Το θέμα με τις περισσότερες τοποθετήσεις στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, το απόγευμα της Τετάρτης 27 Ιουλίου, ήταν αυτό της Λαϊκής Αγοράς και της χωροθέτησης στα πάρκινγκ βαρέων οχημάτων και στο τμήμα της οδού Χελμού μπροστά από αυτά και προς το «Δ. Κραχτίδης». Για το θέμα τοποθετήθηκαν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων, καθώς και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος του Δήμου κ. Μιχάλης Τάσσου. Επιπλέον, παρόντες στη συνεδρίαση ήταν και εκπρόσωποι του σωματείου μικροπωλητών, οι οποίοι δεν έλαβαν τον λόγο, αν και τον ζήτησαν, καθώς το θέμα της Λαϊκής περιορίστηκε σε επίπεδα ενημερωτικού χαρακτήρα και θα επανέλθει στο άμεσο μέλλον για τη λήψη αποφάσεων.

Υπενθυμίζεται πως η χωροθέτηση της Λαϊκής Αγοράς απασχόλησε πολλές φορές συνεδρίαση διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου Δράμας, ενώ σε θεσμικό όργανο του Δήμου εισήλθε για πρώτη φορά για λήψη επίσημης απόφασης στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Δράμας, την Τετάρτη 20 Ιουλίου, όταν και το σώμα αποφάσισε αρνητικά για τη μετακίνηση της Λαϊκής Αγοράς στο νέο σημείο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Πρόεδρος της Κοινότητας Δράμας κ. Εύη Αθανασιάδου αποκάλυψε αλληλογραφία υπηρεσιών του Δήμου με υπηρεσίες της Π.Ε. Δράμας, σύμφωνα με τις οποίες μέρος της έκτασης που θα χρησιμοποιηθεί δεν ανήκει στον Δήμο. Μετά από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η παράταξη «Πόλη και Ζωή» ανακοίνωσε την απόφασή της να αποχωρήσει από τη διαπαραταξιακή επιτροπή για τη Λαϊκή Αγορά.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Αντιδήμαρχος κ. Τάσσου ξεκαθάρισε ότι οι εκτάσεις στις οποίες σχεδιάζεται η μετεγκατάσταση της Λαϊκής Αγοράς ανήκουν στον Δήμο Δράμας, παρόλο που στο Κτηματολόγιο εμφανίζονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Άλλωστε, στο παρελθόν, προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου, μεταξύ των οποίων και η Δημοτική Αρχή της παράταξης «Πόλη και Ζωή» προχώρησαν σε παρεμβάσεις στην επίμαχη έκταση. Επιπλέον, απαντώντας στις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο επιλέχθηκε η συγκεκριμένη έκταση. Όπως είπε, η αρχική πρόταση της Δημοτικής Αρχής ήταν η αξιοποίηση και των δύο πλευρών της αρχής της οδού Χελμού, ενώ η πρόταση για την αξιοποίηση των πάρκινγκ βαρέων οχημάτων προήλθε από τον επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιο Ηλιόπουλο, με τον πρώτο που υπερθεμάτισε για αυτήν να είναι τον Δημοτικό Σύμβουλο και εκπρόσωπο της παράταξης «Πόλη και Ζωή» στη διαπαραταξιακή κ. Μιχάλη Μλεκάνη. Επιπλέον, ο κ. Τάσσου ανέφερε πως η διαδικασία, παρά την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Δράμας θα συνεχιστεί κανονικά, με το θέμα να εισάγεται στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και σε τελευταίο επίπεδο στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πάντως, στο πλαίσιο της συζήτησης που εξελίχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξαν αιχμές από όλες τις παρατάξεις για τη στάση της Δημοτικής Αρχής ή άλλων παρατάξεων. Αρχικά, ο κ. Μιχάλης Μλεκάνης από την παράταξη «Πόλη και Ζωή» άσκησε κριτική στη Δημοτική Αρχή για την απόκρυψη της αλληλογραφίας από τη διαπαραταξιακή αρχή για το ιδιοκτησιακό. Στη συνέχεια ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης είπε πως η κακώς η Δημοτική Αρχή δεν παρουσίασε χαρτιά για το ιδιοκτησιακό, όμως τεράστιες ευθύνες έχουν τόσο η νυν διοίκηση όσο και η «Πόλη και Ζωή» για το ότι δεν έχουν δηλωθεί οι συγκεκριμένες εκτάσεις στο Κτηματολόγιο. Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος άσκησε κριτική στην Πρόεδρο της Κοινότητας Δράμας τόσο για τη στάση της σχετικά με το ιδιοκτησιακό όσο και για την αναφορά της ότι οι πωλητές της Λαϊκής θα μεταφερθούν σε σημείο που θα τους χτυπάει ο ήλιος. Για το θέμα της Λαϊκής Αγοράς υπήρξαν τοποθετήσεις και από τους επικεφαλής των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιώργο Μήτρου και «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Κοσμά Καλαϊδόπουλο.

Παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου

Εντωμεταξύ, με νομοθετική ρύθμιση δίνεται παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου στους αρμόδιους φορείς για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για τη λειτουργία υπαίθριων οργανωμένων λαϊκών αγορών. Εφόσον δεν συμβεί αυτό μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, τότε θεωρείται πως η αρμόδια αρχή δεν επιθυμεί τη συνέχιση λειτουργίας της λαϊκής και καταργείται αυτοδικαίως.

Συγκεκριμένα, σε άρθρο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο έχει τίτλο «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις» και το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή, αναφέρονται τα εξής:

«Μέχρι την 31η .10.2022 οι αρμόδιοι φορείς λειτουργίας των υπαίθριων οργανωμένων αγορών οφείλουν να καταχωρήσουν στο Ο.Π.Σ.Α.Α. τα στοιχεία των υποπερ. περ. αα’, αβ’ και αγ’ της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 56. Αν οι αρμόδιοι φορείς λειτουργίας παραλείψουν να εκπληρώσουν την υποχρέωση του πρώτου εδαφίου, υπόκεινται στις κυρώσεις της παρ. 7 του άρθρου 62. Για τις λαϊκές αγορές, για τις οποίες δεν έχουν καταχωρισθεί τα ως άνω στοιχεία μέχρι την 31η .10.2022, θεωρείται ότι η αρμόδια αρχή δεν επιθυμεί τη συνέχιση της λειτουργίας τους, και καταργούνται αυτοδικαίως».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση δεν επηρεάζει τη διαδικασία χωροθέτησης της Λαϊκής Αγοράς στον Δήμο Δράμας, καθώς εκτιμάται ότι οι απαιτούμενες ενέργειες θα έχουν ολοκληρωθεί περί τα μέσα Οκτωβρίου.