Το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως στις δυτικές ακτές του Νομού-Πού μπορεί να οφείλεται η περιοδική διάβρωση τμημάτων του παραλιακού μετώπου

Η θάλασσα διαμορφώνει και αναδιαμορφώνει τις ακτές κάθε χρόνο, ενώ μια αλυσίδα από φυσικούς παράγοντες (λιγότεροι νοτιάδες τον χειμώνα, παλίρροιες, ρεύματα, ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα θάλασσας, έλλειψη φυκιών) κάνουν την άμμο να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται από τις ακτές, ανάλογα με τις προαναφερόμενες φυσικές συγκυρίες, αλλά και τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, όπως είναι οι αμμοληψίες για οικοδομικές εργασίες, ιδιαίτερα από τις κοίτες των ποταμών, τους τροφοδότες των παραλιών με άμμο.

Πολλοί κάτοικοι του παραλιακού μετώπου της Καβάλας, κολυμβητές και ιδιοκτήτες παραλιακών καταστημάτων παρατήρησαν φέτος ότι σε διάφορα σημεία της ακτογραμμής, ιδιαίτερα στο δυτικό κομμάτι του Νομού, «λείπει» άμμος, με αποτέλεσμα η παραλίες να συρρικνώνονται.

Όσοι δραστηριοποιούνται στη θάλασσα εικάζουν ότι το φαινόμενο μπορεί να οφείλεται φέτος στις περιορισμένες περιόδους νοτιάδων τον χειμώνα, τον «μεταφορέα» άμμου στις ακτές της Καβάλας, ωστόσο αυτό είναι μια εμπειρική εικασία και το φαινόμενο μπορεί να οφείλεται και σε μια σειρά άλλων φυσικών παραγόντων.

Ο γεωλόγος, διευθυντής Ερευνών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), Χρήστος Αναγνώστου, είχε επισημάνει πριν από μερικά χρόνια σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ» το πρόβλημα στα νησιά, ιδιαίτερα στη βόρεια Κρήτη και στη Ρόδο, στην Πελοπόννησο, στον Κορινθιακό, στον Κυπαρισσιακό, στον Μεσσηνιακό και στον Λακωνικό Κόλπο, στη βόρεια Ελλάδα, στον Στρυμονικό Κόλπο και στις ακτές κοντά στην Καβάλα, ενώ είχε τονίσει ότι αντιμετωπίζοντάς με έργα την έλλειψη της άμμου σημειακά, αφήνουμε τη διάβρωση να συνεχίζεται από τη μία και από την άλλη πλευρά.

Ορισμένοι επαγγελματίες σε beach bars προσπαθούν να «αναχαιτίσουν» τη διάβρωση της ακτής με διάφορες πατέντες, όπως με την τοποθέτηση σακιών με… άμμο, ωστόσο με τέτοιες τακτικές κερδίζουν απλά λίγο χρόνο, ο οποίος γίνεται ακόμη λιγότερος όσο επικρατούν βορειάδες.

Το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών δεν είναι φυσικά αποκλειστικά… καβαλιώτικο, ενώ σε βάθος χρόνου γίνεται ιδιαίτερα σοβαρό, επηρεάζοντας τον τουρισμό, τις τοπικές οικονομίες, το οικοσύστημα, ακόμη και την αισθητική των παραλιών και οι λύσεις, πέρα από τη.. δέηση στη Φύση, πρέπει να είναι καίριες και όχι πρόχειρες, στοχευμένες και κυρίως αμιγώς επιστημονικές.

 

Πηγή: kavalapost.gr