Η Π.Ε. ΔΡΑΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΚΑΛΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, ΟΜΩΣ Η ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΗΣ, ΚΑΘΩΣ Ο ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

  • Στην Α επιδημιολογική ζώνη και με κίτρινο χρώμα η Δράμα στο νέο υγειονομικό χάρτη – Επαναλειτουργία με διά ζώσης μαθήματα για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
  • Μόλις 46 νέοι εργαστηριακά επιβεβαιωμένοι ασθενείς σε τοπικό επίπεδο μέσα στον Ιανουάριο – Τεράστια διαφορά με τα 2.000 κρούσματα του Νοεμβρίου, τα 683 του Δεκεμβρίου, αλλά και τα 215 του Οκτωβρίου
  • Non-Covid το Νοσοκομείο της Δράμας – Στην Καβάλα (ή και στις Σέρρες εφόσον χρειαστεί) θα μεταφέρονται οι επιβεβαιωμένοι με τεστ ασθενείς
  • Σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Δράμας με επαναλειτουργία χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων – Προσπάθεια ενίσχυσης του Νοσοκομείου με προσωπικό

 

 

Ικανοποίηση για την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά και αγωνία για το μέλλον και το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος, καταγράφεται στην τοπική κοινωνία της Δράμας από τα τρέχοντα δεδομένα όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού.

Μετά από ένα δίμηνο (Νοέμβριος και Δεκέμβριος 2020), με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και δυστυχώς και με μεγάλο αριθμό επώδυνων απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, η κατάσταση στην Π.Ε. Δράμας φαίνεται πως έχει ομαλοποιηθεί.

Σε αυτό τα συμπέρασμα συντείνουν μια σειρά γεγονότα, τα οποία προσδίδουν ένα βαθμό κανονικότητας και προκαλούν αισιοδοξία ότι τα δύσκολα ανήκουν στο παρελθόν, με δεδομένο ότι η εμβολιαστική διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά και ότι η βελτίωση των καιρικών συνθηκών θα συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, όπως συνέβη πέρυσι μετά το πρώτο lockdown.

Από την άλλη, είναι τέτοια η φύση της νόσου Covid-19 που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Άλλωστε, πάμπολλα είναι τα παραδείγματα από άλλες περιοχές της χώρας που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η καλή επιδημιολογική εικόνα αποτέλεσε παρελθόν και αυτές σε σύντομο χρονικό διάστημα πέρασαν σε φάση συναγερμού. Εξάλλου, και όσα βίωσε η τοπική κοινωνία το δίμηνο Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020 αποτελούν απτό παράδειγμα για τι μπορεί να συμβεί εφόσον υπάρξει εκτεταμένη διασπορά και πως η αποκλιμάκωση έρχεται με αργό τρόπο και δυστυχώς με απώλειες σε ζωές. Για αυτό και κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση της πιστής τήρησης των μέτρων, για να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η καλή επιδημιολογική εικόνα σε τοπικό επίπεδο.

Από το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021 η χώρα χωρίστηκε σε δύο επιδημιολογικές ζώνες, την Επιπέδου Α – Επιτήρησης, η οποία είναι χρώματος κίτρινου στο σχετικό υγειονομικό χάρτη, και την Επιπέδου Β – Αυξημένου Κινδύνου, η οποία είναι χρώματος κόκκινου. Η Π.Ε. Δράμας, όπως και η υπόλοιπη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, είναι ενταγμένη στο Επίπεδο Α και είναι κίτρινου χρώματος στο σχετικό χάρτη. Έτσι, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα, από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού επανήλθαν στις τάξεις του για διά ζώσης μαθήματα, ενώ επίσης άνοιξαν και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Επιπλέον, συνεχίζουν να ισχύουν τα ίδια μέτρα όσον αφορά τη λειτουργία του λιανεμπορίου.

Εξάλλου, η καλή επιδημιολογική εικόνα σε τοπικό επίπεδο προκύπτει και από το γεγονός ότι η Δράμα σταθερά, από τις 17 Ιανουαρίου και μετέπειτα, αποτυπώνεται με λευκό χρώμα στον χάρτη του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τις τελευταίες 14 ημέρες

Άλλωστε, ο αριθμός των κρουσμάτων μέσα στον Ιανουάριο και η σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες είναι χαρακτηριστική για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid-19 στην τοπική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, μέσα στον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις καθημερινές επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, στην Π.Ε. Δράμας καταγράφηκαν συνολικά 46 νέοι εργαστηριακά επιβεβαιωμένοι ασθενείς με Covid-19. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι μέσα στον Ιανουάριο η Δράμα τις 14 από τις 31 ημέρες ήταν «covid-free», δηλαδή με μηδενικό αριθμό, χωρίς συμμετοχή στην πανελλαδική κατανομή των κρουσμάτων.

Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο υπήρχαν σε τοπικό επίπεδο 683 κρούσματα και το Νοέμβριο (ο “Μαύρος Νοέμβρης” όπως χαρακτηρίστηκε σε παλαιότερο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “Εργασία… συν”) τα κρούσματα ήταν 2.000. Ο αντίστοιχος αριθμός τον Οκτώβριο, όταν και ουσιαστικά ξεκινούσε η «περιπέτεια» του κορωνοϊού για την τοπική κοινωνία, ήταν 215.

Στην Α επιδημιολογική ζώνη και με κίτρινο χρώμα η Δράμα στο νέο υγειονομικό χάρτη

Ενδεχομένως η τωρινή καλή επιδημιολογική εικόνα και της Δράμας και άλλων περιοχών στη βόρεια Ελλάδα να οφείλεται και στο γεγονός της ανάπτυξης φυσικής ανοσίας σε ένα τμήμα του πληθυσμού. Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» Κυριακή 31 Ιανουαρίου) αναφέρεται πως «σύμφωνα με μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που είναι σε εξέλιξη στη χώρα, φυσική ανοσία έχει αναπτύξει περίπου το 5% του πληθυσμού, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα που επλήγη βαρύτατα από τον κορωνοϊό τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 10%». Και μια περιοχή που επλήγη σφοδρά από τον κορωνοϊό είναι, ως γνωστόν, και ο Νομός Δράμας.

Βέβαια η ανάπτυξη φυσικής ανοσίας για ένα τμήμα του πληθυσμού δεν μπορεί να ορθώσει τείχος απέναντι στον ιό, καθώς οι επιστημονικές εκτιμήσεις αναφέρουν πως για να συμβεί αυτό απαιτείται κάλυψη για το 60%-70% του πληθυσμού, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του εμβολιασμού. Άλλωστε, πρόσφατη είναι και η μεγάλη κινητοποίηση που προκλήθηκε για περίπτωση ιερωμένου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος νόσησε πρόσφατα από κορωνοϊό, όμως στη συνέχεια βρέθηκε θετικός σε μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού (αν και οι επόμενοι έλεγχοι στους οποίους υποβλήθηκε ήταν αρνητικοί).

 

Σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας στο Νοσοκομείο της Δράμας

 

Προς το παρόν, η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο φαίνεται πως επιστρέφει στην κανονικότητα, μετά τις δύσκολες καταστάσεις που εξελίχθηκαν το δίμηνο Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Ήδη από την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου βρίσκεται σε εξέλιξη η σταδιακή επαναλειτουργία και ο προγραμματισμός τακτικών χειρουργείων και τακτικών εξωτερικών ιατρείων (λεπτομέρειες σε διπλανές στήλες).

Εξάλλου, το νοσηλευτικό ίδρυμα της Δράμας έχει μετατραπεί ξανά σε non-covid, δηλαδή δεν φιλοξενεί πλέον εργαστηριακά επιβεβαιωμένους ασθενείς με Covid-19. Όπως έχει γίνει γνωστό, στο Νοσοκομείο, όσον αφορά τον κορωνοϊό, βρίσκεται σε λειτουργία μία κλινική, η οποία φιλοξενεί ύποπτα περιστατικά, για τα οποία, εφόσον ο εργαστηριακός έλεγχος αποβεί θετικός στον ιό, θα μεταφέρονται στο Νοσοκομείο της Καβάλας ή σε αυτό των Σερρών.

Αυτό προβλέπει, άλλωστε, η εφαρμογή του σχεδίου αποσυμφόρησης των μικρών περιφερειακών νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας από τα περιστατικά κορωνοϊού. Ο σχετικός σχεδιασμός της 3ης και της 4ης ΥΠΕ έλαβε έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), καθώς κρίθηκε ότι πλέον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Δηλαδή, επανέρχονται σε ισχύ όσα προβλέπονταν μέχρι τις 12 Νοεμβρίου 2020, όταν και λόγω της επιδημιολογικής επιβάρυνσης κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα στη βόρεια Ελλάδα ξεκίνησε να φιλοξενεί περιστατικά ασθενών με Covid-19.

Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα Voria.gr ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ κ. Δημήτρης Τσαλικάκης ανέφερε πως οι ασθενείς από τη Δράμα θα παραπέμπονται κατά κύριο λόγο στην Καβάλα και –εφόσον κριθεί αναγκαίο- στις Σέρρες. Στόχος του σχεδίου είναι να δοθούν ανάσες στο υγειονομικό προσωπικό, το οποίο όλο αυτό το διάστημα εργαζόταν κάτω από συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, αλλά και να εξυπηρετούνται καλύτερα τα μη Covid περιστατικά.

Βέβαια, ο σχεδιασμός μπορεί να αλλάξει και να επανέλθει σε ισχύ το προηγούμενο καθεστώς, εφόσον το επιβάλουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. Για αυτό, άλλωστε, θα υπάρχουν σε ετοιμότητα κλινικές για να μπουν στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό, εφόσον υπάρξει τρίτο κύμα της πανδημίας.

Κατά τα άλλα, η εμβολιαστική διαδικασία στο Νομό Δράμας συνεχίζεται κανονικά, με εμβολιασμούς στις ηλικιακές ομάδες που ορίζονται από τον εθνικό σχεδιασμό, καθώς και σε ένστολους, φιλοξενούμενους σε κλειστές δομές (ήδη εμβολιάστηκαν οι διαμένοντες και το προσωπικό στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Συντροφιά» στην Προσοτσάνη), αλλά και σε υγειονομικούς όσον αφορά τη δεύτερη δόση.

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια ενίσχυσης με προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού και ειδικά το δεύτερο κύμα της, το οποίο έπληξε με σφοδρότητα το Νομό Δράμας, το Νοέμβριο και Δεκέμβριο, ανέδειξε τα προβλήματα υποστελέχωσης.

Ήδη ορκίστηκαν 3 γιατροί από προκήρυξη του Φεβρουαρίου του 2020 (λεπτομέρειες σε διπλανές στήλες), ενώ αναμένεται ο διορισμός και 3 ακόμη από την ίδια προκήρυξη.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες «στα σκαριά» βρίσκεται και νέα διαδικασία για ενίσχυση του προσωπικού του νοσηλευτικού ιδρύματος. Συγκεκριμένα, με πρόσφατη απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου ενέκρινε την πρόσληψη 9 ιατρών στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Δράμας. Οι θέσεις αυτές αφορούν τις εξής ειδικότητες: 4 παθολόγοι, 1 αναισθησιολόγος, 1 ουρολόγος, 2 πνευμονολόγοι και 1 εντατικολόγος.

Από τις 17 Ιανουαρίου και μετέπειτα η Δράμα αποτυπώνεται με λευκό χρώμα στον χάρτη του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τις τελευταίες 14 ημέρες

Βέβαια, για να συνεχιστεί η διαδικασία, θα πρέπει οι συγκεκριμένες θέσεις (στο σύνολό τους ή τμήμα αυτών) να εγκριθούν και από την αρμόδια Υ.ΠΕ.. Φυσικά θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η διαδικασία πρόσληψης ιατρικού προσωπικού είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία διαρκεί κατά προσέγγιση περίπου ένα χρόνο. Δηλαδή, αυτές οι νέες προσλήψεις κινούνται ανεξάρτητα από την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς δεν πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί και να συνδράμουν σε ένα ενδεχόμενο νέο τρίτο κύμα.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν είναι και καλοδεχούμενες, καθώς ούτως ή άλλως η θωράκιση του Νοσοκομείου είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους του Νομού Δράμας και τις υπηρεσίες υγείας που πρέπει να απολαμβάνουν. Εξάλλου, είναι γνωστές οι σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, οι οποίες γιγαντώθηκαν με την ένταξη της χώρας σε μνημονιακό καθεστώς και πλέον συνεχίζουν να υφίστανται, παρά τις προσπάθειες που έγιναν ή γίνονται για κάλυψη ακόμη μεγαλύτερου μέρους του οργανογράμματος του νοσηλευτικού ιδρύματος της Δράμας.