«Αντιδικηγορική η διάταξη για τις αναβολές των δικών»

 

Δριμεία επίθεση στη Κυβέρνηση την οποία εγκάλεσε ότι επιμένει να προστατεύει και να αφήνει στο απυρόβλητο των ποινικών ευθυνών, τα τραπεζικά στελέχη για υποθέσεις «θαλασσοδανείων» που ζημιώνουν το δημόσιο συμφέρον, εξαπέλυσε ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας κατά τη συζήτηση ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

«Είναι εντυπωσιακό ότι η Κυβέρνηση διατηρεί την απαίτηση της έγκλησης για την δίωξη της κακουργηματικής απιστίας των τραπεζιτών. Πρόκειται για διάταξη που αποτελεί πέπλο αδιαφάνειας και ατιμωρησίας των κορυφαίων τραπεζικών στελεχών. Μια διάταξη που λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για όσους θελήσουν να βάλουν το δάχτυλο στο μέλι και στέλνει λάθος σήμα στη κοινωνία», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος.

Αναφερόμενος στη διάταξη για τις αναβολές των δικών και την τροποποίηση του άρθρου 349 που δεν επιτρέπει δεύτερη αναβολή με αίτημα των δικηγόρων για κανένα λόγο, ζήτησε την απόσυρση της, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για εμβόλιμη διάταξη που έχει προκαλέσει αντιπαράθεση με όλο τον νομικό κόσμο. Δεν μπορείτε να αντιμετωπίζετε με επικοινωνιακούς όρους την επιτάχυνση των δικών. Να αποσύρετε τη διάταξη που είναι αμιγώς αντιδικηγορική και αγνοεί όλες τις άλλες παραμέτρους του προβλήματος (π.χ. φορτωμένα πινάκια) και για αυτό είναι πλήρως ανεφάρμοστη. Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αλλά χρειάζεται να γίνει ένας ανοικτός δημόσιος διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Ακόμη ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν θέματα με τις τροποποιήσεις στην εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ενώ παρατήρησε ότι η μεγάλη συχνότητα των αλλαγών την ποινική νομοθεσία δημιουργεί ζήτημα για την ασφάλεια δικαίου.