Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσαν το Σάββατο 30 Σεπτέμβρη η Τομεακή Επιτροπή Δράμας του ΚΚΕ, η Λαϊκή Συσπείρωση Δράμας και το Παράρτημα Δράμας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ με θέμα «Η Λαϊκή Αυτοδιοίκηση του ΕΑΜ στην περιοχή της Δράμας».

Στην αρχή της εκδήλωσης, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Δράμας Παύλος Ιμσιρίδης.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γιώργος Μήτρου, υποψήφιος Δήμαρχος Δράμας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος αρχικά σημείωσε:

«Το θέμα της εκδήλωσης αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, αρκετά αποσιωπημένο και μη γνωστό στη Δράμα, που μπορεί να προσφέρει διδάγματα στο σήμερα. Είναι πολλά τα γεγονότα που μπορούμε να βρούμε αντίστοιχες πλευρές. Από τους καπνεργάτες και το κίνημά τους, βεβαίως την Εξέγερση του ‘41 που τιμάμε αυτές τις μέρες, όλη την πορεία της πάλης τη δεκαετία του ‘40, μέχρι τα πιο σύγχρονα, τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες, τους αγώνες ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».

Στη συνέχεια, της ομιλίας του ανέφερε:

«Ο σημερινός χαρακτήρας των Δήμων και των Περιφερειών είναι η εξειδίκευση των προτεραιοτήτων της στρατηγικής του κεφαλαίου σε τοπικό επίπεδο. Η σχέση της τοπικής διοίκησης με την κεντρική, δεν δίνει περιθώρια “αυτοδιοίκησης”. Δεν είναι μόνο η οικονομική ασφυξία, ώστε να χρηματοδοτούνται αντίστοιχα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, αλλά και όλο το θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί ακόμη από τη δεκαετία του ‘90, και βέβαια σήμερα ελέγχει κάθε σημαντική απόφαση των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων.

Μπορεί σήμερα να διαμορφωθεί το αντίπαλο δέος σε αυτό το σύστημα, να διευρυνθεί ο εργατικός-λαϊκός κόσμος, που σήμερα βλέπει και ζει τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, και βγάζει συμπεράσματα; Η εκτίμηση που κάνουμε είναι ότι υπάρχει μια τέτοια κινητικότητα στην κοινωνία, κάτι που εκφράστηκε και στα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών με την ενίσχυση του Κ.Κ.Ε., κάτι που το συναντάμε και στην επαφή μας με τον κόσμο όλο το προηγούμενο διάστημα και κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου.

Το δυνάμωμα αυτής της προσπάθειας μπορεί να εκφραστεί και στους Δήμους. Ώστε να γίνει ακόμη πιο άμεση και ισχυρή η εργατική-λαϊκή διεκδίκηση και πίεση, ώστε να κερδηθούν ανάσες για τον λαό και όχι νέα “τροφή” για το αδηφάγο καπιταλιστικό κέρδος. Να αποδυναμωθεί ο εφησυχασμός, η ενσωμάτωση, ο συμβιβασμός. Να μπει ένα λιθαράκι για να αλλάξει ο συσχετισμός υπέρ του λαού. Η Λαϊκή Αυτοδιοίκηση του ΕΑΜ στη Δράμα δίνει, ως ιστορικό παράδειγμα, πνοή στο σημερινό σύνθημα του ΚΚΕ “Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό στον δρόμο της ανατροπής”».

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Θ. Γεωργιάδης, διδάκτωρ Ιστορίας και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στην Π.Ε. Δράμας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Το θέμα της σημερινής εκδήλωσης» σημείωσε «έχει διπλό χαρακτήρα αλλά και η επιλογή της ημερομηνίας διεξαγωγής της διπλό συμβολισμό. Από τη μία πλευρά, έχει πολιτικό αλλά και ιστορικό χαρακτήρα, καθώς αναφέρεται σε μία ιστορική περίοδο, στις επαναστατικές συνθήκες που επικρατούσαν στο τέλος της Κατοχής και στις αρχές της απελευθέρωσης της περιοχής μας από τον βουλγαρικό φασιστικό ζυγό, αλλά ταυτόχρονα έχει και σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά, επειδή θα αποτελέσει μία πολιτική απάντηση, ιστορικά τεκμηριωμένη, σε όλους αυτούς που υποστηρίζουν ότι το Κ.Κ.Ε. δεν έχει κυβερνήσει, δεν θέλει να κυβερνήσει, δεν μπορεί να κυβερνήσει. Γιατί πρώτη φορά αριστερά δεν ήταν το 2015, αλλά 70 χρόνια πριν το 2015, πρώτη φορά πραγματικά αριστερά ήταν το 1944-45, τότε που ο λαός μας είχε την εξουσία στα χέρια του, τη λαϊκή εξουσία. Γιατί θα αποδειχτεί ότι εδώ στην περιοχή της Δράμας, όπως και σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα μας, το Κόμμα, το ΕΑΜ και ο ένοπλος βραχίονάς του, ο ΕΛΑΣ, έσωσαν τον λαό από την πείνα και τη σκλαβιά, διοίκησαν επί ένα εξάμηνο με βάση λαοπρόβλητους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Από την άλλη πλευρά, η επιλογή της ημερομηνίας της εκδήλωσης για τη Λαϊκή Αυτοδιοίκηση του ΕΑΜ δεν ήταν τυχαία, αλλά βαθιά συμβολική: επιλέχτηκε από τους συνδιοργανωτές να γίνει τον Σεπτέμβρη στα πλαίσια της εκλογικής μάχης που δίνει η Λαϊκή Συσπείρωση και μάλιστα στο τέλος του Σεπτέμβρη, μία ημέρα μετά την επέτειο μνήμης της Εξέγερσης της Δράμας το 1941, για να τιμήσουμε τους νεκρούς ηγέτες και αντάρτες της, μέλη και φίλους του Κόμματος, που έδωσαν τη ζωή τους στο πρώτο απελευθερωτικό κίνημα στην Ελλάδα ενάντια στους φασίστες κατακτητές της».

Ο Νίκος Γεωργιάδης τόνισε ότι το 26ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απελευθέρωσε τη Δράμα και την ύπαιθρό της στις 14.09.1944, μετά την είσοδο του Κόκκινου Στρατού στη Βουλγαρία και την κυβερνητική αλλαγή στη γειτονική χώρα. Στη συνέχεια ανέφερε ότι αναδείχτηκαν από τις λαϊκές μάζες τα στελέχη της Λαϊκής Αυτοδιοίκησης, στον Δήμο, τη Νομαρχία και σε χωριά της Δράμας και επεσήμανε τις παρεμβάσεις της ΕΑΜικής αυτοδιοίκησης για την κάλυψη των μεγάλων λαϊκών αναγκών σε κοινωνικό-προνοιακό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, αγροτικό και οικονομικό επίπεδο, σημαντικό έργο το οποίο αναγνωρίστηκε από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, πριν τα Δεκεμβριανά του 1944.

«Οκτώ δεκαετίες πριν, με τον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της κυβέρνησης του βουνού, δόθηκε πραγματικά η εξουσία στον λαό μας και έγινε πραγματικότητα η λαϊκή εξουσία στη Δράμα και την περιοχή της για ένα εξάμηνο. Αυτό είναι το δικό μας χρέος σήμερα στην εκλογική μάχη του Οκτώβρη του 2023: να πειστεί ο λαός της περιοχής μας για την αναγκαιότητα της λαϊκής εξουσίας και για την ενίσχυση της Λαϊκής Συσπείρωσης: γιατί εμείς δεν τάζουμε θέσεις εργασίας, προτάσσουμε θέσεις ιδεολογίας, δεν εξαγοράζουμε συνειδήσεις με χρήματα και δωρεές, χτίζουμε συνειδήσεις με δόγματα και αρχές, δεν εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των πλουτοκρατών, υπηρετούμε τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Οκτώ δεκαετίες πριν. οι λαϊκοί αγωνιστές της Δράμας πάλεψαν με πίστη στις αρχές τους για μια καλύτερη ζωή, γιατί: “Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή”, όπως είπε ο Νίκος Μπελογιάννης, ο άνθρωπος με το κόκκινο γαρύφαλλο. Σήμερα ας αγωνιστούμε κι εμείς για μια καλύτερη Δράμα, για μια καλύτερη περιφέρεια, για να παραμείνουν ανθισμένα τα δύο κόκκινα γαρύφαλλα της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο μας και στην Περιφέρειά μας, για ν’ αλλάξουμε τον Δήμο και την Περιφέρειά μας, το’ χουν ανάγκη, όπως θα έλεγε ο Μπρεχτ. Να πάμε από σπίτι σε σπίτι, από γειτονιά σε γειτονιά, από κοινότητα σε κοινότητα, για να συνεχίσει να έχει ο δραμινός λαός φωνή στο Δημοτικό και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τη γνήσια λαϊκή φωνή, αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης. Καλή δύναμη! Καλό αγώνα!».