Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ΔραμΟινογνωσιας 2024 την Τρίτη 14/5/24, ώρα 11.00 στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Π.Ε. Δράμας με θέμα:«DRAMA TERROIR».

Η ανάδειξη των παραγόντων παραγωγής κρασιού στην Δράμα ως στοιχείο της οινικής ταυτότητας της Δραμας.

DRAMA TERROIR

Ατζέντα

11:00-11:20

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΑΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ. Καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σύντομη παρουσίαση των στόχων και της δομής του έργου Drama Terroir.

11:20-11:40

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΠΕΤΣΑΣ, Δρ Γεωπονίας, Επιστημονικός Συνεργάτης, Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τίτλος: Αξιολόγηση του φυσικού περιβάλλοντος της οινοπαραγωγικής ζώνης Δράμας για τις κυριότερες οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου της περιοχής.

11:40-12:00

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΠΟΥΖΑΣ, Καθηγητής, Τμήμα Βιοχημείας και Τεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Τίτλος παρουσίασης: Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν το μικροβίωμα της καρπόσφαιρας των ποικιλιών Αγιωργήτικο, Cabernet Sauvignon και Merlot στην Αμπελουργική ζώνη της Δράμας;

12:00-12:20

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ, Υπ. Διδάκτορας, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Τίτλος παρουσίασης: Από την καταγραφή και αξιολόγηση του μικροβιακού περιβάλλοντος στις μονάδες terroir στον χαρακτηρισμό νέων, γηγενών στελεχών οινολογικού ενδιαφέροντος.

12:20-12:40

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΡΑΜΠΑΤΕΑ, Δρ Οινολογίας, Επιστημονικός Συνεργάτης, Τμήμα Αγροτική Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Τίτλος παρουσίασης: Επίδραση του Terroir στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων οίνων. Η περίπτωση της ΠΕ Δράμας

12:40-13:00

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΝΤΟΥΔΑΚΗΣ, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Αγροτική Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Τίτλος παρουσίασης: Μελέτη φυσικοχημικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών οίνων από διαφορετικά αμπελοτόπια της περιοχής Δράμας. Σύγκριση αυθόρμητης και συμβατικής ζύμωσης.

13:00-13.20

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΩΜΑΛΟΥ,  Υποψήφια Διδάκτωρ Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γεννετικης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Τίτλος παρουσίασης : «Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: ο νέος Κόμβος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας για τα Τρόφιμα στην Ελλάδα – (EIT Food Hub)».

13:00-13:30

Συζήτηση