ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Στη συζήτηση για την κύρωση του Προϋπολογισμού, στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, τοποθετήθηκε η Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας της κ. Κεφαλίδου ήταν τα εξής:

-Η σύνταξη προϋπολογισμού για ένα κράτος είναι μια πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά και ένα μεγάλο στοίχημα πειθαρχίας μιας ολόκληρης χώρας.

-Η διαμόρφωση του φετινού προϋπολογισμού για το 2020-2021 με τον πλανήτη αντιμέτωπο με την αβεβαιότητα που έφερε στη ζωή μας η πανδημία και όλα όσα συμπαρασύρει, αποτελεί ένα πρόβλημα για εξαιρετικούς λύτες. Οικονομία, δημοσιονομικοί δείκτες και στόχοι της χώρας κρέμονται στο τέλος της ημέρας από μια μαντεψιά πολλών σελίδων.

-Διανύουμε τώρα το δεύτερο κύμα πανδημίας και ήδη υλοποιείται το πλέον δυσμενές σενάριο που προέβλεπε το σχέδιο προϋπολογισμού που είχε κατατεθεί στη Βουλή από τον περασμένο Οκτώβριο. Η αρχική εκτίμηση της Κυβέρνησης για ύφεση αναγκάστηκε να αναθεωρηθεί τρεις φορές από το Υπουργείο Οικονομικών. Αποδείχθηκε τελικά ότι βασιζόταν σε πολύ υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις. Έφτασε στο μείον 10,5%, από τις μεγαλύτερες στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, ενώ η ανάκαμψη για το 2020-2021 στο 4,8% από 7,5% που υπήρχε στο προσχέδιο.

-Οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, όπως αυτές καταγράφονται τόσο στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και στο σχέδιο προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών, ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

-Ωστόσο και αυτή η διορθωμένη πρόταση προϋπολογισμού που φέρνει η Κυβέρνηση για τον επόμενο χρόνο εμμένει σε ένα υπεραισιόδοξο σενάριο που δεν υποστηρίζεται από την πραγματικότητα και δημιουργεί εσφαλμένες προσδοκίες στους σχεδιασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

-Η βασική ιδέα που τον διαπνέει, ότι η ταχύτητα της οικονομικής ανάπτυξης θα φέρει τη γρήγορη επιστροφή σε ένα θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, τίθεται πλέον ως αξίωμα ανεπίδεκτο οποιασδήποτε αμφισβήτησης ή κριτικής.

-Είναι προφανές ότι ο φετινός Νοέμβριος επιβεβαιώνει ότι οι προσδοκίες για γρήγορη ανάπτυξη μέσα στο 2020-2021 δεν υπακούουν σε κανόνες λογικής, αλλά περιμένουμε ένα θαύμα. Ένα θαύμα στο οποίο η Κυβέρνηση βασίζεται, επενδύει και σε αυτό στηρίζει όλο το οικονομικό της οικοδόμημα για την επόμενη χρονιά.

-Μέσα, όμως, από τα νούμερα του προϋπολογισμού αναδεικνύονται τόσο οι προθέσεις, οι στόχοι και οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης, όσο και οι αυθαίρετες παραδοχές που έχει κάνει, αλλά και τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει για να τους πετύχει.

-Αυτή η επιλογή που μοιάζει με το «βλέποντας και κάνοντας» αποτελεί μια καθαρά ιδεολογική επιλογή που αρνείται να αποδεχθεί αυτό που την ίδια στιγμή η χώρα μας ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ότι το κράτος ή αντίστοιχα η Ε.Ε. θα πρέπει να αναλαμβάνουν δράση, καλύπτοντας με αυξημένες δαπάνες, πολίτες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από μια κρίση χωρίς καμία δική τους υπαιτιότητα και χωρίς καμία δική τους δυνατότητα παρέμβασης.

-Η Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή και οικονομική στρατηγική της αποδέχθηκε την έκθεση «Πισσαρίδη». Καλά έκανε, με μια προϋπόθεση όμως, ότι την αντιλαμβάνεται ως αυτό που είναι. Μια επιστημονική έκθεση που σε μεγάλο βαθμό δείχνει με ρεαλισμό, πού βρισκόμαστε ως χώρα, προς τα πού πρέπει να πάμε, πού πρέπει να φτάσουμε. Τελεία!

-Η οικονομική ανάπτυξη για το 2020-2021 στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις προβλέψεις για τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, συνολικού ύψους 72 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με μια σημαντική, όμως, υποσημείωση, ότι το ταμείο ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί και είναι γνωστή η γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Σε ό,τι αφορά τον τομέα της παιδείας ο προϋπολογισμός έρχεται σε κόντρα με όσα βαρυσήμαντα σχέδια έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση για σύγχρονη δημόσια εκπαίδευση, για συμμετοχή όλων των μαθητών στην τηλεκπαίδευση, για αναβαθμισμένα προγράμματα, για πλήρη αναμόρφωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και τόσα άλλα.

Συμπερασματικά:

-Όποιος προσπαθήσει να κάνει σοβαρή πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας στα χρόνια που έρχονται, θα είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη.

-Είναι ανεπίτρεπτη λοιπόν η καλλιέργεια στους πολίτες, ενός γενικευμένου κλίματος ευφορίας προ των πυλών και γρήγορης ανάκαμψης της χώρας.

-Ας είμαστε περισσότερο σοβαροί και επαρκώς ικανοποιημένοι, αν με όλες αυτές τις δυσκολίες καταφέρουμε να καταγράψουμε ένα θετικό πρόσημο της τάξης του 2% με 3% και αυτό να έχει ανταπόκριση στην τσέπη όλων και όχι μόνο των εκλεκτών.

-Για όλους τους παραπάνω λόγους και κυρίως γιατί το μόνο θαύμα που μπορούμε να περιμένουμε με αξιώσεις και να προσδοκούμε είναι το εμβόλιο κατά του COVID-19, καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό.