ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΣTΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ «STRONG ME» ΜΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 19 ΘΥΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2021 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ 2022

 

Αναστασία Τόλιου, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού και Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Δράμας: «Στη μνήμη των γυναικών που δεν είναι πια ανάμεσά μας, οφείλουμε όλοι μαζί ως κοινωνία να δίνουμε καθημερινές μάχες για να μην υπάρξει καμία άλλη γυναικοκτονία, για να ζει η κάθε γυναίκα με ασφάλεια, για να γίνει ο φόβος δύναμη»

Ισχυρό μήνυμα ευαισθητοποίησης ενάντια στην έμφυλη βία, η πιο ακραία μορφή της οποίας είναι η γυναικοκτονία, στάλθηκε από τον Δήμο Δράμας με τη συμμετοχή του, το απόγευμα της Τρίτης 8 Μαρτίου 2022, στην πανελλαδική δράση με τίτλο «Πες τη με το όνομά της: Γυναικοκτονία», η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του κινήματος για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας «Strong me».

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στο ισόγειο του Δημαρχείου Δράμας τοποθετήθηκε μνημείο στη μνήμη των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο χρονικό διάστημα επειδή ήταν γυναίκες (17 γυναικοκτονίες στην Ελλάδα το 2021 και 2 στους πρώτους μήνες του 2022). Στο μνημείο αναγράφονταν τα ονόματα των δολοφονημένων γυναικών, καθώς και το μήνυμα «Δεν είμαστε όλες εδώ. Λείπουν οι δολοφονημένες», ενώ μπροστά από το μνημείο υπήρχαν 19 ζευγάρια από «άδεια» παπούτσια, ένα για κάθε μία γυναίκα που δολοφονήθηκε. Όπως ανέφερε το κίνημα «Strong me», «στη μνήμη των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους επειδή ήταν γυναίκες, δημιουργούμε ένα μνημείο-γροθιά στο στομάχι, ένα μνημείο φόρο τιμής σε Εκείνες που δολοφονήθηκαν, σε Εκείνες που ως κοινωνία δεν καταφέραμε να σώσουμε».

Αντίστοιχα μνημεία τοποθετήθηκαν εκτός από τη Δράμα και σε 32 ακόμη πόλεις της Ελλάδας. Συγκεκριμένα στην πανελλαδική δράση, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κινήματος «Strong me», υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, συμμετείχαν οι Δήμοι Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Αγίας Βαρβάρας, Αγίου Δημητρίου, Αγίου Ευστρατίου, Αλεξανδρούπολης, Ανωγείων, Αργοστολίου, Ασπροπύργου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Βύρωνα, Δράμας, Ελευσίνας, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Ηρακλείου Αττικής, Θεσσαλονίκης, Καλλιθέας, Κατερίνης, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κηφισιάς, Κοζάνης, Λευκάδας, Λήμνου, Μεταμόρφωσης, Παγγαίου, Παλαιού Φαλήρου, Πλατανιά, Πύργου, Σπετσών, Τρικκαίων, Φλώρινας, Ωραιοκάστρου, Ωρωπού.

Το κίνημα «Strong me» στοχεύει το φαινόμενο της έμφυλης βίας να τεθεί ως πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και να απασχολήσει κάθε ελληνικό σπίτι. Παράλληλα, επιδιώκεται η γυναικοκτονία να τεθεί στο πραγματικό της μέγεθος, ως ένα έγκλημα με κοινωνικές διαστάσεις το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Η δράση με τίτλο «Πες τη με το όνομά της: Γυναικοκτονία» είχε ως στόχο τη νομική αναγνώριση του όρου και την αλλαγή του νομικού πλαισίου. Να ασκηθεί, δηλαδή, πίεση στους νομοθετικούς φορείς ώστε να αναγνωρίσουν και νομικά στην Ελλάδα τον όρο «γυναικοκτονία», την πιο ακραία έκφανση της έμφυλης βίας.

Όπως αναφέρεται στο μανιφέστο του «Strong me»: «Είμαστε γυναίκες. Είμαστε εμείς που ξέρουμε πώς νιώθεις. Εσύ που έτρεξες φοβισμένη να μπεις στο σπίτι. Εσύ που δεν κατήγγειλες τον βιασμό σου γιατί φοβήθηκες ότι θα στιγματιστείς. Εσύ που αναγκάστηκες να κάνεις πως δεν κατάλαβες το αμήχανο άγγιγμα του εργοδότη σου. Εσύ που “τα προκαλείς όλα” και “βγάζεις τον χειρότερο εαυτό του”. Εσύ, που δεν φεύγεις γιατί δεν ξέρεις που να πας, δεν έχεις δουλειά, φοβάσαι για τα παιδιά σου, για την ζωή σου, για την επόμενη μέρα. Είμαστε εδώ, όχι για να κάνουμε τις ατρόμητες, αλλά για να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας όλες μαζί. Ένα κίνημα ξεκινάει δυναμικά και θα ταξιδέψει σε κάθε σημείο της χώρας μας για να κάνει πράξη το σύνθημα: ΚΑΝΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΣΟΥ ΔΥΝΑΜΗ».

«Καμία άλλη γυναικοκτονία»

Η κεντρική δράση της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ υπήρξαν ζωντανές συνδέσεις με όλους τους συμμετέχοντες Δήμους, με εκπρόσωπο κάθε Δήμου να απευθύνει ένα σύντομο χαιρετισμό.

Όπως και στη Δράμα όπου η εκδήλωση, λόγω των καιρικών συνθηκών, μεταφέρθηκε από ανοιχτό χώρο, την κεντρική πλατεία της πόλης, σε κλειστό, το ισόγειο του Δημαρχείου, το ίδιο συνέβη και σε αρκετούς Δήμους της χώρας. Εξάλλου και η κεντρική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη δεν πραγματοποιήθηκε στις «Ομπρέλες» στην παραλία, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αλλά στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στη Δράμα, η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Δράμας, στο μήνυμά της, ανέφερε τα εξής: «Ο Δήμος Δράμας στηρίζει τον αγώνα του Strong me για την αντιμετώπιση της πιο ακραίας μορφής έμφυλης βίας, της γυναικοκτονίας.

Τα 17+2 άδεια ζευγάρια παπούτσια στο φουαγιέ του δημοτικού μεγάρου Δράμας, καθώς και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας, στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ευαισθητοποίησης.

Στη μνήμη αυτών των γυναικών που δεν είναι πια ανάμεσά μας, οφείλουμε όλοι μαζί ως κοινωνία να δίνουμε καθημερινές μάχες για να μην υπάρξει καμία άλλη γυναικοκτονία, για να ζει η κάθε γυναίκα με ασφάλεια, για να γίνει ο φόβος δύναμη.

Προς αυτή την κατεύθυνση, για όσο διάστημα χρειαστεί, οι γυναίκες του Δήμου Δράμας, ανακαλύπτουν τη δύναμη τους μέσα από μια σειρά σεμιναρίων γυναικείας αυτοάμυνας

Καλή μας επιτυχία και καλή μας δύναμη».

Η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε με προβολή τηλεοπτικού σποτ και χαιρετισμό από την ιδρύτρια του «Strong me» κα Ασπασία Θεοφίλου. Στη συνέχεια αναγνώστηκαν τα ονόματα και οι ηλικίες των 17 δολοφονημένων γυναικών μέσα στο 2021. Ακολούθησε αναφορά στις 2 γυναικοκτονίες του 2022, με τοποθέτηση δύο ακόμη ζευγαριών παπουτσιών, ενώ έγινε μνεία και στις γυναίκες που έφυγαν από την Ουκρανία, αφήνοντας τα σπίτια τους. Μάλιστα, για αυτές τις γυναίκες τοποθετήθηκε δίπλα στο μνημείο ένα ζευγάρι κίτρινες και μπλε μπότες.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης και οι Ευρωβουλευτές κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος και κυρίες Μαρία Σπυράκη και Έλενα Κουντουρά. Μετέπειτα έγινε η φωταγώγηση των μνημείων για τις γυναικοκτονίες σε ζωντανή σύνδεση όλων των Δήμων που συμμετείχαν στη δράση, υπό τους ήχους του τραγουδιού «Πόλεμος». Η αντίστροφη μέτρηση για τη φωταγώγηση έγινε από την κα Αλεξάνδρα Μάκου, μητέρα της δολοφονημένης Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με χαιρετισμούς από εκπρόσωπο του κάθε συμμετέχοντα Δήμου. Τέλος, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το βίντεο του τραγουδιού «Πόλεμος». Ένα βίντεο με φωτογραφίες γυναικών, ανάμεσα στις οποίες είναι η Ζέτα Δούκα, η Κατερίνα Ζαρίφη, η Τζώρτζια Κεφαλά, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Αναστασία Μουτσάτσου, η Παραολυμπιακή Ομάδα Γυναικών των Ολυμπιακών του 2021 και δεκάδες γυναίκες από όλη την Ελλάδα.

Σεμινάρια γυναικείας αυτοάμυνας στο δημοτικό στάδιο «Α. Φρούσιος»

Παράλληλα, το απόγευμα της Τρίτης 8 Μαρτίου ξεκίνησαν στο δημοτικό στάδιο «Αλέκος Φρούσιος» τα δωρεάν σεμινάρια γυναικείας αυτοάμυνας με τίτλο «Ανακάλυψε τη δύναμή σου», από τον Δήμο Δράμας με την υποστήριξη του αθλητικού συλλόγου «Απόλλων» Δράμας και των εκπαιδευτών του συλλόγου Μιχάλη Ελευθεριάδη και Χρήστου Παπαδόπουλου.

Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης, η οποία πραγματοποιείται σε αίθουσα του δημοτικού σταδίου κάθε απόγευμα αυτής της εβδομάδας, μέχρι και την Παρασκευή 11 Μαρτίου, είναι η εκμάθηση απλών τεχνικών αυτοάμυνας σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ενάντια σε κάθε απειλή, με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων βίας σε βάρος των γυναικών.

Οι υπόλοιπες δράσεις στη Δράμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η συμμετοχή στην πανελλαδική δράση ευαισθητοποίησης με τίτλο «Πες τη με το όνομά της: Γυναικοκτονία», καθώς και τα γυναικεία σεμινάρια αυτοάμυνας, εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Γυναίκα που πραγματοποιούνται στη Δράμα από την Τρίτη 8 έως και την Τετάρτη 16 Μαρτίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, τον Δήμο Δράμας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας, την Ένωση Κυριών Δράμας και τον Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας.

Ήδη πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Δράμας στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου για την οργάνωση βιωματικής δράσης στα παιδιά με στόχο την προώθηση της αξίας της ισότητας των δύο φύλων και την προάσπιση των ίσων ευκαιριών για όλους. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης, με τίτλο «Όλα τα χρώματα για όλα τα παιδιά», το απόγευμα της Τετάρτης 9 Μαρτίου ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας συνάντηση ενημέρωσης γονέων, τα παιδιά των οποίων συμμετείχαν στη δράση, σχετικά με ζητήματα που αφορούν τα έμφυτα στερεότυπα και την ανάγκη μη συνέχισης του έμφυλου διαχωρισμού στα παιδιά.

Οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη Δράμα συνεχίζονται με εκδήλωση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας το Σάββατο 12 Μαρτίου στις 19.00. Η εκδήλωση αφορά επιστημονική διάλεξη με θέμα «Ισότητα των φύλων σε Διεθνές – Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο» από την Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ κα Άννα-Μαρία Κώνστα. Τον συντονισμό θα έχει ο κ. Αναστάσιος Πούλιος, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.

Τέλος, οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Τετάρτη 16 Μαρτίου, στις 20.00, με έκθεση του ζωγράφου Χρήστου Αλαβέρα με πορτραίτα Ελληνίδων ποιητριών και λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη σε γυναικείες ποιητικές φωνές της χώρας μας σε επιμέλεια της Πολύνας Μπανά, με ταυτόχρονη διάδραση από τον ζωγράφο, στον εξωτερικό χώρο της Γκαλερί 13. Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Μαρτίου, όμως λόγω των καιρικών συνθηκών μεταφέρθηκε κατά μία εβδομάδα.