Γράφει η Ηρώ Κούνιου
Οδοντίατρος D.D.S.
Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Δράμας με τη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση»
Οι πρωτόγνωρες αλλαγές που λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο επιβάλλουν ορθολογική διαχείριση κι αυτό προϋποθέτει κριτική, ψύχραιμη σκέψη, ταξινόμηση των δεδομένων και όσο το δυνατόν καλύτερη πρόγνωση των συνεπειών.
Σε κάθε χώρα ο στρατηγικός σχεδιασμός της διοίκησης σε επίπεδο κυβερνητικών σχημάτων, αλλά και τοπικής αυτοδιοίκησης, στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη. Την ακούμε συχνά τη βιώσιμη ανάπτυξη από τα χείλη κυβερνώντων, κατόχων θέσεων ευθύνης σε πολυεθνικές εταιρείες, αλλά δεν έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική είναι η εφαρμογή της σε κάθε τομέα του δημόσιου βίου.
Μια κοινωνία που θέλει να αναπτύσσεται με τις αρχές της βιωσιμότητας, πρέπει πρωτίστως να οργανώσει βασικούς τομείς που θωρακίζουν τα μέλη της και δημιουργούν ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης τους. Ένα οργανωμένο, σωστά στελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας είναι πυλώνας της βιώσιμης ανάπτυξης μιας υγιούς κοινωνίας. Για να οργανώσουμε και να υλοποιήσουμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό, που βασίζεται στις αρχές της βιωσιμότητας, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε, μεταξύ άλλων, άρτιες, ολοκληρωμένες παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σταθούμε σοβαρά πάνω από το πολύπαθο αυτό σύστημα, να το εξυγιάνουμε, όχι δίνοντας τονωτικές ενέσεις που ανακουφίζουν, αλλά ουσιαστικές λύσεις ριζικής αναμόρφωσης που θα διασφαλίζουν καλύτερες εργασιακές συνθήκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς.
Προσλήψεις, κίνητρα, υποδομές, αυξημένα κονδύλια για την υγεία, δεν θα πρέπει να αποτελούν προεκλογικές δεσμεύσεις που ξεθωριάζουν μετά το τέλος της εκλογικής διαδικασίας, αλλά πρέπει να παραμένουν ψηλά στην ατζέντα μιας κυβέρνησης, καθώς και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και πρώτη ιεραρχικά προτεραιότητα στις άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις.
Πρέπει να συμβάλλουμε όλοι, κυρίως όσοι ανήκουμε στο χώρο της υγείας, ώστε να νιώθουμε δικαιωμένοι για τα χρόνια σπουδών, τις επίπονες προσπάθειες συνεχούς επιμόρφωσης που στόχο έχουν να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στον συνάνθρωπο μας.
Ειδικά στις ακριτικές περιοχές, όπως ο Νομός Δράμας, μια βασική προϋπόθεση για να κρατήσεις τη νέα γενιά στον τόπο της, να της δώσεις κίνητρο να επιλέξει να μείνει και όχι να φύγει, είναι να της εξασφαλίσεις σωστές ιατρικές παροχές, να διευκολύνεις την απόφαση της να επιλέξει να ζήσει και να δημιουργήσει μακριά από τα κέντρα εξελίξεων τα οποία συσσωρεύουν ευκαιρίες, παροχές, καταλληλότερες συνθήκες.
Η πολιτική δίνει επιλογές να αντιμετωπίσεις τις δύσκολες καταστάσεις, λύσεις για να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα και διαύλους επικοινωνίας με τους κατάλληλους ανθρώπους. Όσοι ασχολούμαστε με τον ιατρικό κλάδο και επιλέγουμε να συμμετέχουμε στα κοινά, θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα του κλάδου ως πολιτικοί με την ίδια ευθύνη κι αγάπη που τα αντιμετωπίζουμε μέσα από την πολυετή εργασία μας. Πρέπει ενωμένοι να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στη δημόσια υγεία. Πρέπει να είναι προσωπική δέσμευση του καθενός που συνοδεύεται από τη σκληρή δουλειά όλων.
Η ολοκληρωμένη, άρτια οργανωμένη υγειονομική και κοινωνική φροντίδα προάγει υγιείς, αλληλέγγυες κοινωνίες και δημιουργεί ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Ας επενδύσουμε σ’ αυτό το καλύτερο μέλλον.
«Άριστον υγιαίνειν, δεύτερον δε κάλλος, τρίτον δε πλούτος»