ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «1922 – ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Δ. ΠΑΠΑΤΟΛΙΔΗ

«Πρέπει η εργατική τάξη, ο λαός μας, να συνειδητοποιήσει ότι την υπόθεση της ειρήνης, της ευημερίας, της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, μόνο ο ίδιος μπορεί να την πάρει σαν δικιά του υπόθεση και να μην την εμπιστεύεται σε κυβερνήσεις που παζαρεύουν τον πατριωτισμό ανάλογα με τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου»

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022, στην μικρή αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου, από την Τομεακή Επιτροπή Δράμας του Κ.Κ.Ε., η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «1922 – Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή». Πρόκειται για έκδοση του Τμήματος Ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε., η οποία κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο κ. Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. Παράλληλα, στο χώρο του Δημοτικού Ωδείου πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφιών από το αρχείο του κ. Φώτη Μπέγγα, Προέδρου της «Θρακικής Εστίας» Δράμας.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εργασία… συν», για την έκδοση του βιβλίου και τα συμπεράσματα του Κόμματος από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο κ. Παπατολίδης ανέφερε: «Οι ίδιες οι εξελίξεις έχουν αναδείξει απόλυτα την επικαιρότητα αυτής της επετείου. Λέγοντας απόλυτα, αυτό δεν αφορά μόνο την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τις προκλητικές δηλώσεις και όλα αυτά που συμβαίνουν τελευταία με την ηγεσία της αστικής τάξης της Τουρκίας, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, που επιβεβαιώνει ότι η συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, η συμμετοχή στους τσακωμούς των βουβαλιών οδηγεί στη μεγάλη καταστροφή των λαών.

Όπως και τότε, η αστική τάξη της Ελλάδας, μαζί με τους συμμάχους, συμμετείχε σε έναν πόλεμο ιμπεριαλιστικό και αποτέλεσμα αυτής της βαρβαρότητας ήταν αυτό που ζήσανε οι Μικρασιάτες με την καταστροφή της Σμύρνης, αλλά και οι υπόλοιπες ελληνικές μειονότητες στην περιοχή της διαλυμένης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως οι Πόντιοι, οι Καππαδόκες και άλλα τμήματα, ακόμη και οι Αρμένιοι που δεν ήταν ελληνική μειονότητα, νομίζουμε ότι κάτι ανάλογο σήμερα συμβαίνει, που οι λαοί της Ευρώπης και ο ουκρανικός λαός και ο ρώσικος λαός πληρώνουν και τη μία ιμπεριαλιστική επέμβαση των Ρώσων φυσικά, αλλά και από την άλλη την ιμπεριαλιστική επέμβαση που ούτως ή άλλως υπάρχει και διεξάγεται χρόνια στην περιοχή, του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών.

Από αυτή τη σκοπιά, λοιπόν, έχουν πολύ μεγάλη επικαιρότητα τα συμπεράσματα, το γεγονός δηλαδή ότι πρέπει η εργατική τάξη, ο λαός μας, να συνειδητοποιήσει ότι την υπόθεση της ειρήνης, της ευημερίας, της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, μόνο ο ίδιος μπορεί να την πάρει σαν δικιά του υπόθεση και να μην την εμπιστεύεται σε κυβερνήσεις που παζαρεύουν τον πατριωτισμό ανάλογα με τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου».

Σχετικά με το βιβλίο «1922 – Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή» και το περιεχόμενό του, ο κ. Παπατολίδης επεσήμανε: «Το βιβλίο δεν περιλαμβάνει ένα ενιαίο κείμενο. Είναι σπονδυλωτό, δηλαδή πιάνει πλευρές. Πως φτάσαμε στη μικρασιατική εκστρατεία, πλευρές της ίδιας της Μικρασιατικής Καταστροφής και αυτά που ζήσανε οι πρόσφυγες. Κι αυτά είναι επίκαιρα, γιατί οι πρόσφυγες ζήσανε αυτά που ζούνε σήμερα οι πρόσφυγες. Υπήρχαν Μόριες από τότε, να το πούμε έτσι. Τα λοιμοκαθαρτήρια της Καλαμαριάς, της Καισαριανής, σε όλη την Ελλάδα. Περιλαμβάνει τη στάση του αστικού κράτους, των αστικών δυνάμεων της περιοχής. Ζητήματα όπως αποτυπώθηκαν αργότερα στην Τέχνη γύρω από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Άρα σπονδυλωτό κείμενο, το οποίο πιάνει πολλές πλευρές, και αυτές καθαυτές ιστορικές – πολιτικές, έχοντας πλούσιο υλικό και βιβλιογραφία για αυτόν που θέλει να πάει παραπέρα τη μελέτη, αλλά παράλληλα με αυτό ανοίγει ζητήματα και γύρω από την Τέχνη, πως αποτυπώθηκε η μικρασιατική εκστρατεία και Καταστροφή».

Συγκεκριμένα, η έκδοση περιλαμβάνει συνολικά επτά κείμενα – άρθρα που αφορούν ισάριθμα θέματα, όπως οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί της περιόδου, η στάση και οι θέσεις του νεοϊδρυθέντος ΣΕΚΕ για την ιμπεριαλιστική εκστρατεία, οι αντιδράσεις ενάντια στον πόλεμο στα μετόπισθεν και στο μέτωπο, τα στοιχεία κλονισμού της αστικής εξουσίας μετά την ήττα, οι συνθήκες ζωής και εργασίας των χιλιάδων προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα γενικότερα και ειδικότερα των γυναικών, η στάση των λογοτεχνών.

Στο βιβλίο, στο οποίο περιλαμβάνεται παράρτημα και χρονολόγιο των σημαντικότερων γεγονότων στα χρόνια 1914 – 1924, περιέχεται ακόμη ένας πλούτος φωτογραφιών και ντοκουμέντων που προέρχεται από το αρχείο του Κ.Κ.Ε., το αρχείο της ΕΡΤ, το ΕΛΙΑ, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς, το αρχείο της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού και το Ιστορικό και Διπλωματικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών.