Σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Δράμας αναφέρονται τα εξής:

Τον Μάιο του 1886 τα εργατικά συνδικάτα ξεσηκώθηκαν στο Σικάγο για να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το οκτάωρο, η κοινωνική ασφάλιση, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δεν μας χαρίστηκαν αλλά κατακτήθηκαν με αιματοβαμμένους αγώνες και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Εκατόν τριάντα επτά χρόνια μετά, οι εργαζόμενοι εξακολουθούμε να επιζητούμε τα αυτονόητα… Δικαιοσύνη, ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς, διασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων.

Η φετινή πρωτομαγιά μας βρίσκει για μια ακόμα φορά αντιμέτωπους με την κυβερνητική επιχείρηση υποβάθμισης και περιορισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η Υγεία, από δικαίωμα του λαού και υποχρέωση του κράτους να την παρέχει δωρεάν και σε υψηλή ποιότητα, μετατρέπεται σε εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται. Τις βαριές συνέπειες πληρώνουν οι πολίτες αλλά και οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας που βιώνουν ιδιαίτερα δύσκολες εργασιακές συνθήκες:

  • Υποστελέχωση και μεγάλα κενά σε κρίσιμες υπηρεσίες
  • Εντατικοποίηση της εργασίας
  • Ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Προσλήψεις επικουρικών υπαλλήλων με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης
  • Αναθέσεις υπηρεσιών σε εργολάβους χωρίς διασφάλιση των προηγούμενων θέσεων εργασίας
  • Εργασιακή εξουθένωση
  • Αδυναμία να δοθούν οφειλόμενες κανονικές άδειες στο προσωπικό
  • Εξαντλητικές και συνεχόμενες εφημερίες των γιατρών, που ξεπερνούν τα όρια τους για να ανταπεξέλθουν στον φόρτο εργασίας
  • Μετακινήσεις με «εντέλλεσθε» για να καλυφθούν τα κενά στην Ιατρική Υπηρεσία
  • Νοσηλευτικά τμήματα, όπως η ΜΕΘ (που έμεινε πλέον με έναν γιατρό) και η παθολογία (με δύο ειδικούς γιατρούς) στο νοσοκομείο Δράμας, που λειτουργούν οριακά και κινδυνεύουν να κλείσουν

Και από την άλλη πλευρά έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια, τους καθηλωμένους μισθούς, τη μη ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα που ξεχάστηκε στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας, αποκλεισμούς υγειονομικών και αδικίες στην πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση για την αναδιάρθρωση της χορήγησης του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Ο καιρός αυτός δεν είναι για ανάπαυση, είναι καιρός για αγώνα. Αγώνα για μια καλύτερη ζωή και μια δικαιότερη κοινωνία.

Το Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. Δράμας καλεί όλα τα μέλη του να συμμετέχουν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την 1η του Μάη, στις 11 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία της Δράμας. Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά και ενώνουμε τις φωνές μας με όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Διεκδικούμε εργασία με αξιοπρεπείς όρους, με ασφάλεια στους χώρους εργασίας, με σεβασμό στα εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Όχι στην εργασία «για ένα κομμάτι ψωμί». Αξίζουμε πολύ περισσότερα…

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Η Γραμματέας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ