Νέα μελέτη προκαλεί ανησυχία, διότι χτυπάει καμπανάκι για αγαπημένες μας τροφές που βλάπτουν την καρδιά και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Στους περισσότερους από εμάς αρέσει να ρίχνουμε λίγο λουκάνικο, πεπερόνι, προσούτο ή άλλο επεξεργασμένο κρέας μέσα στα πιάτα που μαγειρεύουμε. Η νοστιμιά είναι το κάτι άλλο παρόλο που γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι θρεπτικές τους αξίες είναι υποδεέστερες από τις τοξίνες που μάς προσφέρουν. Μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση πολύ επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η μελέτη διεξήχθη σε διάστημα 10 ετών και ανέλυσε τη διατροφή περισσότερων από 134.000 συμμετεχόντων από 21 χώρες. Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα την καρδιαγγειακή υγεία αυτών των ατόμων και την πρόσληψη κρέατος. Ενσωματώνοντας όλα τα δεδομένα, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν μόλις 150 γρ. επεξεργασμένου κρέατος κάθε εβδομάδα – που ισοδυναμεί με δύο λουκάνικα – αύξησαν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 46%.

Επιπλέον, η υψηλότερη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, που περιελάμβανε οτιδήποτε αλατισμένο ή παστό, συνδέθηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο θανάτου γενικά κατά 51%.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι οι μη επεξεργασμένες μορφές κρέατος, όπως τα πουλερικά, το βοδινό και το χοιρινό, είχαν ουδέτερο αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να τα φας σε υπερβολική ποσότητα, ωστόσο μάλλον, σημαίνει ότι δεν παρατηρήθηκαν οι ίδιες δραστικές επιπτώσεις στην υγεία με το επεξεργασμένο κρέας.

Σύμφωνα με το Womansworld, oi συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι το στέλεχος των επεξεργασμένων κρεάτων που τοποθετούνται στην καρδιά οφείλεται κυρίως στις υψηλές ποσότητες αλατιού και συντηρητικών (τα οποία προστίθενται για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής τους). Συγκεκριμένα, η μακροχρόνια περίσσεια νατρίου έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, αύξηση βάρους και άλλες επιπλοκές στην υγεία με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: dikaiologitika.gr