Ένα χρόνο στη θέση του αντιπεριφερειάρχη Υγείας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμπλήρωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Δράμας Αριστείδης Μωυσιάδης, ο οποίος αν μη τι άλλο έχει αναπτύξει πλήθος συναντήσεων σε όλη την Περιφέρεια, ενώ συγχρόνως αρκετά έργα στους τομείς ευθύνης του έχουν προχωρήσει, πάντως μέσω χρηματοδοτήσεων και άλλων πρωτοβουλιών. Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον στη Ροδόπη το καλοκαίρι υπήρχε μεγάλο πρόβλημα με τα κουνούπια, τόσο στην Κομοτηνή όσο και σε οικισμούς και για την αντιμετώπιση των κουνουπιών υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια ΑΜΘ.
«Προσπάθησα να κάνω τα μέγιστα στις δυνατότητες που είχα, υπήρξε παραγωγή έργου, αποτελέσματα και στόχοι που μπορούν να ολοκληρωθούν τις επόμενες χρονιές, γιατί μπήκαν βάσεις» δήλωσε απολογιστικά στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και παρουσιάστηκε ικανοποιημένος, διότι δόθηκε έμφαση στην κοινωνική πολιτική, στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη προγραμμάτων γύρω από τις ψυχικές ασθένειες, στα άτομα με αναπηρία, τους αναξιοπαθούντες με χαμηλά εισοδήματα, τους ασθενείς του τόπου.
«Προσπαθήσαμε να δοθεί η μέγιστη χρηματοδότηση για τις δομές κοινωνικής μέριμνας στην ΑΜΘ, γιατί είναι σημαντικές για τη λειτουργία της κοινωνίας μας» είπε για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ. Ως παράδειγμα έφερε τη χρηματοδότηση Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης σε όλη την ΑΜΘ ή δομών που αφορούν καρκινοπαθείς κι ασθενείς με άνοια. Πληροφόρησε, επίσης, ότι οι δαπάνες Κοινωνικής Πολιτικής είναι κατά 30% αυξημένες στο ΕΣΠΑ 2021-2027, επομένως τα έργα κι οι πρωτοβουλίες αναμένεται να συνεχιστούν. Αναγνώρισε πάντως, ότι χρειάζονται περισσότερες δομές για την κάλυψη όλων των πολιτών σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, αλλά «κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας μέσω ΕΣΠΑ κι άλλων προγραμμάτων δόθηκαν χρηματοδοτήσεις για τη δημιουργία νέων δομών, όπως: Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ), Κέντρα Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ), Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) οι οποίες θα καλύψουν το κενό που υπήρχε στην περίπτωση που οι γονείς με παιδί ΑμεΑ δεν είναι εν ζωή, θα γίνουν Συμβουλευτικά κέντρα και Δομές καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών στην Ξάνθη και την Δράμα, τρεις νέες Δομές Σίτισης, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), Κινητές Μονάδες Παρέμβασης σε Διαταραχές στο Φάσμα του Αυτισμού, Κέντρα Ημέρας Πρόληψης της νόσου alzheimers, Κέντρα Ημέρας Άνοιας, Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Έφηβου (ΚΟΚΕΨΥΠΕ), Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, Ψυχογηριατρικό Ιατρείο, Ιατρείο μνήμης, πρόγραμμα προσωπικού βοηθού και κοινωνικού φροντιστή ΑμεΑ, Κέντρο Ημέρας Ασθενών με Καρκίνο, ψηφίστηκε η δημιουργία του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης, ξενώνας αστέγων ή δημόσια υπνωτήρια. δημόσια κοινωνικά πλυντήρια.
Επίσης, όπως σημείωσε επισκέφτηκε σχεδόν όλους τους δημάρχους της ΑΜΘ, διοικητές των Νοσοκομείων, διευθυντές Κέντρων Υγείας, Συλλόγους και Σωματεία ΑμεΑ, Συμβουλευτικά Κέντρα κατά της βίας των γυναικών, τον Ξενώνα φιλοξενίας Κακοποιημένων γυναικών Κομοτηνής, τις Ψυχιατρικές εταιρείες, τους Μητροπολίτες, τους διευθυντές εκπαίδευσης, την Διαχειριστική Αρχή και τέλος επιχειρήσεις στήριξης του κοινωνικού έργου.
Πηγή: xronos.gr