ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ Γ. ΓΙΑΝΝΙΚΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΟΥΣΑ ΤΟ ΓΙΑΝΝΙΚΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ

Δ. Γιαννίκης, για τον πατέρα του Γ. Γιαννίκη: «Πίστευε ακράδαντα ότι η ανάπτυξη κάθε τόπου περνάει μέσα από την Παιδεία, τα γράμματα όπως έλεγε, που ο ίδιος στερήθηκε νωρίς, καθώς έπρεπε να συμβάλλει με τις παιδικές του δυνάμεις, μόλις από την ηλικία των 8 ετών, στον βιοπορισμό της οικογένειάς του»

Παρουσία πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022 στην Πετρούσα η εκδήλωση απόδοσης τιμής στον αείμνηστο Γεώργιο Γιαννίκη, με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ευεργέτη της Πετρούσας, ο οποίος προσέφερε στο χωριό του ένα σύγχρονο διδακτικό κτήριο, το Γιαννίκειο Γυμνάσιο. Παρόντες στην τελετή ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θόδωρος Αθανασιάδης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Προσοτσάνης, Τοπικοί Σύμβουλοι της Πετρούσας κ.α. Παρόντες φυσικά ήταν και συγγενείς του ευεργέτη της Πετρούσας, μεταξύ των οποίων τα παιδιά του Γεώργιου Γιαννίκη, Δημήτρης, Μαρία και Μαγδαλήνη.

Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο και ακολούθησαν ομιλίες για τον τοπικό ευεργέτη Γεώργιο Γιαννίκη και το σχολείο που προσέφερε στην Πετρούσα από τον Δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Θόδωρο Αθανασιάδη, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Πετρούσας κ. Αθανάσιο Μάττα και τον κ. Δημήτρη Γιαννίκη, γιό του Γεώργιου Γιαννίκη, εκ μέρους των απογόνων του τοπικού ευεργέτη. Η τελετή ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια της προτομής από τους κ.κ. Αθανασιάδη και Μάττα. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Προσοτσάνης κ. Μάρκος Σταυρίδης.

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος κ. Αθανασιάδης ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του, επισημαίνοντας: «Προσδίδετε μια ιδιαίτερη αξία για την Πετρούσα, τον Δήμο Προσοτσάνης, αλλά και στην εκδήλωση των αποκαλυπτήριων της προτομής ενός σημαντικού τοπικού ευεργέτη της Κοινότητας Πετρούσας, του αείμνηστου Γεωργίου Γιαννίκη». Αναφερόμενος στον τοπικό ευεργέτη της Πετρούσας Γεώργιο Γιαννίκη, ο κ. Αθανασιάδης σημείωσε: «Γεννήθηκε το 1936 στην Πετρούσα, ζώντας τα παιδικά του χρόνια σε βουλγαρική Κατοχή. Προερχόμενος από φτωχή γεωργοκτηνοτροφική οικογένεια, αναγκάστηκε να εργαστεί συστηματικότερα από τα παιδικά του χρόνια με τις εργασίες αυτές, διακόπτοντας το σχολείο. Στα 17 του χρόνια αναγκάστηκε λόγω ανάγκης απόκτησης διπλώματος, να ξαναγυρίσει στα θρανία και παρακολουθώντας τα νυχτερινά μαθήματα, πήρε απολυτήριο δημοτικού. Κατόπιν και λόγω των γενικότερων οικονομικών συνθηκών ξενιτεύτηκε στη Γερμανία, όπου με κόπο και δουλειά απέκτησε οικονομική επιφάνεια. Το μεράκι του όμως και το πάθος του για τη μόρφωση, την οποία είχε στερηθεί από μικρός, τον οδήγησε στην απόφασή του για την εν λόγω προσφορά και δωρεά του, ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού κτηρίου στην Πετρούσα για την εκπαίδευση και τη μόρφωση των παιδιών της Πετρούσας, μιας μόρφωσης της οποίας αυτός είχε στερηθεί. Για αυτό το λόγο τον ευχαριστούμε από καρδιάς». Τέλος ο Δήμαρχος Προσοτσάνης ευχαρίστησε τον Όμιλο Κυριακίδη «για την προσφορά της μαρμάρινης προτομής εντελώς δωρεάν».

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πετρούσας κ. Μάττας ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του «σε αυτή τη ξεχωριστή ημέρα για το χωριό μας» και αναφέρθηκε στη ζωή του αείμνηστου Γεώργιου Γιαννίκη. Όπως είπε, στις αρχές της δεκαετίας του ‘60, η φτώχεια, η ανέχεια και η ανάγκη της επιβίωσης τον οδήγησαν στη ξενιτιά, όπως και δεκάδες-εκατοντάδες άλλους Πετρουσιώτες. Ο Γεώργιος Γιαννίκης εγκαταστάθηκε στο Μόναχο, όπου, όπως επεσήμανε ο κ. Μάττας, «πνεύμα ανήσυχο και διορατικό αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τις ευκαιρίες που του δόθηκαν και βρέθηκε πολύ γρήγορα στα χέρια του με δύο εμποροραφεία», τα οποία «αποδείχτηκαν αληθινά χρυσωρυχεία» κι έτσι «σε πολύ λίγα χρόνια απέκτησε μια πολύ σεβαστή περιουσία». «Χωρίς να εγκαταλείψει τα δύο αυτά κερδοφόρα καταστήματα του Μονάχου, ασχολήθηκε παράλληλα με επιτυχημένες οικοδομικές επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, στην περιοχή της Ηλιούπολης Αθηνών» ανέφερε ο κ. Μάττας και πρόσθεσε πως «ο Γιώργος εκτός από τις όποιες επενδύσεις και δραστηριότητες στα ακίνητα, για πολλά χρόνια ήταν και εισαγωγές αυτοκινήτων από τη Γερμανία». Ακόμη, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πετρούσας είπε για τον αείμνηστο Γεώργιο Γιαννίκη πως «η περιουσία που απέκτησε σε σύντομο χρονικό διάστημα εξασφάλιζε το μέλλον και του ιδίου και της οικογένειάς του, χωρίς βιοποριστικές έγνοιες και αγωνίες. Δεν διάλεξε να περπατήσει αυτό το δρόμο, που συνήθως βαδίζουν όσοι βρίσκονται στη θέση του. Τα βήματά του τον οδηγούν στην Πετρούσα, το χωριό που γεννήθηκε, το χωριό που αγαπούσε βαθιά και δεν έβγαλε ποτέ από το μυαλό και τη ψυχή του».

Όσον αφορά την κατασκευή του Γιαννίκειου Γυμνασίου, ο κ. Μάττας επεσήμανε πως η προσπάθεια ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1982, με επιστολή του αείμνηστου Γεωργίου Γιαννίκη προς την Κοινότητα Πετρούσας, με την οποία «εκφράζει την επιθυμία του να αναλάβει ο ίδιος και εξ ολοκλήρου τις δαπάνες ανέγερσης ενός σχολικού κτηρίου για τη στέγαση μαθητών Γυμνασίου». Στη συνέχεια, «το καλοκαίρι του 1984 εκδίδεται η πολεοδομική άδεια και αρχίζουν αμέσως οι εργασίες. Κατασκευάζεται σε διαθέσιμο κοινοτικό οικόπεδο έκτασης 8 στρεμμάτων και οι δύο όροφοί του έχουν συνολική επιφάνεια 2.047 τ.μ. Περιλαμβάνουν 12 αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήριο φυσικής – χημείας, αίθουσα πληροφορικής, αίθουσα βιβλιοθήκης, γραφεία Διευθυντή και διδακτικού προσωπικού, εσωτερικό κυλικείο αποθήκες και 4 χώρους με τουαλέτες. Όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες καλύπτονται άμεσα από τον ίδιο». Όπως επεσήμανε ο κ. Μάττας, «το Γιαννίκειο Γυμνάσιο Πετρούσας αποπερατώθηκε το 1991 και υποδέχθηκε άμεσα στις αίθουσές του τους πρώτους μαθητές. Λειτούργησε απρόσκοπτα μέχρι και το 2004. Μετά διέκοψε τη λειτουργία του με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, λόγω έλλειψης του απαιτούμενου αριθμού μαθητών. Πληθυσμιακά τις τελευταίες δεκαετίες δυστυχώς η Πετρούσα, όπως και πολλά άλλα χωριά και μέρη, πήρε την κάτω βόλτα». Ακόμη, ο κ. Μάττας ανέφερε πως «το 2008 το διδακτήριο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Προσοτσάνης στη Νομαρχία της Δράμας για τη στέγαση του τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Δράμας. Δυστυχώς και παρά το γεγονός ότι η Πολιτεία, όπως έμαθα, δαπάνησε τότε το ποσό των 850.000 ευρώ για την κατάλληλη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό των διδακτικών αιθουσών, η στέγαση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ». «Κατά τα τελευταία χρόνια της δημαρχιακής θητείας του προηγούμενου Δημάρχου το κτήριο λειτούργησε ως ξενώνας φιλοξενίας νέων αθλητών. Παρά τις οποίες επιφυλάξεις και ενστάσεις διατυπώθηκαν και διατυπώνονται, έχω να εκφράσω την ταπεινή μου γνώμη ότι αυτό είχε ευεργετικά αποτελέσματα πρωτίστως όσον αφορά τη συντήρηση του κτηρίου και δευτερευόντως την όποια οικονομική ανάπτυξη και ωφέλεια της περιοχής» σημείωσε ο κ. Μάττας και πρόσθεσε: «Μετά την ολοκλήρωση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του διδακτηρίου που βρίσκεται στις προτεραιότητες του Δήμου, θέλω να πιστεύω ότι η Δημοτική Αρχή, τοπικοί φορείς και τοπική κοινωνία θα αναζητήσουν από κοινού όλες τις πιθανές λύσεις για την αξιοποίηση του διδακτηρίου σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα επιλέξουν την καταλληλότερη για το συμφέρον του χωριού».

Ο κ. Μάττας ολοκλήρωσε την ομιλία του μιλώντας εκ νέου για τον Γεώργιο Γιαννίκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2016, σε ηλικία 80 ετών. «Με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του η Πετρούσα με χαρά, με τιμή και με περηφάνια έχει και επίσημα τον δικό της ευεργέτη. Για τα μέτρα της Πετρούσας είναι και Ζάππας και Σίνας και Αρσάκης και Ζωσιμάς. Η Πετρούσα πάνω από όλα ξέρει να τιμά αυτούς που το αξίζουν. Και πιστέψτε με, Δημήτρη, Μαρία και Μαγδαληνή, που βρίσκεστε μαζί μας αυτή τη ξεχωριστή ημέρα, ο πατέρας σας το άξιζε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πετρούσας.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τον κ. Δημήτρη Γιαννίκη, γιο του τοπικού ευεργέτη της Πετρούσας, ο οποίος εκπροσώπησε τους απογόνους του Γεώργιου Γιαννίκη. Όπως είπε ο κ. Δημήτρης Γιαννίκης, «εκφράζοντας όλη την οικογένεια Γιαννίκη, νιώθω ιδιαίτερη χαρά, συγκίνηση, αλλά και τιμή για την εκδήλωση. Πέρασαν ήδη 6 χρόνια από τότε που η γενέθλια γη της Πετρούσας αγκάλιασε για πάντα μέσα της τον πατέρα μου, τον Γιώργο Γιαννίκη. Αυτή τη γη, αυτόν τον τόπο, ο πατέρας μου τον αγάπησε πολύ, μόχθησε για την ανάπτυξή του και αφοσιώθηκε με πάθος και επιμονή για τον σκοπό αυτό. Πίστευε δε ακράδαντα ότι η ανάπτυξη κάθε τόπου περνάει μέσα από την Παιδεία, τα γράμματα όπως έλεγε, που ο ίδιος στερήθηκε νωρίς, καθώς έπρεπε να συμβάλλει με τις παιδικές του δυνάμεις, μόλις από την ηλικία των 8 ετών, στον βιοπορισμό της οικογένειάς του». «Αυτό όμως που στερήθηκε ο ίδιος σαν παιδάκι, δεν ήθελε να λείψει από τις επόμενες γενιές του τόπου του. Ήθελε με αυτόν τον τρόπο να το εξασφαλίσει. Αυτό έγινε πολύ ιδιαίτερα έντονο, όταν μετά το 1984 νικάει τον καρκίνο -κάτι που λίγοι γνωρίζετε- και ενώ οι γιατροί του δίνουν 10 χρόνια ζωής, αποφασίζει να εντείνει με όλες του τις δυνάμεις τις προσπάθειες ανέγερσης του εκπαιδευτηρίου στην Πετρούσα», πρόσθεσε ο κ. Γιαννίκης.

Μιλώντας για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο αείμνηστος Γεώργιος Γιαννίκης στο κτίσιμο του σχολείου, ο Δημήτρης Γιαννίκης ανέφερε πως λόγω της κατάστασης της υγείας του, η οικονομική επιφάνεια που είχε εξανεμίστηκε, ενώ το κόστος του έργου που βρήκε μπροστά του ήταν πολλαπλάσιο των περιουσιακών του στοιχείων σε μετρητά. Όμως, «το πείσμα του έγινε ακόμη πιο έντονο» και ουσιαστικά μετεγκαταστάθηκε στην Πετρούσα μαζί με τους γονείς του, καταναλώνοντας απεριόριστες ώρες και δουλεύοντας ακόμη και ο ίδιος. Έτσι, «κατάφερε με επιμονή, πείσμα και περισσή ενέργεια, μετά από 7 χρόνια, να ολοκληρώσει το έργο». Χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Γιαννίκης ανέφερε για τον πατέρα του πως «τον Σεπτέμβριο του 1991, που έγιναν και τα εγκαίνια του σχολείου, του Γιαννίκειου Γυμνασίου, ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος και κατέφερε επιτέλους να κάνει τον στόχο της ζωής του πραγματικότητα». «Η προτομή αυτή που θα στέκει από εδώ και πέρα σε αυτόν τον τόπο, τον τόπο που αγάπησε, θα μας θυμίζει το έργο του», επεσήμανε ο κ. Γιαννίκης και ευχαρίστησε για τη συνεισφορά τους, τους κ.κ. Αθανάσιο Μάττα, Ηλία Κυριακίδη, Παναγιώτη Σπυριδωνίδη, Γιώργο Αγάλου, Θόδωρο Αθανασιάδη, Μάρκο Σταυρίδη, Άγγελο Κότιο και Σάκη Καυκά, καθώς και όλο τον κόσμο για την παρουσία του στην εκδήλωση.