ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΟΥΣ Α. ΧΑΡΙΤΣΗ ΚΑΙ Γ. ΣΑΡΑΚΙΩΤΗ

 

«Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται και υλοποιεί η Ν.Δ. πνίγει την υπόλοιπη κοινωνία, πνίγει τις υπόλοιπες παραγωγικές και υγιείς δυνάμεις της χώρας μας»

 

Πολιτική εκδήλωση παρουσίασης των βασικών αξόνων του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Δράμας του κόμματος, τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας. Ομιλητές στην εκδήλωση, η οποία είχε ως θέμα «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ. Οι έξι Εθνικές Προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ», ήταν οι κ.κ. Αλέξης Χαρίτσης, Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης, και Γιάννης Σαρακιώτης, Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ουσιαστικά η εκδήλωση αφορούσε παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε εκπροσώπους φορέων της Δράμας, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν και προβλήματα και προτάσεις, καθώς μετά τις ομιλίες ακολούθησαν τοποθετήσεις και διάλογος με τους παριστάμενους. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Θέμης Ζεκερίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Ζωή» και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κυριάκος Χαρακίδης, η υποψήφια Δήμαρχος της παράταξης «Project για τη Δράμα» και Δημοτική Σύμβουλος κ. Παρθένα Κιόρτεβε, ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κώστας Κατσιμίγας, ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου κ. Βασίλης Πολυτάρχης, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ κ. Όθων Μουρμούρης, τα μέλη διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ.κ. Γιώργος Μαρούσης και Αχιλλέας Τσακμάκης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Όλγα Βασιλείου, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Γιώργος Σαβρίδης, ο κ. Γιάννης Τσιάρας και η κα Τασούλα Μωυσιάδου από τον Σύλλογο Δημοτικών Υπαλλήλων, οι κ.κ. Αρτεμιάδης Λάζαρος και Γιάννης Δαμαλής, από τον σύλλογο των δασκάλων, ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Αν. Μακεδονίας κ. Γιάννης Παπουτσής, κ.α.

«Πρώτιστο μέλημα για εμάς το πρόγραμμά μας για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας»

Σε δήλωσή του ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε πως η εκδήλωση στη Δράμα ήταν ενταγμένη «σε μια σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων, συζητήσεων, συσκέψεων, με παραγωγικούς φορείς, με φορείς της αγοράς, με φορείς της κοινωνίας των πολιτών που διεξάγει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι προγραμματικές ημερίδες, στις οποίες εμείς καταθέτουμε τις προγραμματικές μας προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης της ακρίβειας, για το ενεργειακό, για τις πολύ μεγάλες προκλήσεις που έχουμε σε σχέση με το κοινωνικό κράτος, το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και για τους αναγκαίους μετασχηματισμούς που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της πράσινης μετάβασης, τη ψηφιοποίηση, όλα τα ζητήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή την ελληνική κοινωνία.

Πρώτιστο βέβαια μέλημα για εμάς είναι αυτή τη στιγμή είναι το πρόγραμμά μας για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, αυτές τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με την κρίση της ακρίβειας. Μια κρίση η οποία μπορεί μεν να έχει διεθνή διάσταση, έχει όμως πολύ σαφή εθνικά χαρακτηριστικά. Μιλάμε για μια ακρίβεια Μητσοτάκη, ακριβώς γιατί έχουμε αυτή τη στιγμή στη χώρα μας ένα πληθωρισμό, αλλά και μια εκτίναξη των τιμών, η οποία μας φέρνει πρωταθλητές στο ζήτημα της ενέργειας, στο ζήτημα των καυσίμων και της βενζίνης και την ίδια στιγμή έχουμε καθηλωμένα εισοδήματα των πολιτών, ένα εκρηκτικό μίγμα δηλαδή μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος και έκρηξης των τιμών.

Απέναντι σε αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει απαντήσεις. Την ίδια στιγμή, όμως, θέλει να ακούσει και τη φωνή της κοινωνίας».

Σε σχέση με το διάλογο που αναπτύσσεται με τους τοπικούς φορείς, ο κ. Χαρίτσης έκανε λόγο για «ειλικρινή ανοιχτή συζήτηση για το πώς προχωράμε παρακάτω, για το πώς δεν αφήνουμε αυτή η κρίση να ανοίξει ακόμη περισσότερο τη ψαλίδα μεταξύ των λίγων και ισχυρών και της κοινωνικής πλειοψηφίας, για το πώς στηρίζουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία αυτή τη στιγμή πλήττεται βάναυσα από την πληθωριστική κρίση». Όπως είπε, πρόκειται για «ζητήματα που βλέπουμε σε όλη την Ελλάδα και θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα με αντίστοιχες εκδηλώσεις επικοινωνίας με τους πολίτες». «Δεν είναι για εμάς το πρόγραμμά μας γραμμένο στις πέτρες του Μωυσή. Είναι μια δυναμική διαδικασία την οποία πάντα συζητάμε με την ίδια την κοινωνία, η οποία αυτή τη στιγμή, παρόλη την εικονική πραγματικότητα που προσπαθεί να καλλιεργηθεί από την πλευρά της Κυβέρνησης, περνάει πάρα πολύ δύσκολες μέρες», πρόσθεσε ο Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Η ανάπτυξη πρέπει να είναι δίκαιη και πρέπει να είναι και βιώσιμη»

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Γιάννης Σαρακιώτης, στις δηλώσεις του, ευχαρίστησε τη Ν.Ε. Δράμας για την πρόσκληση στην εκδήλωση, η οποία, όπως είπε, αφορούσε την ανάλυση των 6 αξόνων του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έτσι όπως αυτοί δημοσιοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Ακόμη, ο κ. Σαρακιώτης επεσήμανε: «Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας βιώνει πολύπλευρες κρίσεις. Μετά το πέρας, την έξοδο από τα μνημόνια, δυστυχώς είχαμε την υγειονομική κρίση, την οικονομική κρίση ως αποτέλεσμα της υγειονομικής, αλλά και την ενεργειακή κρίση, την οποία βιώνουμε σε ολόκληρη την Ελλάδα σε πολύ έντονο βαθμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από την πρώτη στιγμή πρότεινε λύσεις, κατέθετε προτάσεις, τεκμηριωμένες προτάσεις, κοστολογημένες προτάσεις, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα αυτές δεν έχουν εισακουστεί. Θα αναφέρω ενδεικτικά το γεγονός ότι από την προηγούμενη Έκθεση της Θεσσαλονίκης, από πέρυσι, ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Ένα μέτρο το οποίο θα έσπαγε πολλούς κρίκους στην αλυσίδα της ακρίβειας. Και είναι ένα μέτρο το οποίο υιοθέτησαν εντέλει, μετά τον Σεπτέμβριο του 2021, 17 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμμένουμε στην πρότασή μας. Μιλούμε επιπροσθέτως για ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Έχει γίνει και συγκεκριμένη εκδήλωση προκειμένου να παρουσιάσουμε το πώς μπορεί να υλοποιηθεί η μείωση του ιδιωτικού χρέους, το οποίο δημιουργήθηκε από το ξέσπασμα της πανδημίας και εν συνεχεία και είναι κάτι το οποίο έχουμε κάνει και στο παρελθόν. Να θυμίσω το 2019 με τη ρύθμιση της Έφης Αχτσιόγλου για επαναϋπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, είχαμε ουσιαστικό κούρεμα στις ασφαλιστικές εισφορές. Με αυτό το μοντέλο προτείνουμε τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

Κι όταν ακούμε τις περίφημες δηλώσεις για ανάπτυξη από την πλευρά της Κυβέρνησης, αναλογίζεται κανείς πως μπορεί η χώρα μας να καταγράφει ανάπτυξη η οποία διαχέεται στην κοινωνία, όταν βλέποντας τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στην εφορία, βλέπουμε να αυξάνονται σε σύγκριση με πέρυσι κατά 8 δις οι μεν, κατά 10 δις οι δε. Άρα ένα ερώτημα, το οποίο τίθεται, είναι ανάπτυξη, αλλά για ποιους και με ποιους όρους. Εμείς θεωρούμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι δίκαιη και πρέπει να είναι και βιώσιμη. Γιατί καλά μας παρουσιάζουν τα κυβερνητικά στελέχη δείκτες που καλπάζουν, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά αυτό αιτιολογείται ξεκάθαρα, όταν μία εταιρεία που παράγει ηλεκτρική ενέργεια ή κάποιες εταιρείες μεγάλες – κολοσσοί, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, που διαμένουν την ηλεκτρική ενέργεια, καταγράφουν αύξηση στα κέρδη τους κατά 200%-300%-400%, ανάπτυξη είναι. Αλλά η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται και υλοποιεί η Ν.Δ. πνίγει την υπόλοιπη κοινωνία, πνίγει τις υπόλοιπες παραγωγικές και υγιείς δυνάμεις της χώρας μας».

Σχετικά με τον διάλογο με τους φορείς, ο κ. Σαρακιώτης είπε πως «είναι σημαντικό να κατατίθενται προτάσεις. Δεν μπορούμε να μπαίνουμε σε έναν ατέρμονο μονόλογο εμείς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρέπει να ακούσουμε και τη φωνή των παραγωγικών φορέων και των υπολοίπων εκπροσώπων φορέων του Νομού και της πόλης της Δράμας».