Το Ισραήλ άνοιξε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου τμήματα της οικονομίας, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αρχή της επιστροφής στους κανονικούς ρυθμούς ζωής, χάρη στην εκστρατεία ανοσοποίησης στο πλαίσιο της οποίας έχουν χορηγηθεί εμβόλια κατά τ ης COVID-19 σχεδόν στον μισό πληθυσμό της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ κατάφερε να υλοποιήσει την πιο γρήγορη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της νόσου Covid -19 στον κόσμο. Ακολουθεί η Σερβία και τα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με την Χιλή να βρίσκεται στην τέταρτη θέση και τη Βρετανία να έρχεται πέμπτη.

Ανοιχτά τα καταστήματα στο Ισραήλ για όλους

Τα καταστήματα ήταν ανοικτά για όλους το πρωί της Κυριακής, όμως πρόσβαση σε χώρους αναψυχής όπως γυμναστήρια και θέατρα θα έχουν οι εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν αναρρώσει από τη νόσο και θεωρείται ότι έχουν ανοσία και διαθέτουν το πιστοποιητικό Green Pass (“Πράσινο Πάσο”) που χορηγείται μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα από το υπουργείο Υγείας.

Στη χώρα συνεχίζουν να ισχύουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Απαγορεύεται ο χορός στις αίθουσες δεξιώσεων, ενώ οι συναγωγές, τα τεμένη και οι εκκλησίες μπορούν να δέχονται τους μισούς μόνο από τους πιστούς που θα επιτρέπονταν υπό κανονικές συνθήκες.

Η σημερινή χαλάρωση των μέτρων, έναν χρόνο ακριβώς μετά το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα κορονοϊού στο Ισραήλ, εντάσσεται στο σχέδιο της κυβέρνησης να ανοίξει περαιτέρω την οικονομία τον επόμενο μήνα, όταν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεκδικεί την επανεκλογή του.

Το Ισραήλ έχει χορηγήσει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου της Pfizer στο 45% και πλέον των 9 εκατ. κατοίκων του, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Το πρόγραμμα των δύο δόσεων έχει μειώσει τις μολύνσεις με COVID-19 κατά 95,8%, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου.

Εν τω μεταξύ, το ισραηλινό υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός με τις δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech είναι 95,8% αποτελεσματικός κατά της προσβολής από τον κορονοϊό.

Σε εξέλιξη οι έρευνες γύρω από την ανοσία, αισιοδοξία για τα πρώτα στοιχεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έρευνες γύρω από την ανοσία που προσφέρει ο εμβολιασμός είναι ακόμα σε εξέλιξη. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πάντως ότι το εμβόλιο της των Pfizer/BioNTech έχει μειώσει την θνητότητα και τη μετάδοση ωστόσο πρέπει να γίνουν νέες έρευνες.

Από ανάλυση δεδομένων σε μελέτη του ισραηλινού υπουργείου Υγείας και της εταιρείας Pfizer πάντως φάνηκε ότι το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech περιορίζει τη λοίμωξη, στα ασυμπτωματικά περιστατικά κατά 89,4% και στα συμπτωματικά περιστατικά κατά 93,7%.

Χωριστή έρευνα του Sheba Medical Center του Ισραήλ, που δημοσιεύεται σήμερα στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, δείχνει ότι μεταξύ των 7.214 μελών του υγειονομικού προσωπικού που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου τον Ιανουάριο, παρατηρήθηκε 85% μείωση των συμπτωματικών περιστατικών COVID-19 εντός διαστήματος 15 έως 28 ημερών, με συνολική μείωση των λοιμώξεων κατά 75%, περιλαμβανομένων των ασυμπτωματικών περιστατικών που διαγνώσθηκαν με τεστ.

Τον Δεκέμβριο, η BioNTech πάντως είχε ανακοίνωσει ότι η περαιτέρω έρευνα σχετικά με το κατά πόσο περιορίζει τη μετάδοση θα χρειασθεί τρεις έως έξι μήνες.

Πηγή: Dikaiologitika.gr