ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Το ενδεχόμενο η θετική αξιολόγηση της Ελλάδας στον τομέα της καταπολέμησης των εσόδων από παράνομες δραστηριότητα να ανατραπεί εξαιτίας των τελευταίων νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης της Ν.Δ. επεσήμανε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος, κατά τη συζήτηση του ν/σ για τη μεταφορά της οδηγίας 2019/1673 και την τροποποίησης του ως άνω Νόμου.

Όπως σημείωσε:

-Η επιτόπια αξιολόγηση που έγινε από τον Διεθνή Οργανισμό FATF τον Ιούνιο του 2019, μετά την ψήφιση του Ν. 4557/2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε τον υψηλό βαθμό συμμόρφωσης της χώρας μας στα διεθνή πρότυπα. Ακόμη και η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αναγκάσθηκε να παραδεχθεί την επιτυχία και να την πιστώσει στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

-Σήμερα υπάρχει ενδεχόμενο αυτό το θετικό προφίλ της Ελλάδας μετά την θετική αξιολόγηση από την FATF, να ανατραπεί και να ξαναμπεί η χώρα σε περιπέτειες.

-Δεν πρέπει να απαλειφθεί η περίπτωση δ του άρθρου 2 του Ν. 4557/2018, που προβλέπει τη χρήση του χρηματοπιστωτικού τομέα ως τρόπου ξεπλύματος, χωρίς καν εξαίρεση της περίπτωσης σύνθετων χρηματοπιστωτικών προϊόντων ή χρήσης παρένθετων κλπ (λ.χ. offshore), κάτι που αναμένεται να προκαλέσει ζητήματα παραγραφής και ενόψει του γεγονότος ότι ο τρόπος τέλεσης της πράξης σήμερα προβλέπεται ως διαρκής, ενώ με τη νέα υπαγωγή που θα γίνει θα είναι έγκλημα τελούμενο στιγμιαία.

-Η Κυβέρνηση με άλλο πρόσφατο νόμο που ψήφισε σχετικά με την στελέχωση της Αρχής για το ξέπλυμα, προέβλεψε ότι μπορούν να επιλέγονται και συνταξιούχοι δικαστές ως επικεφαλής της, οι οποίοι όμως δεν απολαμβάνουν της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των εν ενεργεία δικαστών. Ο κ. Υπουργός εισηγήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δυο καθόλα αξιόλογους ανθρώπους ως επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα που μόλις είχαν συνταξιοδοτηθεί και στο πλαίσιο της διαδικασίας βρήκαν την αντίθεσή μας.

Ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε επίσης ότι το όλο θέμα είναι βαθιά πολιτικό και ιδεολογικό, σημειώνοντας ότι τα μεγάλα ποσά «μαύρου χρήματος» ξεπλένονται μέσω του τραπεζικού συστήματος και των χρηματιστήρια. Εμείς η Αριστερά, μπορούμε να θέσουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς, να συγκρουστούμε με την πεμπτουσία του νεοφιλελευθερισμού, να σταθούμε απέναντι στη λατρεία της άμεσης κίνησης των κεφαλαίων. Μπορούμε να συγκρουστούμε με τη μήτρα των σκανδάλων, με το βιότοπο που ευδοκιμεί το ξέπλυμα, με το θερμοκήπιο της διαφθοράς, θέτοντας ασφαλιστικές δικλείδες στις τράπεζες και στη χρηματοοικονομική δραστηριότητα», υπογράμμισε.

Απαντώντας τέλος στη μομφή που απηύθυνε ο Υπ. Δικαιοσύνης ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρονται για τα εγκλήματα του «λευκού κολάρου», είπε: «Τον διαβεβαιώνουμε ότι η αντίθεση μας στο έγκλημα είναι συνολική. Έχουν όμως μια ιδιαιτερότητα τα εγκλήματα του “λευκού κολάρου”, γιατί αναπτύσσονται σε συνέργεια με τους θεσμούς της κοινωνίας, είτε είναι πολιτικές ελίτ, είτε οι τράπεζες και με αυτήν έννοια βάλλουν κατά της δημοκρατίας».