ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΔΡΑΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

 

  • «Δεν είμαστε εγκληματίες. Δεν είμαστε θηρία. Είμαστε αξιοπρεπείς άνθρωποι»
  • «Νιώθουμε την απόσταση μεταξύ μας να μεγαλώνει και αυτό μας θλίβει»

 

Επιστολή προς τους πολίτες της Δράμας απευθύνει η Κοινότητα των προσφύγων που διαμένει στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Βιομηχανική Περιοχή, με αφορμή το περιστατικό που σημειώθηκε στο Μυλοποτάμο, το βράδυ της Τετάρτης 29 Αυγούστου, με εμπλοκή μικρής ομάδας προσφύγων και είχε ως αποτέλεσμα το τραυματισμό με μαχαίρι 52χρονου κατοίκου του χωριού από έναν 17χρονο, ο οποίος διέμενε στον προσφυγικό καταυλισμό. Με την επιστολή οι πρόσφυγες του Κέντρου Φιλοξενίας της Δράμας ζητούν συγγνώμη για το επεισόδιο και επισημαίνουν ότι η συλλογική καταδίκη μιας ομάδας ανθρώπων για τις πράξεις που έγιναν από ένα άτομο είναι άδικη.

Αναλυτικά, στην επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε στα τοπικά Μ.Μ.Ε. μέσω της ανεξάρτητης Κοινότητας εθελοντών Open Space που προσπαθεί να υποστηρίξει τους πρόσφυγες στον καταυλισμό της Δράμας, αναφέρονται τα εξής:

«Απευθύνουμε αυτήν την επιστολή στους πολίτες της Δράμας, για να παρουσιάσουμε μια διαφορετική άποψη του επεισοδίου που συνέβη πριν από μερικές μέρες στον Μυλοπόταμο.

Θέλουμε να θέσουμε ένα απλό ερώτημα: “Είναι όλοι οι δημότες της Δράμας ίδιοι;”. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό ισχύει, και το ίδιο ισχύει για την δική μας κοινότητα προσφύγων. Είμαστε μια ποικιλόμορφη ομάδα ανθρώπων από τη Συρία, το Ιράκ, το Κουρδιστάν, την Τουρκία, το Κουβέιτ. Δεν είμαστε εγκληματίες. Δεν είμαστε θηρία. Είμαστε αξιοπρεπείς άνθρωποι. Το άτομο που είχε μαχαίρι επάνω του, ήταν ένας, και ήταν έφηβος. Δεν ισχύει το ίδιο για όλους μας. Ήταν ένα και μοναδικό άτομο και το να μεταφέρεται ή εικόνα αυτού του παραβατικού ανήλικου σε όλους μας στον καταυλισμό είναι λάθος. Η συλλογική καταδίκη μιας ομάδας ανθρώπων, για τις πράξεις που έκανε ένα άτομο, είναι κάτι άδικο. Φύγαμε από τις πατρίδες μας, εξαιτίας του πολέμου, ακριβώς επειδή είμαστε φιλειρηνικοί άνθρωποι. Χάσαμε τα πάντα, και τώρα χάνουμε και την εκτίμησή σας. Πιστέψτε μας, δεν μας αξίζει. Χάσαμε τις καλές σχέσεις μαζί σας. Νιώθουμε την απόσταση μεταξύ μας να μεγαλώνει και αυτό μας θλίβει.

Θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη για αυτό το επεισόδιο, ακόμη και αν δεν είμαστε υπαίτιοι, και θα θέλαμε, να προσφέρουμε λουλούδια σε όποιον ήταν θύμα σε αυτήν την υπόθεση. Αλλά δεν μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με κανέναν. Δεν έχουμε τα μέσα να επικοινωνήσουμε μαζί σας, για να εξηγήσουμε τις καταστάσεις και τις απόψεις μας. Οι “βαριές” κουβέντες απλά μεγαλώνουν τα προβλήματα. Θα θέλαμε πραγματικά να βρεθούμε από κοντά και να μιλήσουμε. Τότε θα διαπιστώνατε ότι δεν είμαστε κάποιοι που θα έπρεπε να φοβάστε».

 

Η Κοινότητα προσφύγων της Δράμας