καμπανάκι» με 179 διασωληνωμένους

 

179 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 42 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 88.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 305 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Οι περισσότεροι καταγεγραμμένοι ημερήσιοι θάνατοι από την αρχή της πανδημίας

 

Τέλος, έχουμε 18 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 673 θανάτους συνολικά στη χώρα. 259 (38.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πηγή: tovima.gr