Στη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, επί του νομοσχεδίου για τη βία στον χώρο του αθλητισμού, τοποθετήθηκε ως εισηγητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ο Αναστάσιος Νικολαΐδης, υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ευθύνης Αθλητισμού.

Ο κ. Νικολαΐδης αποσαφήνισε πως το νομοσχέδιο δεν αποτελεί την αναμενόμενη πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των φαινομένων οπαδικής βίας που συγκλονίζουν την Ελληνική κοινωνία και είχαν ως τραγικό απολογισμό τρεις δολοφονίες συνανθρώπων μας τα τελευταία δύο χρόνια. Οι παρεμβάσεις που προτείνονται από πλευράς κυβέρνησης αποτελούν κυρίως ήδη θεσμοθετημένα μέτρα τα οποία ουδέποτε εφαρμόστηκαν στην πράξη. Παράλληλα δεν υπάρχει ουσιαστική μέριμνα για την αντιμετώπιση φαινομένων οπαδικής βίας εκτός γηπέδων και εκτός πλαισίου διεξαγωγής αθλητικών συναντήσεων.

Ο κ. Νικολαΐδης, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, κατέθεσε συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων, προκειμένου η ηγεσία του Υπουργείου Αθλητισμού να τις ενσωματώσει στο νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα ζήτησε να δοθεί έμφαση στην πρόληψη ακραίων συμπεριφορών μέσω της Παιδείας και της ένταξης σχετικών δράσεων καταπολέμησης της αθλητικής βίας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Συνδυαστικά απαιτείται και η προβολή θετικών προτύπων, καθώς και η ενεργοποίηση αθλητών, εν ενεργεία και παλαιμάχων.

Όσον αφορά την επιβολή ποινών σε όσους εμπλέκονται σε οπαδικά επεισόδια, ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε πως πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι η ισόβια αποβολή από κάθε αθλητική δραστηριότητα σε κατηγορούμενους για αδικήματα που σχετίζονται με την οπαδική βία και η άρση της κύρωσης σε περίπτωση αθωωτικής απόφασης.

Επίσης, ο κ. Νικολαΐδης πρότεινε το αυτόματο μπλοκάρισμα του τουρνικέ κάθε θύρας γηπέδου μετά τη συμπλήρωση του δηλωμένου αριθμού χωρητικότητας, έτσι ώστε να αποφευχθούν σημαντικοί κίνδυνοι για τη σωματική ακεραιότητα των φίλαθλων, αλλά και την απαγόρευση ανάρτησης πανό αντίπαλων ομάδων στις αθλητικές συναντήσεις, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για διαφήμιση παράνομων ενεργειών που τροφοδοτούν τον φαύλο κύκλο της βίας.

Τέλος, ο κ. Νικολαΐδης κατέθεσε και τις εξής προτάσεις:

-Δημιουργία Ταμείου Μόνιμης Χρηματοδότησης καινοτόμων ερευνών, τεκμηριωμένων παρεμβάσεων και εκπαίδευσης για τη βία στον αθλητισμό και την αθλητική συμμετοχή, με πόρους από τα έσοδα των ομάδων και με συμμετοχή της πολιτείας.

-Δημιουργία κώδικα δεοντολογίας όλων των παραγόντων (ομάδων, συνδέσμων, ιδιοκτητών, θεσμικών οργάνων αθλητισμού και αρχών διοργάνωσης αθλητικών διοργανώσεων) και σύνταξη ενός αθλητικού – κοινωνικού συμβολαίου συνευθύνης.