ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

  • «Γίνεται στοχευμένα εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και όχι για την εξυπηρέτηση πελατειακών δικτύων»
  • «Οι Δήμοι του Νομού μας για τις προτάσεις που κατέθεσαν ενισχύθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια της κρίσης με πάνω από 7,5 εκατομμύρια ευρώ»

 

Ανακοίνωση σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εξέδωσε ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, παραθέτοντας και σχετικούς πίνακες με συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με την προηγούμενη κυβερνητική περίοδο, αλλά και με συνολικά στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις των Δήμων του Νομού Δράμας.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του, ο κ. Καραγιαννίδης αναφέρει:

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης. Μόνο τη διετία 2013-14 η κρατική χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ μειώθηκε κατά 60%. Αυτή την πραγματικότητα την αλλάξαμε υλοποιώντας έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό για να καλυφθούν οι ελλείψεις με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών στις τοπικές κοινωνίες – όπως το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”, το πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ, το πρόγραμμα ενίσχυσης Ορεινών και Νησιωτικών Δήμων και όχι μόνο, που έχει τύχει καθολικής αποδοχής από τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης. Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον πίνακα των χρηματοδοτήσεων της περιόδου της Συγκυβέρνησης Πα.Σο.Κ. (ΚΙΝΑΛ) – ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (2012-2014) και την περίοδο προ της λήξης των μνημονίων και της σημερινής Κυβέρνησης.

Η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πλέον πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης και γίνεται στοχευμένα, εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, όχι για την εξυπηρέτηση πελατειακών δικτύων, όπως στο παρελθόν. Τα περί κρατισμού η αντιπολίτευση ας τα απευθύνει στους κατοίκους ολόκληρων περιοχών της χώρας που δεν έχουν ακόμη – το 2018 – δίκτυο ύδρευσης ή αποχέτευσης, στους Δήμους που δεν είχαν έναν μηχανικό για να υλοποιήσουν ένα απλό έργο, να αντιμετωπίσουν φυσικές καταστροφές και κυρίως να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους ακόμη και για ανάγκες της καθημερινότητάς τους.

Οι χρηματοδοτήσεις των έργων και των δράσεων που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» για όλη τη Χώρα έφτασαν 686.642.000 ευρώ μέχρι σήμερα ενώ ο προϋπολογισμός του για το 2018 ήταν 1,825 δις Ευρώ με προοπτική να φτάσει στο 2,3 δις ευρώ το 2023.

Οι Δήμοι του Νομού μας για τις προτάσεις που κατέθεσαν, ενισχύθηκαν από τα προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης κατά τα τελευταία χρόνια της κρίσης με πάνω από 7,5 εκατομμύρια ευρώ όπως αναλυτικά περιγράφονται στον σχετικό πίνακα.

Η προσπάθεια που καταβάλουμε καθημερινά δεν αποτυπώνεται μόνο με αριθμούς αλλά με μία συνολική παρέμβαση για την στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ζητήματα λειτουργίας της, όπως προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού για να καλυφθούν οι ελλείψεις όσο κυρίως και στη θεσμική της θωράκιση και ανάπτυξη που περιλαμβάνει το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους – αυτοδιοίκησης καθώς και το νέο θεσμικό της πλαίσιο, τον “Κλεισθένη” που τόσο πολύ πολεμήθηκε από τους Αυτοδιοικητικούς της χώρας».