ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΜΗ ΚΑΝΑΡΑ

 

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο «Η ιστορία της χιονοδρομίας στη Δράμα και του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού» του κ. Θέμη Καναρά, πρώην Προέδρου και νυν επίτιμου Προέδρου του Ορειβατικού Συλλόγου Δράμας. Η έκδοση χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Raycap, ενώ το βιβλίο δεν πωλείται και διατίθεται δωρεάν στους φίλους της χιονοδρομίας. Όπως αναφέρει στην αρχή του βιβλίου ο κ. Καναράς, αυτό «αφιερώνεται στους φίλους και συνεργάτες μου που μοιραστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια το όραμα για τη δημιουργία του χιονοδρομικού κέντρου και το ίδιο πάθος για το βουνό…».

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρονται τα εξής: «Ο Θεμιστοκλής Καναράς είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος συλλόγου στην ιστορία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας. Ως πρόεδρος του ΕΟΣ Δράμας, πιστώνεται και την ιδέα για δημιουργία Χιονοδρομικού Κέντρου στο Φαλακρό, αλλά και την υλοποίησή της. Στο βιβλίο ξεδιπλώνονται τα πρώτα βήματα της χιονοδρομίας στη Δράμα, οι αθλητές του, αλλά και το χρονικό της ίδρυσης του Χ/Κ Φαλακρού. Οι άνθρωποι που το οραματίσθηκαν, οι αγώνες και το πείσμα τους ενάντια στις αντιξοότητες, οι σωστές και οι λάθος αποφάσεις, οι καθυστερήσεις, οι διεκδικήσεις που τελικά οδήγησαν στη δημιουργία ενός χώρου ψυχαγωγίας και αθλητικών εκδηλώσεων αλλά και οικονομικής ανάπτυξης για μια ολόκληρη περιοχή».

Στο βιβλίο φιλοξενούνται εισαγωγικά κείμενα από τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο, με τίτλο «Διαδρομές μιας ζωής», τον Δημήτρη Γεωργούλη, τέως Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης και μέλους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, με τίτλο «Ο καταλληλότερος για να γράψει την Ιστορία της Χιονοδρομίας στη Δράμα», και τον Δημοσθένη Γυρούση, τέως Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χειμερινών Αθλημάτων και μέλους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, με τίτλο «Ο Θέμης Καναράς δικαίως θεωρείται εξαιρετική προσωπικότητα στον χώρο της χιονοδρομίας».

Αντί προλόγου, ο κ. Καναράς γράφει τα εξής: «Όταν οι ορειβάτες σκαρφαλώνουν σε μια κορυφή με μεγάλο υψόμετρο, θαυμάζουν το τοπίο, εκστασιάζονται με τις εικόνες που αντικρίζουν από ψηλά (για παράδειγμα, από την κορυφή του Φαλακρού να βλέπεις από το Παγγαίο, τη Θάσο, τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο έως τον Άθω και τον Όλυμπο), αλλά αισθάνονται και αμέτρητη ικανοποίηση για την προσπάθεια που έκαναν. Αισθάνονται ευλογημένοι που τα κατάφεραν να “πλησιάσουν” τον Θεό.

Έτσι κι εγώ, όταν τέλειωσα το κείμενο του παρόντος βιβλίου αισθάνθηκα περηφάνια και συγκίνηση. Περηφάνια, γιατί έγραψα την ιστορία της ίδρυσης του Χιονοδρομικού Κέντρου του Φαλακρού και της χιονοδρομίας στη Δράμα. Και συγκίνηση, γιατί αφηγήθηκα την ιστορία των μελών του Ορειβατικού Συλλόγου –είτε αναφέρονται στο βιβλίο ονομαστικά είτε όχι- και πολλών άλλων φίλων και υπηρεσιακών παραγόντων, που ξόδεψαν χρόνο και κόπο, για να εκπληρωθεί ένα μεγάλο όνειρο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Βασίλη Τσιαμπούση για την πολύτιμη βοήθεια που μου πρόσφερε από τις πρώτες σελίδες έως την έκδοση του βιβλίου και τον Κώστα Βιδάκη για τις φωτογραφίες που μου παραχώρησε και για τις γνώσεις του πάνω στην χλωρίδα του Φαλακρού που μοιράστηκε μαζί μου.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω την εταιρεία Raycap, που καλύπτοντας τα έξοδα της έκδοσης, δίνει την ευκαιρία στους Δραμινούς, αλλά όχι μόνο σε αυτούς, να διαπιστώσουν πώς ένα βουνό από βοσκότοπος έγινε χώρος ψυχαγωγίας, αθλητικών εκδηλώσεων και οικονομικής ανάπτυξης για μια ολόκληρη περιοχή. Και να εκτιμήσουν το πείσμα, τους αγώνες και τις διεκδικήσεις πολλών από μας, για να προσφέρουμε ανιδιοτελώς στον κόσμο της Δράμας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ένα πραγματικά σπουδαίο έργο».

Στον επίλογο του βιβλίου, ο συγγραφέας αναφέρει τα εξής: «Από την ίδρυσή του, το 1932, ο Ορειβατικός Σύλλογος Δράμας διοικήθηκε από σημαντικά μέλη της τοπικής κοινωνίας. Στο πέρασμα των ενενήντα χρόνων του, και κυρίως στα πρώτα μισά, εκλέχτηκαν ως πρόεδροι μεγάλες προσωπικότητες που του έδωσαν αίγλη και κύρος.

Μετά τον Πόλεμο και την Κατοχή τα εναπομείναντα μέλη ανασύστησαν τον Σύλλογο που οργανώθηκε, απλώθηκε σε περισσότερα αντικείμενα σχετικά με τους σκοπούς του και πέτυχε το θαύμα της δημιουργίας του Χ/Κ Φαλακρού.

Παραθέτω με σειρά τα ονόματα των προέδρων του Συλλόγου από την ίδρυσή του έως σήμερα: Ερνέστος Τουλ, γεωπόνος, προϊστάμενος του Καπνολογικού Ινστιτούτου, Βασίλειος Πολυζωίδης, δικηγόρος, Πέτρος Γραμμενίδης, έμπορος, Αντώνης Καστρινός, βιομήχανος, Ιωάννης Καπάτσος, οικονομολόγος, Ανέστης Αναστασιάδης, δικηγόρος, Γεώργιος Καρακτσάνης, έμπορος γυναικείων ρούχων, Νικόλαος Σοφούλης, υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος, Αναστάσιος Πέτρου, υπάλληλος αγροτικής τράπεζας, Σταύρος Κεβόρκ, υπάλληλος Αγροτικής Τράπεζας, Γεώργιος Ιωάννου, έμπορος υφασμάτων, Θέμης Καναράς, έμπορος χρωμάτων και αυτοκινήτων, Κώστας Κασάπης, ιδιωτικός υπάλληλος, και Γεώργιος Μαυρίδης, πυροσβέστης.

Οι παραπάνω, αλλά και όλα τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων του συλλόγου, τίμησαν τη θέση τους και προσέφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες στους Δραμινούς, που αγαπούσαν τη φύση και τον αθλητισμό.

Προς όλους αυτούς, και προς όλους τους φίλους του Ορειβατικού, αισθανόμουν πάντα πως είχα την υποχρέωση να κάνω αυτό το βιβλίο, το οποίο καταγράφει εν ολίγοις την ιστορία του συλλόγου και τη μεγάλη προσφορά του στο πανελλήνιο, τη δημιουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου και την εξέλιξη της χιονοδρομίας στην περιοχή μας».

Βιογραφικό Θέμη Καναρά

 

Ο Θέμης (Θεμιστοκλής) Καναράς γεννήθηκε στη Δράμα το 1939. Εκεί τελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Από τα 15 του χρόνια ασχολήθηκε με τον στίβο στα αγωνίσματα 800, 1.500 και 3.000 μ. στιπλ, σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Υπηρέτησε στις μονάδες καταδρομών με τον βαθμό του εφέδρου ανθυπολοχαγού, ενώ επαγγελματικά ασχολήθηκε με το εμπόριο χρωμάτων και αυτοκινήτων. Έκανε ορειβασία, αναρρίχηση, σκι, τένις, σέρφινγκ, θαλάσσιο σκι, ποδηλασία και αλεξίπτωτο πλαγιάς («παραπέντε»). Εξήντα τρία χρόνια υπήρξε ενεργό μέλος στον Ορειβατικό Σύλλογο Δράμας, διετέλεσε πενήντα χρόνια μέλος του διοικητικού συμβουλίου, εκ των οποίων τριάντα έξι πρόεδρος. Πλέον έχει τον τιμητικό τίτλο του επίτιμου προέδρου.