Στην τελική του φάση βρίσκεται το νέο σύστημα παρακολούθησης της Covid-19 στην Ισπανία. Το νέο μοντέλο ξεκίνησε να μελετάται από το καλοκαίρι του 2020 και υπολογίζεται ότι θα εφαρμοστεί πριν το τέλος του έκτου κύματος που διανύει η πανδημία του κορονοϊού στην Ισπανία.

Αυτό το νέο πιλοτικό μοντέλο προβλέπει ότι δεν θα γίνεται εξονυχιστική καταμέτρηση όλων των κρουσμάτων, ούτε και θα γίνονται τεστ με το παραμικρό σύμπτωμα. Ο κορονοϊός θα παρακολουθείται ως μία επιπλέον ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος. Θα υπάρξει μία σταδιακή εγκατάλειψη της καθολικής επιτήρησης του κορονοϊού και την μετάβαση στο πρόγραμμα “Centinela” (φρουρός).

Στην ουσία πρόκειται για παρόμοιο πρόγραμμα που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για την γρίπη. Αντί να αναφέρεται κάθε κρούσμα κορονοϊού που ανιχνεύεται στη χώρα, κάτι μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα, μια ομάδα γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και κέντρων υγείας, σε συνδυασμό με νοσοκομεία, θα επιλεγεί με στρατηγικό τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένα στατιστικά σημαντικό δείγμα κατανεμημένο σε βασικά σημεία, όπως γίνεται με τις έρευνες, που μας επιτρέπει να υπολογίσουμε πώς εξαπλώνεται η ασθένεια, πιο ήπια ή πιο σοβαρά, αλλά όχι με εξαντλητική καταμέτρηση όπως γίνεται ως τώρα.

Οι υπεύθυνοι του Κέντρου Συντονισμού Προειδοποιήσεων Υγείας και Έκτακτης Ανάγκης (CCAES) στο οποίο εκπροσωπούνται εμπειρογνώμονες από όλες τις αυτόνομες κοινότητες μαζί με τους επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου  Επιδημιών (CNE) συναντήθηκαν πολλές φορές την προηγούμενη εβδομάδα για το πότε και πώς θα εφαρμοστεί.

Πηγή: ertnews.gr