Σε κοινή ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας αναφέρονται τα εξής:

Με αφορμή την κοινή επιστολή μας προς το Υπουργείο Υγείας πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους στο Γ.Ν. Δράμας.

Συζητήθηκαν τα κοινά αιτήματά μας που αφορούν τον χαρακτηρισμό του Γ.Ν. Δράμας ως Άγονο, την άμεση προκήρυξη των κενών θέσεων της Παθολογικής κλινικής, μιας θέσης Παθολόγου-Ογκολόγου και την αυτόματη επαναπροκήρυξη των κενών και κενούμενων θέσεων σε κάθε επόμενη προκήρυξη.

Επισημάναμε την αναγκαιότητα δημιουργίας αυτόνομου τμήματος επειγόντων περιστατικών ΤΕΠ και την άμεση λειτουργία της Μονάδας Ημερήσιας Θεραπείας (ΜΗΘ -καρκινοπαθών).

Δεσμεύτηκε ότι σε δύο μήνες το Υπουργείο Υγείας θα καταθέσει τροπολογία στην Βουλή με συγκεκριμένα μέτρα που θα αφορούν τον «χαρακτηρισμό ειδικού τύπου» των νοσοκομείων της νησιωτικής Ελλάδας συμπεριλαμβανομένου και του Νοσοκομείου της Δράμας. Επισήμανε ότι, το επόμενο χρονικό διάστημα θα νομοθετηθούν διατάξεις που θα ενισχύουν συγκεκριμένες ειδικότητες (Παθολογικής Ιατρικής και Εντατικολογίας). Παραδέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην Παθολογική Κλινική, ζήτησε από τον Ιατρικό μας Σύλλογο να καλέσουμε τα μέλη μας, τους ιδιώτες παθολόγους να συνεργαστούν σύμφωνα με το ισχύον υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και να ενισχύσουν με την παρουσία τους το Παθολογικό Τμήμα. Ενημερώθηκε επίσημα ότι από πλευράς Ιατρικών Συλλόγων το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί και αντιπροτείναμε την αλλαγή του νομικού πλαισίου ώστε πλέον φορείς όπως η αυτοδιοίκηση αλλά και το Εμπορικό Επιμελητήριο, να μπορούν να συνδράμουν οικονομικά ώστε με τα επιπλέον κίνητρα, να είναι περισσότερο ελκυστικές οι θέσεις που προκηρύσσονται για μόνιμους ιατρούς του ΕΣΥ.

Η αναγκαιότητα έναρξης της λειτουργίας της Μονάδας Ημερήσιας Θεραπείας (ΜΗΘ καρκινοπαθών), τέθηκε εκ νέου από την Πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών, η οποία κατέθεσε ενδεικτικά τα ποσά που δαπανώνται ετησίως από τον ΕΟΠΥΥ, ως έξοδα μετακίνησης των καρκινοπαθών ασθενών αποδεικνύοντας ότι μπορούν να εξασφαλιστούν χρήματα για την λειτουργία αυτής της μονάδας. Η απάντηση από πλευράς του Υπουργείου δια στόματος του Υφυπουργού κ. Μάριου Θεμιστοκλέους ήταν ότι έχουν προκηρυχτεί οι δυο θέσεις ογκολόγων οι οποίες δεν έχουν καλυφτεί, οπότε χωρίς ιατρούς δεν μπορεί να ξεκινήσει η λειτουργία αυτής της μονάδας.

Το οργανόγραμμα ενός Νοσοκομείου ουσιαστικά αφορά τον σχεδιασμό των τμημάτων του και τον προγραμματισμό τους. Από την στιγμή που έχει γίνει η πρόβλεψη στον οργανισμό του Νοσοκομείου μας για την λειτουργία μιας μονάδας ΜΗΘ (ΦΕΚ4025/2011 άρθρο 33) η οποία υφίσταται αλλά δεν λειτουργεί, θα πρέπει να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τη διοίκηση (ειδική κτηριακή υποδομή, σχεδιασμό και διαρρύθμιση συγκεκριμένου χώρου, πρόβλεψη ιατροτεχνικού εξοπλισμού) ώστε να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ένταξης των προκηρυχθέντων θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο αντίστοιχο τμήμα του οργανισμού.

Συμπερασματικά θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες (διοικητικές, οικονομικές και κτηριακές) για να πετύχουμε τον σκοπό μας που είναι η ενίσχυση του συστήματος Υγείας με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό .

Χωρίς σχεδιασμό, προγραμματισμό και στοχευόμενες κινήσεις δεν θα τα καταφέρουμε.

Καλούμε τους φορείς της πόλης μας να στρατευτούν στην προσπάθεια του Συλλόγου Καρκινοπαθών με τη συνδρομή του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας και να διεκδικήσουμε αυτό που αξίζει σε κάθε ασθενή να λαμβάνει την θεραπεία του στον τόπο κατοικίας το , το οποίο διεκδικούμε , ως Σύλλογος Καρκινοπαθών από το 2012.

Υ.Σ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ και να μη μείνει μόνο στα χαρτιά και στις υποσχέσεις.

Με εκτίμηση

Εκ μέρους του Ι.Σ. Δράμας

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΟΛΓΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ

Εκ μέρους του Σ. Καρκινοπαθών Ν. Δράμας

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΡΤΕΜΙΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ