«ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
- «Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ που υποβαθμίζει και άλλο την Τοπική Αυτοδιοίκηση»
Σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης του Δήμου Δράμας «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» αναφέρονται τα εξής:
Προχωράει με γρήγορους ρυθμούς από το ΥΠΕΣ, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, η διαμόρφωση της λειτουργίας των Δήμων με χαρακτηριστικά Ανωνύμων Εταιριών και η συρρίκνωση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα τους.
Η αλλαγή αυτή γίνεται στο όνομα της «ανάπτυξης» και της «κυβερνησιμότητας». Στην ουσία μεταφέρονται αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου και των υπηρεσιών των Δήμων σε ολιγομελείς επιτροπές, πλήρως ελεγχόμενες από τον εκάστοτε Δήμαρχο, ή και σε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς-Ανώνυμες Εταιρείες εκτός Δήμου.
Τον Αύγουστο του 2019 η νεοεκλεγμένη τότε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ψήφισε το νόμο 4623/2019 που κατάργησε στην πράξη τη βούληση του εκλογικού σώματος όπως αυτή είχε εκφραστεί, λίγους μήνες πριν, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Με το νόμο αυτό αποψίλωσε από αρμοδιότητες τα Δημοτικά Συμβούλια.
Πάντα με την επίκληση της «κυβερνησιμότητας», σημαντικές αρμοδιότητες μεταβιβάστηκαν στην Οικονομική Επιτροπή, αφού διασφαλίστηκε η πλασματική πλειοψηφία του Δημάρχου με την «αυθαίρετη προσθήκη» Δημοτικών Συμβούλων και από τη μειοψηφία.
Μερικούς μήνες μετά, οι συγκυρίες του κορωνοϊού λειτούργησαν ως άλλοθι για τη λήψη αποφάσεων με τα Δημοτικά Συμβούλια να μη συνεδριάζουν καθόλου ή να «συνεδριάζουν» δια περιφοράς ή με «τηλεδιάσκεψη», πράξεις που εξαφάνισαν τη διαφάνεια, το δημόσιο έλεγχο, απαξίωσαν το θεσμικό ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου και κατήργησαν τη συμμετοχή των πολιτών.
Με μεταγενέστερες διατάξεις η Οικονομική Επιτροπή μετατράπηκε σε υπερόργανο, αφού οι αποφάσεις της για την τροποποίηση του προϋπολογισμού, που αφορούν δαπάνες για τον κορωνοϊό, κατέστησαν υποχρεωτικές για το Δημοτικό Συμβούλιο.
Αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα ασκούνταν από τις υπηρεσίες των Δήμων (Τεχνική Υπηρεσία, Πολεοδομία) μεταφέρονται σε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς (Ν.4690/2020) που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, χωρίς διαφάνεια, διαχειριζόμενες όμως χρήματα των δημοτών που μεταφέρονται από τους ΚΑΠ. Η έγκριση των διοικητικών πράξεων των ιδιωτών ανατίθεται, τυπικά και όχι ουσιαστικά, στους υπαλλήλους του Δήμου ή ακόμα και στον ίδιο το Δήμαρχο.
Στη αφαίμαξη αυτή των Δήμων με τη μεταφορά χρημάτων από τους ΚΑΠ στην ΕΕΤΑΑ, που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση στο Ν/Σ περί ιθαγένειας την Παρασκευή 10-10-2020, η ΚΕΔΕ αντέδρασε έντονα με ψήφισμά της που όμως δεν λήφθηκε υπόψη από το ΥΠΕΣ.
Η παράταξή μας διαφωνεί με αυτές τις μεθοδεύσεις και πιστεύει ότι, σε πλήρη αντιδιαστολή με τα παραπάνω, πρέπει να ενισχυθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των Δήμων με οικονομική στήριξη και προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία.
Με τη συνεχή θεσμική υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου καταργείται επί της ουσίας η υπόστασή του ως βουλευόμενου οργάνου που διά των αντιπροσώπων του εκφράζει τη βούληση των τοπικών κοινωνιών.
Συρρικνώνεται η Δημοκρατία και στο επίπεδο της ΤΑ και ενισχύονται η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις.
Προωθείται η ιδιωτικοποίηση και η έννοια του επιτελικού Δήμου, κατ’ αναλογία με το επιτελικό Κράτος.
Στην κρίση της πανδημίας αποδείχθηκε πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία και που θα οδηγούμαστε αν δεν υπήρχε το δημόσιο σύστημα υγείας (ΕΣΥ), έστω και με τις τεράστιες αδυναμίες και ελλείψεις του.
Η Αυτοδιοίκηση Πολιτών θα προβάλλει στην κοινωνία και στο Δημοτικό Συμβούλιο τις μεθοδεύσεις αυτές της Κυβέρνησης της Ν.Δ. που μετατρέπουν την Αυτοδιοίκηση από δημοκρατικό θεσμό και αποκούμπι των πολιτών που πλήττονται εδώ και δέκα χρόνια από την οικονομική και τώρα από την υγειονομική κρίση, σε μηχανισμό εφαρμογής των εκάστοτε κυβερνητικών πολιτικών με πλήρη αδιαφάνεια και χωρίς τη συμμετοχή τους.