ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΣΟΥ ΓΡΑΦΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΝΟΥΣ» ΤΟΥ ΜΙΝΩΑ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ
Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 7 Φεβρουαρίου 2025, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, η παρουσίαση του βιβλίου «Σου γράφω από την κοιλιά του κτήνους» του Μίνωα Ευσταθιάδη. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Δράμας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας, το βιβλιοπωλείο «Μανιφέστο» και τις εκδόσεις «Μεταίχμιο». Για το βιβλίο μίλησαν ο κ. Χρήστος Μακρυκώστας, Πρόεδρος Πρωτοδικών του Πρωτοδικείου Δράμας, ο κ. Αναστάσιος Πούλιος, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, η κ. Λία Κολέτσου, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου της Σκωτίας και ιδιοκτήτρια του Koletsou School of English, και ο κ. Μιχάλης Κατράκης, συγγραφέας.
Το 2022 ο συγγραφέας και νομικός κ. Μίνως Ευσταθιάδης πήρε άδεια εισόδου στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Στράουμπινγκ στη Γερμανία για να συναντήσει έναν κρατούμενο, καταδικασμένο σε ισόβια, για τη δολοφονία της θείας του, το 2006, στο κέντρο του Μονάχου. Είκοσι πέντε χρόνια νωρίτερα, το 1981, ένα δεκάχρονο κορίτσι εξαφανίστηκε στο δάσος της βαυαρικής λίμνης Άμερ και βρέθηκε νεκρό μέσα σε ένα ξύλινο κουτί. Ο συγγραφέας συνδέει αυτές τις δύο ιστορίες σε ένα βιβλίο που διερευνά λογοτεχνικά τα δύο εγκλήματα.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιος επεσήμανε ότι το βιβλίο του Μίνωα Ευσταθιάδη «είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο. Εντάσσεται βέβαια στην αστυνομική λογοτεχνία, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Επεξεργάζεται δύο πραγματικές ιστορίες που συνέβησαν στη Γερμανία και παρουσιάζει την εξέλιξή τους και τη σύνδεση που αυτές οι δύο έχουν μεταξύ τους, σύνδεση που μέχρι σήμερα δεν είχε αντιληφθεί νομίζω κανείς. Είναι μια μυθιστορηματική περιγραφή των δύο αυτών υποθέσεων, που όμως καταδεικνύει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και μάλιστα σε μια χώρα, όπως η Γερμανία που για πολλούς αποτελεί πρότυπο σε πάρα πολλά θέματα –και στη Δικαιοσύνη. Έχουμε την ευκαιρία να δούμε πώς λειτουργεί η Δικαιοσύνη κάτω από ιδιαιτέρες συνθήκες βέβαια και σε χώρες που αποτελούν πρότυπο και για εμάς». Όπως ακόμη επεσήμανε, «τα ζητήματα που θέτει το βιβλίο θα είναι πάντα στην επικαιρότητα γιατί έχουν να κάνουν με τον τόπο λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης που ενδιέφερε, ενδιαφέρει και θα ενδιαφέρει πάντα τις κοινωνίες μας έτσι όπως είναι οργανωμένες σήμερα».
Ο Πρόεδρος Πρωτοδικών του Πρωτοδικείου Δράμας κ. Μακρυκώστας σημείωσε: «Είναι ένα πραγματικά εξαιρετικό βιβλίο. Είχα την τύχη να διαβάσω και τα προηγούμενα βιβλία του Μίνωα Ευσταθιάδη και είχα εκτιμήσει από τότε τις λογοτεχνικές αρετές του. Αυτό το βιβλίο έχει την ιδιαιτερότητα ότι μιλάει για δύο πραγματικές υποθέσεις που εκτυλίχθηκαν στα γερμανικά ποινικά χρονικά στη δεκαετία του 1980 και στη δεκαετία του 2000. Με έναν πραγματικά ιδιαίτερο τρόπο καταφέρνει να αποδώσει όλη την ατμόσφαιρα σχετικά με τις έρευνες για τα δύο αυτά εγκλήματα, αλλά και την ποινική διαδικασία που ακολούθησε. Αυτό που τονίζει είναι ότι η υπό την πίεση της κοινής γνώμης, δυστυχώς σε εγκλήματα υψηλής δημοσιότητας πολλές φορές γίνονται παραλείψεις ή λάθη που μπορούν να οδηγήσουν σε τραγικές καταστάσεις, όπως η καταδίκη ανθρώπων οι οποίοι ενδεχομένως να μην έχουν διαπράξει τις πράξεις που τους αποδίδονται και για τις οποίες καταδικάστηκαν».
Ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Ευσταθιάδης, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ανέφερε: «Έχει ξεκινήσει η όλη υπόθεση με μια επίσκεψη δική μου στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Στράουμπινγκ στη Βαυαρία. Πήγα το 2022 να επισκεφτώ έναν κρατούμενο, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια για τη δολοφονία της θείας του με 25 χτυπήματα στο κεφάλι. Η επίσκεψη ήταν συγκλονιστική. Αρχικά πίστευα ότι θα γράψω ένα μικρό άρθρο, το οποίο θα δημοσιευόταν σε κάποια γερμανική εφημερίδα, αλλά τελικά ήταν τόσα πολλά και τόσο συγκλονιστικά αυτά που άκουσα, που θα ήταν αδύνατο να βγει κάποιο άρθρο. Οπότε ξεκίνησα να γράφω ένα μυθιστόρημα, το οποίο βέβαια είναι επί της ουσίας true crime, δηλαδή αφορά δύο πραγματικά εγκλήματα που συνέβησαν στη Γερμανία, το ένα το 2006 και το άλλο το 1981. Μεταξύ των δύο εγκλημάτων υπάρχει μία τομή, μια συνάντηση, που μας κάνει να πιστεύουμε ότι πιθανόν να είναι ο ίδιος θύτης, δηλαδή ο ίδιος δολοφόνος να έχει τελέσει και τα δύο εγκλήματα. Και μάλιστα να μην είναι κανένας από τους δύο ανθρώπους που βρίσκονται φυλακισμένοι ισόβια σε φυλακές της Γερμανίας». Ακόμη, ο κ. Ευσταθιάδης σημείωσε: «Ένα βασικό ζήτημα του βιβλίου είναι η Δικαιοσύνη και ο τρόπος με τον οποίον την αντιλαμβανόμαστε. Η επίδραση που έχει επάνω στη Δικαιοσύνη και στην απονομή της η κοινή γνώμη, η πίεση της κοινής γνώμης. Η ανάγκη οπωσδήποτε να βρεθεί κάποιος ένοχος, ο οποίος θα τιμωρηθεί προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίσθημα δικαίου του κοινού και ακόμα περισσότερο η αδυναμία κάποιες φορές του συστήματος Δικαιοσύνης ακόμη και σε προηγμένες χώρες, όπως η Γερμανία, να μπορέσει να ανταποκριθεί στις συνθήκες και στο ύψος του».