Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

Προς τον τοπικό Σύλλογο Σχολών Οδήγησης Δράμας

 

Προ εισαγωγικό σημείωμα.

Πλέον έχει καταντήσει άκρως επικίνδυνη σε μεγάλο βαθμό η κίνηση μέσα στον Νομό Δράμας και όντος της πόλης. Αυτό έχω ως κακό οδηγικό παράδειγμα, αυτό στηλιτεύω. Δεν λέγω ότι αυτό συμβαίνει μονάχα στην πόλη μου και όχι ανά την επικράτεια, αλλά εδώ διαμένω και εδώ έχω καθημερινά παραδείγματα κακής οδηγικής συμπεριφοράς και πρόκλησης ατυχημάτων.

Παραβίαση κανόνων κώδικα ανά λεπτό οδήγησης, κανένας οδηγικός σεβασμός, είναι να απορείς αν και τυχόν όλοι αυτοί που οδηγούν με αυτόν τον τρόπο έχουν περάσει από σχολές και εάν έχουν περάσει, αν κατάλαβαν ή εμπέδωσαν αυτά που τους έδειξαν οι δάσκαλοί τους.

Επί της πράξης μάλλον φαίνεται το αντίθετο, διότι οι στροφές αριστερά ή δεξιά οδηγών χωρίς την προειδοποιητική ένδειξη, η αλλαγή πορείας χωρίς σηματοδότηση, έτσι ώστε ο από πίσω οδηγός να γνωρίζει τις προθέσεις του εμπρός οχήματος, σταμάτημα δίχως την προειδοποιητική χρήση αλάρμ, μη σταμάτημα σε προτεραιότητα άλλου οχήματος, μη σεβασμός σε λωρίδες διέλευσης πεζών, γρήγορη οδήγηση εντός της πόλεως, μη παραχώρηση προτεραιότητας, ιδίως τώρα με τους κυκλικούς κόμβους γίνεται ένα αλαλούμ, χρήση κινητού τηλεφώνου, κατάχρηση παρκινγκ σε ράμπες ανάπηρων με την φτηνή δικαιολογία στην υπόδειξη-υπενθύμιση ότι εδώ είναι για ΑμεΑ, η άμεση προκλητική απάντηση είναι για ένα λεπτό μονάχα, ένα χαρτί έχω να πάρω. Και το ένα λεπτό γίνεται 10-15 λεπτά και εξ επίτηδες το έχω κάνει, περιμένω τον ή την θρασύτατο και της ή του λέγω, είδατε ένα λεπτό μονάχα θα κάνατε. Και εις διπλούν θρασύτατη απάντηση είναι ε! καθυστέρησα μέσα, εννοώντας την υπηρεσία. Και το κυριότερο, επιθετική συμπεριφορά και τέλος η κατανάλωση αλκοόλ που αποτελεί μια κινητή βόμβα. Αυτά αν δεν είναι αρκετά για να κρούω τον κίνδυνο, αν δεν είναι αρκετά όταν βλέπω και βλέπετε τη μεγάλη ασχετοσύνη στο πλείστο των νέων οδηγών, αν είναι να μην βλέπετε την επιθετικότητα η οποία φθάνει μέχρι και σε ξυλοδαρμούς και πολλά νταηλίκια, τότε μάλλον δεν απευθύνομαι σε νοήμονες.

Κάθε χρόνο στους ελληνικούς δρόμους χάνεται ένα χωριό. Ακόμα και τώρα, με την κρίση, που μειώθηκαν οι μετακινήσεις κι έπεσαν σημαντικά οι αριθμοί. Οι δολοφονίες στους δρόμους ήταν πάντα τριπλάσιες και τετραπλάσιες από τις αυτοκτονίες, ναι, και στα προηγούμενα επαναστατικά χρόνια.

Κατά μέσο όρο, περίπου 1.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα ως αποτέλεσμα επιθετικής οδήγησης. Στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία που προκύπτουν από διάφορες μετρήσεις και έρευνες, διαπιστώνεται ότι η επιθετική οδήγηση είναι από τις πρώτες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Ο αριθμός των οδηγών που εκνευρίζονται και εκφράζουν τον θυμό και την επιθετικότητά τους όταν βρίσκονται στο τιμόνι, αυξάνεται. Οι περισσότεροι οδηγοί που εμπλέκονται σε επιθετική οδήγηση είναι άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 26 ετών. Όμως το πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί σε οδηγούς (άνδρες ή γυναίκες) οποιασδήποτε ηλικίας, εάν βρεθούν σε ορισμένες καταστάσεις ή είναι σε κακή ψυχολογική διάθεση.

 

Μάθετε να οδηγείτε αμυντικά

 

Αν και δεν υπάρχουν τεχνικές που μπορούν απόλυτα να μας προστατέψουν, υπάρχουν τρεις βασικές αρχές που μπορούν να προσφέρουν πολλά σε δύσκολες καταστάσεις.

Μην προκαλείτε. Εάν βρίσκεστε σε μια λωρίδα κυκλοφορίας και ο οδηγός από πίσω προσπαθεί να σας προσπεράσει, αφήστε τον να το κάνει. Ακόμη κι εάν εσείς οδηγείτε κανονικά στο ανώτερο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας, παραμερίστε στη διπλανή λωρίδα και αφήστε τον να περάσει.

Αποφύγετε άσεμνες χειρονομίες. Ακόμη και το κούνημα του κεφαλιού σε ένδειξη αποδοκιμασίας είναι δυνατόν να εκνευρίσει έναν άλλο οδηγό. Χρησιμοποιείτε πάντοτε τα φλας εγκαίρως, όταν θέλετε να αλλάξετε λωρίδα κυκλοφορίας. Μην κορνάρετε παρά μόνο όταν είναι εξαιρετικά αναγκαίο.

Μην εμπλέκεστε. Δεν μπορεί να υπάρξει φιλονικία εάν μόνο ο ένας οδηγός το επιδιώκει. Μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας, αποφεύγοντας να θυμώσετε με έναν άλλο οδηγό.

Προσαρμοστείτε. Το πιο σημαντικό που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την επιθετική οδήγηση είναι να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεστε το ταξίδι με το αυτοκίνητο. Είναι πράγματι γεγονός ότι για πολλούς οδηγούς η οδήγηση εύκολα μετατρέπεται σε αγώνα. Για να αποφύγετε καταστάσεις στρες και βιασύνης, ξεκινήστε νωρίτερα για τις καθημερινές διαδρομές ή τα ταξίδια σας με το αυτοκίνητο. Μην περιμένετε την τελευταία στιγμή για να ξεκινήσετε.

Μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στη μείωση και ελαχιστοποίηση της επιθετικής οδήγησης. Τα θύματα θα μειωθούν αν οι χρήστες του δρόμου κατανοήσουν και υιοθετήσουν τις βασικές αρχές της αντιμετώπισης της επιθετικής οδήγησης:

Μην προκαλείτε, μην εμπλέκεστε, προσαρμοστείτε.

(συνεχίζεται…)