ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΔΡΑΜΑΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ

 

 

  • Η αθρόα προσέλευση θεατών ανταμοιβή της πολύμηνης και επίπονης προσπάθειας όλων των συντελεστών

 

Παραδοσιακά η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας παρουσιάζει υψηλής ποιότητας παραστάσεις, βασισμένες σε επαγγελματικά πρότυπα, παρά το γεγονός πως οι συντελεστές τους ασχολούνται με το θέατρο σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Κι όμως, κάθε χρονιά η θεατρική ομάδα του ΣΦΓΤ εκπλήσσει ευχάριστα το κοινό, τόσο με τις ερμηνείες επί σκηνής όσο και γενικότερα με την προσέγγιση σε έργα ενός ποικίλου ρεπερτορίου. Κι εύλογα δημιουργούνται συναισθήματα ικανοποίησης στους θεατές που έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παραστάσεις που προκαλούν είτε γέλιο είτε συγκίνηση, ανάλογα με τη θεματολογία, σίγουρα όμως αποτελούν τροφή για σκέψη και προβληματισμό.

Η φετινή επιλογή της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας ήταν οι «Ανθισμένες Μανόλιες» του αμερικανού θεατρικού συγγραφέα Ρόμπερτ Χάρλινγκ. Ένα έργο γνωστό και από την κινηματογραφική του μεταφορά, το 1989, σε διασκευή για τον κινηματογράφο του ιδίου του θεατρικού συγγραφέα και με ένα εντυπωσιακό καστ πρωταγωνιστριών (Τζούλια Ρόμπερτς, Σάλλυ Φηλντ, Σίρλεϋ Μακ Λέιν, Ολυμπία Δουκάκη, Ντόλλυ Πάρτον, Ντάρυλ Χάννα). Οι «Ανθισμένες Μανόλιες» πραγματεύονται τις τακτικές συναντήσεις 6 γυναικών σε ένα κομμωτήριο στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ, παρουσιάζοντας στιγμές από τη ζωής τους, μικρά γεγονότα της καθημερινότητας σχολιασμένα με ιδιαίτερο τρόπο, αλλά και κορυφαίες καταστάσεις που καθορίζουν το μέλλον αυτών των γυναικών.

Η πρεμιέρα για τη φετινή παραγωγή της θεατρικής ομάδας του ΣΦΓΤ Δράμας έγινε το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου και ακολούθησαν ακόμη 9 παραστάσεις. Η αθρόα προσέλευση των θεατών, οι οποίοι κατέκλυσαν την μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου, ήταν η καλύτερη ανταμοιβή της προσπάθειας όλων των συντελεστών, που μέσα από μια πολύμηνη, κοπιώδη και απαιτητική προετοιμασία κατάφεραν να επιτύχουν ένα τόσο άρτιο αποτέλεσμα.

Οι «Ανθισμένες Μανόλιες» είναι μια δραματική κομεντί, η οποία γεννά πλήθος συναισθημάτων στο κοινό, ασχολούμενη με την γυναικεία ψυχοσύνθεση, την φιλία, την μητρότητα, την απώλεια, την οικογένεια και τον έρωτα. Κωμικές καταστάσεις μπλέκονται με δραματικά γεγονότα, τρυφερότητα και δυστυχία ανταμώνουν επί σκηνής και έξι διαφορετικές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με χαρές και ευχάριστα γεγονότα, όπως ο γάμος, αλλά και με τραγικές στιγμές, όπως ο θάνατος μιας εξ αυτών. Πάντα, όμως, ενωμένες, υποστηρίζοντας η μία την άλλη και λειτουργώντας συμπληρωματικά, οι έξι αυτές γυναίκες καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν στην ίδια τη φύση της ζωής… Όπως αναφέρει, άλλωστε, στο πρόγραμμα της παράστασης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας κ. Πολύνα Μπανά, «ο πρωτότυπος τίτλος του έργου (Steel Magnοlias-Ατσαλένιες Μανόλιες) αποτελεί ένα ιδιαίτερα εύστοχο και συμβολικό σχήμα οξύμωρον, υποδηλώνοντας ότι οι έξι ηρωίδες του έργου είναι ευαίσθητες σαν τις μανόλιες αλλά, συγχρόνως, δυνατές σαν το ατσάλι, όπως, εξάλλου, είναι και αυτή καθαυτή η γυναικεία ψυχοσύνθεση». Εξάλλου, παρά το τραγικό γεγονός του θανάτου μιας εκ των πρωταγωνιστριών, που επισκιάζει όσα συμβαίνουν στο δεύτερο μέρος της παράστασης, το έργο κλείνει με το αισιόδοξο μήνυμα της γέννας ενός παιδιού…

Στην παράσταση της θεατρικής ομάδας του ΣΦΓΤ Δράμας πρωταγωνιστούν (κατά σειρά εμφάνισης) οι Αθηνά Καρυοφυλλίδου (Ανέλ), η Σέρη Σιμάκη (Τρούβι), η Ιωάννα Χούντα (Κλαίρη), η Εύα Ρίζου (Σελ), η Άννα Στόκα (Αλίν) και η Μπελίνα Παπαϊωάννου (Γουίτζερ), οι οποίες αποδίδουν εξαιρετικά τους ρόλους τους, δημιουργώντας ένα υψηλής ποιότητας καλοκουρδισμένο σύνολο, καθώς και οι έξι ουσιαστικά κατέχουν κεντρικούς ρόλους στην παράσταση. Με έμφαση στις ερμηνευτικές λεπτομέρειες, ακόμη κι όταν δεν συμμετέχουν στους διαλόγους, υποστηρίζοντας και συμπληρώνοντας επί σκηνής η μία την άλλη, οι έξι πρωταγωνίστριες, υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Παναγιώτη Τσετίνη, καταφέρνουν να παρουσιάσουν μια σφιχτοδεμένη και με ρυθμό παράσταση, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού για τη συνέχεια.

Οι υπόλοιποι συντελεστές, οι οποίοι συνέβαλαν σε αυτό το εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα, είναι οι: Βασίλης Δερής (πρωτότυπα τραγούδια για την παράσταση και μουσική επιμέλεια), Ευαγγελία Φερφέρη (σκηνικά – κοστούμια), Χρήστος Καδόγλου (γενική επιμέλεια σκηνικών), Ρούλα και Μαρία Ψαλτίδου (φροντιστές – γενική επιμέλεια σκηνικών), Σωτήρης Ψαλτίδης (σχεδιασμός αφίσας), Χριστίνα Τερζή (φωτισμός), Ζωή Μιχαήλ (ήχος).

Οι «Ανθισμένες Μανόλιες» της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών έδωσαν την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει ένα έργο αφιερωμένο στη γυναικεία ψυχολογία. Μια γλυκόπικρη παράσταση, με καυστικό χιούμορ και συναισθηματικές κορυφώσεις, ένα έργο ύμνο στη γυναικεία φύση…

 

Θανάσης Σιουτόπουλος