Τ.Ε. ΔΡΑΜΑΣ Κ.Κ.Ε.

Σε ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Δράμας του Κ.Κ.Ε. αναφέρονται τα εξής:

Απ’ την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας και την επίθεση στα εργασιακά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, μέχρι την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει σταθερή πυξίδα, που όμως δε δείχνει τις ανάγκες του λαού, αλλά τα προτάγματα και τις ανάγκες του κεφαλαίου, με «Σύμμαχο» την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και ειδικά της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ανέλαβε να «νομιμοποιήσει» στη συνείδηση του λαού τις πιο εμβληματικές στρατηγικές επιλογές του συστήματος και που σήμερα η ίδια η Ν.Δ. απογειώνει.

Την ανάγκη για λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας του λαού αναδεικνύει σταθερά το Κ.Κ.Ε. Η εξέλιξη της πανδημίας, η κυριαρχία μεταλλάξεων με ενδεχόμενες συνέπειες στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σε συνδυασμό με το χαμηλό ρυθμό εμβολιασμού, τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο που εκθέτουν τους λαούς σε νέους κινδύνους προς όφελος των συμφερόντων ομίλων του τουρισμού, των μεταφορών, επιβεβαιώνουν ότι η καταπολέμηση του COVID-19 δεν αντιμετωπίζεται μόνο με τον αναγκαίο εμβολιασμό, που με την αντιλαϊκή πολιτική των αντιφάσεων και των παλινωδιών υπονομεύεται, τροφοδοτώντας το φόβο, το δισταγμό, τον ανορθολογισμό.

Χωρίς τίποτα να έχει λυθεί και μετά τον απολογισμό του προηγούμενου διαστήματος σε θανάτους και διασωληνωμένους με τις διαχρονικά εγκληματικές ελλείψεις του Δημόσιου Συστήματος Υγείας που έφεραν στα όρια γιατρούς, νοσηλευτές και κάθε εργαζόμενο, έρχεται ο Πρωθυπουργός να μιλήσει για κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων, χωρίς ντροπή!

Ξέροντας πως στο δημόσιο νοσοκομείο θα βρει γιατρειά κάθε εργαζόμενος, κάθε άνθρωπος του λαού μας δεν αφήσαμε στιγμή τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν σύγχρονο σύστημα υγείας. Σύστημα υγείας με δομές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, για πρόληψη και κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών του λαού μας. Στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των υγειονομικών μας, παλεύοντας για την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου της Δράμας με όλες τις ειδικότητες, με επαρκές μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, υγειονομικό προσωπικό.

Καταγγέλλουμε τον εμπαιγμό των εργαζομένων στην καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση του Νοσοκομείου Δράμας που κρατάει χρόνια.

Εργαζόμενοι που έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τυχόν απόλυση τους – εκτός από τα προβλήματα επιβίωσης στους ίδιους και τις οικογένειες τους – θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων υγείας και πρόνοιας, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες.

Η καθαριότητα, η σίτιση και φύλαξη ήταν από τους πρώτους τομείς που χρησιμοποιήθηκαν από τις κυβερνήσεις για τη διείσδυση των εργολαβικών εταιρειών σε υπηρεσίες του Δημοσίου και κατά συνέπεια για το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας, συνολικά για τη χειροτέρευση των όρων δουλειάς.

Διαχρονικά οι κυβερνήσεις αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Άλλωστε όλα τα κόμματα καταψήφισαν την πρόταση του Κ.Κ.Ε. για κατάργηση της συνταγματικής απαγόρευσης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων (άρθρο 103 παρ. 3 και 8 Σ).

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε τις ατομικές συμβάσεις με τον εργολάβο σε ατομικές συμβάσεις με το νοσοκομείο, δηλαδή, μετατρέποντας το νοσοκομείο σε εργολάβο αρνούμενη τη μονιμοποίησή τους.

Σήμερα η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και η διοίκηση του νοσοκομείου προχωρούν τη διαδικασία ανάθεσης των υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης σε εργολαβικές εταιρείες, ανοίγοντας τον δρόμο για απολύσεις εργαζομένων.

Η χρόνια υποστελέχωση και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης εργασίας με πλήρη δικαιώματα από όλες τις κυβερνήσεις εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα γνωρίζουν πολύ καλά όλα αυτά τα χρόνια πως μόνο μέσα από των αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά κατάφεραν να κερδίσουν τη παραμονή τους μέχρι σήμερα στην εργασία.

Καλούμε τους εργαζόμενους του Νομού, φορείς και σωματεία να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπόθεση του αγώνα για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και του Νοσοκομείου, στηρίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Δράμας, διεκδικώντας:

-Καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας.

-Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Δράμας και των ΚΥ της περιοχής.

-Άμεση, πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των δημόσιων δομών Υγείας – Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η προστασία της υγείας του λαού δεν γίνεται με «ατομική ευθύνη», που αδιάκοπα προβάλλεται. Χρειάζεται να δυναμώσει η λαϊκή πάλη για ουσιαστικά μέτρα, που η στρατηγική ΕΕ – αστικών κομμάτων υπονομεύει, όπως: αποφασιστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, μέτρα προστασίας σε χώρους εργασίας, σχολεία, αξιοποίηση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων.