Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ΔραμΟινογνωσιας 2024 την Τρίτη 14/5/24, ώρα 11.00 στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Π.Ε. Δράμας με θέμα:«DRAMA TERROIR».
Η ανάδειξη των παραγόντων παραγωγής κρασιού στην Δράμα ως στοιχείο της οινικής ταυτότητας της Δραμας.
DRAMA TERROIR
Ατζέντα
11:00-11:20
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΑΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ. Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Σύντομη παρουσίαση των στόχων και της δομής του έργου Drama Terroir.
11:20-11:40
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΠΕΤΣΑΣ, Δρ Γεωπονίας, Επιστημονικός Συνεργάτης, Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Τίτλος: Αξιολόγηση του φυσικού περιβάλλοντος της οινοπαραγωγικής ζώνης Δράμας για τις κυριότερες οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου της περιοχής.
11:40-12:00
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΠΟΥΖΑΣ, Καθηγητής, Τμήμα Βιοχημείας και Τεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Τίτλος παρουσίασης: Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν το μικροβίωμα της καρπόσφαιρας των ποικιλιών Αγιωργήτικο, Cabernet Sauvignon και Merlot στην Αμπελουργική ζώνη της Δράμας;
12:00-12:20
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ, Υπ. Διδάκτορας, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Τίτλος παρουσίασης: Από την καταγραφή και αξιολόγηση του μικροβιακού περιβάλλοντος στις μονάδες terroir στον χαρακτηρισμό νέων, γηγενών στελεχών οινολογικού ενδιαφέροντος.
12:20-12:40
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΑΜΠΑΤΕΑ, Δρ Οινολογίας, Επιστημονικός Συνεργάτης, Τμήμα Αγροτική Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Τίτλος παρουσίασης: Επίδραση του Terroir στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων οίνων. Η περίπτωση της ΠΕ Δράμας
12:40-13:00
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΝΤΟΥΔΑΚΗΣ, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Αγροτική Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Τίτλος παρουσίασης: Μελέτη φυσικοχημικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών οίνων από διαφορετικά αμπελοτόπια της περιοχής Δράμας. Σύγκριση αυθόρμητης και συμβατικής ζύμωσης.
13:00-13.20
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΩΜΑΛΟΥ, Υποψήφια Διδάκτωρ Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γεννετικης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Τίτλος παρουσίασης : «Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: ο νέος Κόμβος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας για τα Τρόφιμα στην Ελλάδα – (EIT Food Hub)».
13:00-13:30
Συζήτηση