Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Β. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ 2018 ΚΑΙ ΤΟ 2019

Την κινηματογραφική πολιτική της ΕΡΤ για το 2018 και το 2019 ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Βασίλης Κωστόπουλος, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στο 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, παρουσία του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Αντώνη Παπαδόπουλου.

Ο κ. Κωστόπουλος, που όπως είπε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής είναι ο πρώτος Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ που επισκέπτεται το Φεστιβάλ, ανακοίνωσε πως στο εξής οι μικρού μήκους ταινίες θα αξιολογούνται από κοινού και ισότιμα με τις μεγάλου μήκους ταινίες. Δηλαδή η χρηματοδότηση στο πλαίσιο του 1,5 %, θα είναι ενιαία για όλες τις ταινίες, ανεξαρτήτου διάρκειας. Όπως είπε, «με τον τρόπο αυτό αίρονται οι περιορισμοί τόσο στον αριθμό των χρηματοδοτούμενων ταινιών όσο και στο ποσό χρηματοδότησης τους».

Ανακοίνωσε επίσης πως στο εξής η ΕΡΤ θα ενισχύει και ταινίες μεσαίου μήκους (διάρκειας δηλαδή έως 59 λεπτά), και πως τις επόμενες μέρες θα προβεί σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για μεσαίου μήκους ταινίες βασισμένες σε σύγχρονα μεταπολεμικά λογοτεχνικά νεοελληνικά έργα, σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ.

«Η ΕΡΤ είναι η μόνη που εφαρμόζει πλήρως την κινηματογραφική νομοθεσία», υπογράμμισε ο κύριος Κωστόπουλος, προσθέτοντας πως δημιουργείται ένα νέο όργανο από προσωπικότητες του κινηματογραφικού χώρου το οποίο θα έχει συμβουλευτικό ρόλο στον Διευθύνοντα Σύμβουλο ως προς την κινηματογραφική πολιτική της ΕΡΤ.

Επιπλέον, δημιουργείται ένα ανοιχτό Forum ανταλλαγής προτάσεων στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως οι κινηματογραφικοί φορείς, το οποίο θα συνεδριάζει κατά τακτά διαστήματα.

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος, αναγνωρίζοντας τη σημαντική προσφορά του Φεστιβάλ στην κινηματογραφική κοινότητα αλλά και στην Βόρεια Ελλάδα, ανακοίνωσε πως θα εισηγηθεί τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης του Φεστιβάλ Δράμας από την ΕΡΤ. Όπως άλλωστε θύμισε ο Α. Παπαδόπουλος, «η ΕΡΤ είναι αρωγός του Φεστιβάλ από το 1989 και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το 1999 το πρόγραμμα ενίσχυσης ταινιών μικρού μήκους “Μικροφίλμ” από την Δημόσια Τηλεόραση».

Ο κ. Κωστόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στις εγκρίσεις της νεοσύστατης επιτροπής για την χρηματοδότηση ταινιών μέσα στο 2018, στο πλαίσιο της υποχρέωσης της ΕΡΤ, με βάση το νόμο 3905 του 2010, να διαθέτει το 1,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών της για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, έως το τέλος του 2018 η ΕΡΤ θα έχει διαθέσει στον ελληνικό κινηματογράφο 4.650.000 ευρώ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος, κλείνοντας, θύμισε πως η ΕΡΤ πρόσφατα υπέγραψε σύμβαση με την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών η οποία κατοχυρώνει τις αμοιβές των Ελλήνων σκηνοθετών που συνεργάζονται με την Δημόσια Τηλεόραση γεγονός που όπως είπε «Θα αναβαθμίσει το τηλεοπτικό πρόγραμμα».