Δεν θα ισχύσουν οι αυξήσεις ΦΠΑ σε μάσκες και αντισηπτικά, εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων. Όπισθεν ολοταχώς από την κυβέρνηση, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να “αδειάζει” στον τηλεοπτικό αέρα το υπουργείο Οικονομικών.

Δεν θα αυξηθεί τελικά ο ΦΠΑ στις μάσκες, τα αντισηπτικά και άλλα είδη ατομικής υγιεινής από 1η Ιουλίου, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Κανονικά, από 1η Ιουλίου προβλεπόταν ο ΦΠΑ από 6% να επιστρέψει στο 24% για τα συγκεκριμένα είδη, αλλά δεδομένης της νέας έξαρσης των κρουσμάτων, ο κ. Γεωργιάδης με παρέμβαση στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας, ξεκαθάρισε ότι ο χαμηλός ΦΠΑ θα παραμείνει τουλάχιστον για ένα εξάμηνο ακόμα, όλο το 2022, “και βλέπουμε”, όπως συμπλήρωσε.

Πρόκειται για θεαματικό “άδειασμα” του υπουργείου Ανάπτυξης στο Υπουργείο Οικονομικών και μάλιστα στον τηλεοπτικό “αέρα”.

Η σχετική τροπολογία αναμένεται να πάει την Τρίτη (28/6) στη Βουλή.

Ο ΦΠΑ επρόκειτο να αυξηθεί στα εξής αγαθά:

  • στις μάσκες προστασίας,
  • στα γάντια για την ιατρική (για την προστασία από ιούς και την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών – νοσοκομειακή και ιδιωτική χρήση), στο σαπούνι και σε άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, στα αντισηπτικά διαλύματα,
  • στα αντισηπτικά μαντηλάκια και σε άλλα αντισηπτικά παρασκευάσματα.
  • στην αιθυλική αλκοόλη μετουσιωμένη η οποία προορίζεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών η καθαρή αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη γεωργικής προέλευσης με αλκοολικό τίτλο 95% που διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση.

Τελικά, με παρέμβαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στις μάσκες από 1η Ιουλίου.

Πηγή: news247.gr