Στις κορυφαίες επιλογές του μεγάλου ταξιδιωτικού περιοδικού βρίσκεται η Ελλάδα – Σε ποια κατηγορία κατατάσσεται πρώτη – «Στο DNA των Ελλήνων η φιλοξενία» – Ποιες περιοχές συμβουλεύει τους ταξιδιώτες να επισκεφτούν
Στο νέο τοπίο του τουρισμού, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την πανδημία, αναφέρεται άρθρο του Forbes στο οποίο γίνεται ιδιαίτερη μνεία και στην Ελλάδα.
Ο τουριστικός τομέας έχει υποστεί ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα ωστόσο προσαρμόζεται όσο αλλάζουν οι ανάγκες και των ταξιδιωτών. Στο πλαίσιο αυτό το Lonely Planet, όπως αναμεταδίδει το Forbes, κατήρτισε μία λίστα με προορισμούς για το 2021 η οποία προβάλει την διαφορετικότητα κάθε τόπου και τα πράγματα στα οποία θα πρέπει να δώσουν σημασία οι ταξιδιώτες, όπως το φαγητό, η διαφορετικότητα, ο πληθυσμός κ.α.
Στο άρθρο λοιπόν με τίτλο «Lonely Planet Best In Travel 2021» (But With A Twist) το Forbes κατατάσσει την Ελλάδα ως πρώτη επιλογή στην κατηγορία «καλύτερος τουριστικός διατροφικός προορισμός» ενώ επισημαίνεται ότι, χωρίς να το επιδιώκει, με τα βιολογικά προϊόντα και τα ψαρικά της από τα νησιά, βρίσκεται στην κορυφή παγκοσμίως.
Αναφέρει χαρακτηριστικά το Forbes: «Τα κυριότερα σημεία στην κατηγορία Αειφορία περιλαμβάνουν την Ελλάδα ως τον νούμερο ένα προορισμό όσον αφορά στην διατροφή και το Παλάου την κορυφαία αλυσίδα νησιών. Στην κατηγορία Κοινότητα, η Αυστραλία αναγνωρίζεται για το εκπληκτικό έργο αποκατάστασης της κοινότητας μετά τις πυρκαγιές πριν από ένα χρόνο. Και στην τρίτη κατηγορία, η πολιτιστική ποικιλομορφία του Σαν Ντιέγκο απονέμεται παράλληλα με το γηγενές φαγητό του Hiakai στη Νέα Ζηλανδία».
Για την Ελλάδα συγκεκριμένα, το Lonely Planet σημειώνει: «Η Ελλάδα μπορεί να μην είναι γνωστή παγκοσμίως για την εφαρμογή επίσημων πρωτοβουλιών σχετικά με βιώσιμες πρακτικές, αλλά ανεπίσημα, οι Έλληνες είναι “πράσινοι” εδώ και αιώνες. Η πανάρχαια συνήθεια της καλλιέργειας λαχανικών, της συγκομιδής ελιών και της προετοιμασίας ελαιολάδου, και το μαγείρεμα με ντομάτες, φρέσκο ψάρι και άγρια χόρτα είναι ο κανόνας για τους περισσότερους Έλληνες, είτε ζουν σε νησί είτε στην ηπειρωτική χώρα. Εάν ένα χωριό δεν επιτυγχάνει ένα μοναδικό πιάτο χρησιμοποιώντας ένα άγριο βότανο ή λαχανικό παραγωγικό για την περιοχή του, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα έχουν τη δική τους θεώρηση για ένα πιο παραδοσιακό, εθνικό πιάτο».
Αλλά τίποτα δεν είναι πιο γνήσιο, όπως αναφέρει το Lonely Planet, από τη μαζική φιλοξενία που απευθύνεται σε όλους. Είναι ένας τρόπος ζωής για τους Έλληνες. Είναι ενσωματωμένο στο DNA τους και σε όλη τη χώρα, γενναιόδωροι και παθιασμένοι ντόπιοι μοιράζονται τις γνώσεις τους με τους ταξιδιώτες, συνδυάζοντας φανταστικό φρέσκο μαγείρεμα με δραστηριότητες στη φύση, όπως πεζοπορία σε διαφορετικά τοπία.
Αναλύοντας γεωγραφικά τις διατροφικές ιδιαιτερότητες το περιοδικό συμβουλεύει: «Οι πεζοπόροι μπορούν να περιπλανηθούν στα βουνά της Καλύμνου και να μάθουν για τις ιδιαιτερότητες των αρωματικών βοτάνων. Εναλλακτικά, μπορούν να καθίσουν δίπλα σε έναν ιστορικό ανεμόμυλο στο στη Λέρο και να απολαύσουν χταπόδι carpaccio (που προέρχεται εκείνο το πρωί από τις αποβάθρες του ψαρά). Και μην χάσουν τη νόστιμη, βιολογική κουζίνα της Κρήτης…».