Στο ζήτημα της συντήρησης και λειτουργίας του νέου Κολυμβητηρίου του Δήμου Δράμας αναφέρθηκαν τόσο ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Παπαδόπουλος όσο και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παναγιώτης Σαλπιγκτίδης, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας για τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής, το βράδυ της Τετάρτης 28 Αυγούστου 2024. Αφορμή στάθηκε ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Δημήτρη Ιωαννίδη σχετικά με τις ανάγκες συντήρησης των δημοτικών γηπέδων και γενικότερα των δημοτικών ακινήτων, όπως είναι τα σχολικά συγκροτήματα.
Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το Κολυμβητήριο αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία, η οποία θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Με βάση τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τη δοκιμαστική λειτουργία, ο Δήμος Δράμας σχεδιάζει να προχωρήσει σε ανάθεση της συντήρησης και λειτουργίας του Κολυμβητηρίου σε ιδιώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κολυμβητήριο αναμένεται να δοθεί προς χρήση το νωρίτερο προς τα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως το παλιό Κολυμβητήριο είχε κλείσει τον Οκτώβριο του 2020, καθώς υπήρχαν προβλήματα τα οποία καθιστούσαν απαγορευτική τη συνέχιση έκδοσης άδειας για τη λειτουργία του. Λύση στο συγκεκριμένο πολύ σημαντικό τοπικό πρόβλημα έδωσαν η οικογένεια του αείμνηστου Κώστα Αποστολίδη και η εταιρεία Raycap, καθώς ανέλαβαν, μέσω χορηγίας, την κατεδάφιση του παλιού και την ανέγερση του νέου Κολυμβητηρίου. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος έγινε δωρεά ύψους 4,5 εκ. ευρώ από την εταιρεία Raycap, ενώ ο Δήμος διέθεσε ποσό 1,2 εκ. ευρώ για προμήθεια εξοπλισμού. Επίσης, η εταιρεία Raycap προχώρησε σε νέα δωρεά, ύψους 1,4 εκ. ευρώ, για τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου, έως την είσοδο του ΔΗΓΑ. Πάντως, όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαδόπουλος, το Κολυμβητήριο θα ξεκινήσει να λειτουργεί, χωρίς να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του αύλειου χώρου, καθώς πρόκειται για δύο διαφορετικά έργα.
Όσον αφορά τη λειτουργία του νέου Κολυμβητηρίου, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι «για ένα έργο αυτού του μεγέθους και της αξίας, δεν μπορεί να έχουμε την απαίτηση να το δουλέψει δημοτικός υπάλληλος». Ακόμη, ο Δήμαρχος Δράμας σημείωσε πως θα προκύψει ανάδοχος, ο οποίος όχι μόνο θα αναλάβει τη συντήρηση, αλλά και τη λειτουργία του Κολυμβητηρίου. «Το κολυμβητήριο δεν μπορούμε να το λειτουργούμε όπως λειτουργούσε το παλιό», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα έρθει επίσημα πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο για τη δημοπράτηση της λειτουργίας όλου του έργου.
Επιχειρηματολογώντας για τη συγκεκριμένη επιλογή, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι στον Δήμο Δράμας υπάρχει μόνο 1 υπάλληλος με την ειδικότητα «Ηλεκτρομηχανολόγος» και για να υλοποιηθεί το έργο για τις Γωνίες Ανακύκλωσης, έγινε απόσπαση από τη ΔΕΥΑΔ ενός ηλεκτρομηχανολόγου για να υπογράψει.
Νωρίτερα, για το ίδιο θέμα είχε τοποθετηθεί ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σαλπιγκτίδης, ο οποίος σημείωσε πως σε συνεννόηση με την ανάδοχο εταιρεία, «βρισκόμαστε στην επεξεργασία της διαδικασίας ανάθεσης σε ιδιώτη ο οποίος θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τη λειτουργία και συντήρηση βάσει των υποδείξεων των κατασκευαστικών εταιρειών και του αναδόχου». Ακόμη, ο κ. Σαλπιγκτίδης τόνισε ότι «ο Δήμος δεν μπορεί να σηκώσει τη λειτουργία με το υφιστάμενο προσωπικό» και πρόσθεσε ότι θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο το επόμενο χρονικό διάστημα ένα πλαίσιο λειτουργίας όλου του κολυμβητηρίου.
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Σαλπιγκτίδης αναφέρθηκε και σε θέματα συντήρησης σχολικών εγκαταστάσεων και σχολικών κτιρίων του Δήμου Δράμας. Όπως είπε για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2022 από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή συμφωνητικό για τη συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων σε 22 γήπεδα του Δήμου, ύψους περίπου 700.000 ευρώ, ώστε να πραγματοποιηθούν εργασίες σχετικά με την αδειοδοτηση των γηπέδων. Ο κ. Σαλπιγκτίδης επεσήμανε ότι η μελέτη έγινε το 2019 και η περαίωση του έργου το 2024 και εξαιτίας του μεγάλου ενδιάμεσου χρονικού διαστήματος, παρατηρήθηκαν φθορές και ανάγκες συντήρησης πέραν όσων προέβλεπε η μελέτη. «Μέλημα της νέας διοίκησης είναι να αδειοδοτηθούν όλα τα γήπεδα χωρίς παρατηρήσεις και για το μέγιστο χρονικό διάστημα που δίνει ο νόμος, δηλαδή τα τέσσερα χρόνια», πρόσθεσε ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας.
Όσον αφορά τα σχολικά συγκροτήματα, ο κ. Σαλπιγκτίδης ανέφερε: «Ο Δήμαρχος Δράμας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και η Τεχνική Υπηρεσία κατάφερε να ολοκληρώσει το Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΣΕΑΚ), με αποτέλεσμα να υπάρξει μια κατηγοριοποίηση του κτιριακού αποθέματος των σχολικών κτιρίων με προτεραιοποίηση». Όπως διευκρίνισε, «το ΣΕΑΚ αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για ένταξη του Δήμου μας σε μελλοντικές χρηματοδοτικές προτάσεις και προσκλήσεις».
Ακόμη, ο κ. Σαλπιγκτίδης σημείωσε ότι ο Δήμος Δράμας κατέθεσε δύο προτάσεις χρηματοδότησης, συνολικού προϋπολογισμού 9.600.000 ευρώ, σε δύο προσκλήσεις για το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η μία πρόταση, ύψους 3.5000.000 ευρώ, αφορά τη συντήρηση και τον εξοπλισμό σχολικών μονάδων και σε αυτήν περιλαμβάνονται τα 70 από τα 74 σχολεία του Δήμου Δράμας. Η άλλη πρόταση έχει να κάνει με την ενεργειακή αναβάθμιση 10 σχολικών μονάδων και είναι ύψους 6.100.000 ευρώ. Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών επεσήμανε ότι υπάρχει πρόταση από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα», το οποίο είχε «παγώσει», σχετικά με την ενεργειακή αναβάθμιση τριών κτιρίων, του κλειστού «Δ. Κραχτίδης», του 2ου Γυμνασίου – 2ου Λυκείου και του 1ου – 2ου ΕΠΑΛ.