ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

 

 

  • «Οι συνταγές που μας έφεραν στην πτώχευση εξακολουθούν και συνεχίζουν να εφαρμόζονται»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε την Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020, στον «Μύλο», ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο οποίος πλαισιωνόταν από τον Γραμματέα της Ν.Ε. Δράμας του κόμματος κ. Δημήτρη Καρβούνη.

Αρχικά, στην τοποθέτησή του ο κ. Ξανθόπουλος στάθηκε στο κλείσιμο ενός χρόνου της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, επισημαίνοντας πως «μπορούμε να κάνουμε ένα στοιχειώδη πρώτο απολογισμό». Όπως είπε, «τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Έχουμε μια δυσοίωνη εξέλιξη. Η ανεργία καλπάζει, το έλλειμμα είναι διψήφιο και μάλιστα είναι στην καλή περίοδο, το καλοκαίρι δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα γίνει, δεδομένου ότι περιμέναμε πάνω από 20 δις έσοδα στον τουρισμό με βάση τις προκρατήσεις και αν θα πάρουμε 8 δις είναι ένα ερώτημα κι αυτό με προϋποθέσεις». Ο κ. Ξανθόπουλος υπογράμμισε πως «η κοινωνία χειμάζεται» και πρόσθεσε πως «οι συνταγές που μας έφεραν στην πτώχευση εξακολουθούν και συνεχίζουν να εφαρμόζονται». Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσφατο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, επισημαίνοντας πως επιχειρείται «η επαναφορά ενός αυταρχικού κράτους το οποίο θέλει να ελέγξει πιθανώς τις κοινωνικές αντιδράσεις». Ακόμη, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «η πολιτική ζωή της χώρας με υποκλοπές ξαναγυρίζει σε παρελθόν, το οποίο είναι καταδικασμένο στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Άνθρωποι από το περιθώριο προσπαθούν να εισβάλλουν στην πολιτική ζωή και θέλουν να ρυθμίσουν τις εξελίξεις. Και σε όλα αυτά η απάντηση είναι μία. Πολιτική αντιπαράθεση, ενίσχυση των θεσμών και καταγγελία σε κάθε απόπειρα εκτροπής και σε κάθε απόπειρα αυταρχισμού».

Στη συνέχεια ο κ. Ξανθόπουλος μίλησε για την Επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά ποινικές ευθύνες του πρώην Υπουργού κ. Παπαγγελόπουλου και στην οποία ο ίδιος είναι μέλος. Όπως είπε, η Επιτροπή έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της και πλέον γράφεται το πόρισμα από τους Βουλευτές μέλη της Επιτροπής. Ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε πως «μέσα από τη διαδικασία των καταθέσεων για τις ευθύνες του Παπαγγελόπουλου αναδείχθηκε πάλι το σκάνδαλο Novartis» και στάθηκε ιδιαίτερα στο πρακτικό συμβιβασμού ανάμεσα στο αμερικανικό δημόσιο και στην εταιρεία Novartis, με το οποίο, όπως τόνισε, «η εταιρεία Novartis αναγνώρισε τις παράνομες πρακτικές της και ανέλαβε να πληρώσει άνω των 300 εκ. ευρώ για πράξεις οι οποίες έγιναν στην Ελλάδα». «Είναι οδυνηρό ότι ακόμη και τώρα δεν βγάζουν τα συμπεράσματα που πρέπει» και «δεν αντιλαμβάνονται ότι η κάθαρση πρέπει να επέλθει, γιατί ακριβώς είναι μια παράμετρος η οποία δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα» σχολίασε ο κ. Ξανθόπουλος για την στάση που τηρούν Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής και πρόσθεσε ότι «στην προσπάθεια να αλλάξουν την ατζέντα χρησιμοποιούν υποκλοπές, υποκλαπείσες συνομιλίες, που ανεξάρτητα με τον τρόπο με τον οποίο λήφθηκαν, προσπαθούν να βάλουν παράγοντες στο δημόσιο βίο οι οποίοι έχουν αμιγώς ιδιοτελή και ιδιωτικά κίνητρα».

Ακολούθως, ο κ. Ξανθόπουλος πέρασε στα τοπικά θέματα, μιλώντας αρχικά για την παράδοση των Φυλακών Νικηφόρου από το Υπουργείο Υποδομών στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Όπως είπε, «δεν πρόκειται για λειτουργία των Φυλακών Νικηφόρου. Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία η οποία γίνεται μεταξύ των φορέων του δημοσίου». Ο ίδιος διευκρίνισε πως «θεσμικά είχα την αντιμετώπιση που έπρεπε», καθώς προσκλήθηκε στην τελετή τόσο από τον συνάδελφό του κ. Μπλούχο όσο και από τον Υφυπουργό κ. Οικονόμου, όμως δεν παρέστη λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων. Πάντως, συνέχισε, «και αν μπορούσα, έχω την εντύπωση ότι δεν θα νομιμοποιούσα με την παρουσία μου ένα τέτοιο σόου, το οποίο είναι άνευ νοήματος».

Όσον αφορά τις προσλήψεις στις Φυλακές, ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε πως «παραδώσαμε τέτοια εποχή πριν ένα χρόνο την προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ», όμως «σήμερα, αφού καθυστέρησαν ένα χρόνο ολόκληρο, δεν προχώρησαν καθόλου τη διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ». Μάλιστα, ανέφερε πως «επικαλούνται την ανάγκη επίσπευσης των προσλήψεων, που κανείς δεν έχει αντίθετη άποψη, για να δικαιολογήσουν την παράκαμψη του ΑΣΕΠ, τη διενέργεια του διαγωνισμού μέσω Υπουργείου με κριτήρια ΑΣΕΠ, που μας κάνει όλους να εικάζουμε βασίμως ότι πρόκειται πάλι να γίνει ένα όργιο αυθαιρεσίας». Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κοινωνία να βγάλει τα συμπεράσματά της και «να διεκδικήσουμε όλοι μαζί τη διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ».

Περνώντας σε άλλο θέμα, ο κ. Ξανθόπουλος σχολίασε το ζήτημα του κλεισίματος των συνοριακών διελεύσεων στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ., κάνοντας λόγο για «αλαλούμ» και για «αυθαίρετο και απρογραμμάτιστο κλείσιμο». «Υπάρχει μία πλήρης ασυνεννοησία στην Κυβέρνηση, υπάρχει μία έλλειψη προγραμματισμού και κυρίως απόφασης οργανωμένης για το πώς θα διαχειριστούν το θέμα των συνοριακών διελεύσεων, αλλά πρέπει να ξέρουν όλοι ότι αυτού του είδους τις παλινωδίες τις πληρώνουν οι πολίτες. Τις πληρώνουν οι επιχειρηματίες. Και μάλιστα σε μια περίοδο, όπου περίμενε η ελληνική οικονομία και η τοπική οικονομία να πάρει μια ανάσα από τους τουρίστες και από το εισόδημα που θα εισρεύσει στην περιοχή», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο κ. Ξανθόπουλος στάθηκε στο ζήτημα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, επισημαίνοντας πως με βάση την πρόταση «δεν πρόκειται για Σιδηροδρομική Εγνατία, αλλά θα έλεγα ότι πρόκειται για προαστιακό Θεσσαλονίκης, διότι έχει, αν θυμάμαι καλά, 12 σταθμούς μέχρι και την Ασπροβάλτα και τον Σταυρό της Χαλκιδικής». Όπως ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος «η πρόταση που κατέθεσε ο επικεφαλής της περιφερειακής μας παράταξης Κώστας Κατσιμίγας για σύνδεση της Σιδηροδρομικής Εγνατίας μέσω Σερρών – Δράμας – Λιμένα Καβάλας, είναι μάλλον λειτουργικά και πολιτικά και οικονομικά η πλέον συμφέρουσα». Ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε πως η χάραξη αφήνει απ’ έξω τις Σέρρες και τη Δράμα, αποκόπτει το λιμάνι της Καβάλας από την βαλκανική ενδοχώρα και ακυρώνει το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας, το οποίο έχει ικανότητα να δέχεται πολύ μεγάλα σκάφη λόγω του βάθους που διαθέτει. Όπως είπε, η πρόταση που επεξεργάζεται ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να μπει στο δημόσιο διάλογο, με τα επιχειρήματα που σας ανέφερα και όχι μόνο με αμυντικά του τύπου “αφήνουν πάλι τη Δράμα απ’ έξω”, αλλά με επιθετικά, γιατί αυτή η σύνδεση είναι που δίνει στη γραμμή βιωσιμότητα και μπορεί να παίξει το ρόλο ως Σιδηροδρομική Εγνατία».

Τέλος, ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε και στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «είμαστε σε μια ουσιαστικά άτυπη προσυνεδριακή περίοδο». Όπως είπε, «εφόσον η πανδημία το επιτρέψει, το συνέδριο θα γίνει τον Σεπτέμβριο», τονίζοντας πως «προσδοκούμε, αισιοδοξούμε, επιδιώκουμε ένα κόμμα μεγάλο, ανοιχτό, να εκφράσει τη σύγχρονη Κεντροαριστερά, με σαφές αριστερό πρόσημο» και «θέλουμε να πιστεύουμε ότι η δημιουργία και η ενίσχυση αυτού του πολιτικού σχηματισμού μπορεί να εμπνεύσει τους πολίτες και να δημιουργήσει ανάχωμα στην ακραία επιθετική, συντηρητική, αυταρχική και νεοφιλελεύθερη επίθεση που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν» για την παρουσία του στην Επιτροπή για τον κ. Παπαγγελόπουλο και για το γεγονός ότι σε όσους διαλόγους έχουν διαρρεύσει δεν υπήρχαν στιχομυθίες με τον ίδιο, ο κ. Ξανθόπουλος εξήγησε πως σύμφωνα με τη διαδικασία αρχικά ρωτούν οι εισηγητές των κόμματων και στη συνέχεια οι Βουλευτές. Όπως είπε, «με βάση τον καταμερισμό που έχουμε κάνει ο κ. Ραγκούσης ως Τομεάρχης Εσωτερικών είχε ένα βαρύνοντα ρόλο, η κ. Αυγέρη ως Τομεάρχης Βορείου Ελλάδος είχε ένα βαρύνοντα ρόλο, οπότε πολλές φορές δεν περισσεύει ουσιαστικός λόγος παρέμβασης στους Βουλευτές. Κι επειδή οι συνεδριάσεις είναι πολύωρες και εξαντλητικές δεν έχει κανένα λόγο, όταν έχουν εξαντληθεί τα θέματα, να επανέρχεται επί των ήδη γνωστών. Το ίδιο συμβαίνει και με την πλειοψηφία των Βουλευτών της Επιτροπής. Δηλαδή δεν ρωτάμε όλοι σε κάθε μάρτυρα».

Ο κ. Ξανθόπουλος ρωτήθηκε από την «Εργασία… συν» και για την ΔΕΚΠΟΤΑ και την απάντηση που έλαβε σε ερώτηση που κατέθεσε από τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο και εξήγησε πω το θέμα σε πρώτη φάση έχει κλείσει κοινοβουλευτικά, προσθέτοντας: «Άλλωστε δεν είναι θέμα Βουλευτή αυτό. Είναι θέμα κυρίως των δημοτικών παρατάξεων, είναι θέμα της τοπικής κοινωνίας. Εγώ ως πολίτης και ως Δραμινός αισθάνθηκα προσβεβλημένος, γιατί μια απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων». Όπως είπε, «δεν περιποιεί τιμή στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτή η συμπεριφορά. Δηλαδή, γιατί ο κ. Δήμαρχος θέλει να κρατήσει την ΔΕΚΠΟΤΑ εν ζωή με αναπνευστήρα; Διότι στην πράξη, η πλειοψηφία, εφόσον συνεχίζει και υπάρχει αυτή η πλειοψηφία, θα μπλοκάρει τη χρηματοδότηση της ΔΕΚΠΟΤΑ. Δεν πρέπει να βρεθεί μία λύση; Ως Δραμινοί δεν πρέπει να έχουμε ένα σχήμα τέτοιο που να εξυπηρετεί τον πολιτισμό με διαφάνεια, σε γνώση όλων, με λειτουργίες που τιμούν το δημόσιο λόγο στην πόλη, και τους πολίτες και τους δημοτικούς άρχοντες;».