ΜΕ ΤΗ ΔΕΟΥΣΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΤΑΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ (ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ) Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821
- 25 Μαρτίου 1821 – 25 Μαρτίου 2021: 200 χρόνια από την απαρχή της Επανάστασης – 200 χρόνια από την απαρχή της δημιουργίας του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους
Η φετινή επέτειος της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 αποκτά ιστορικό χαρακτήρα, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την απαρχή της Επανάστασης, μια ημερομηνία σταθμό, η οποία δεν σηματοδοτεί μόνο την έναρξη του εθνικού ξεσηκωμού, αλλά στη συλλογική εθνική μνήμη έχει περάσει και ως η απαρχή της δημιουργίας του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
Σε μια εντελώς ακατάλληλη συγκυρία για εορτασμό αντάξιο των συμβολισμών της επετείου, με πάνδημη συμμετοχή κόσμου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Ελλάδα γιορτάζει τα συλλογικά της γενέθλια, με τη δέουσα εθνική υπερηφάνεια και ανάταση.
Παράλληλα, πέρα από την ευκαιρία για επαναφορά στη συλλογική μνήμη των γεγονότων και των πρωταγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης, η φετινή επέτειος αποτελεί και ένα έναυσμα για να στραφεί συνδυαστικά το συλλογικό βλέμμα, όχι μόνο στο παρελθόν με τη συνειδητοποίηση της απόστασης που έχει διανυθεί τα τελευταία 200 χρόνια, αλλά και στο μέλλον, με τον δέοντα αναστοχασμό και την προσήκουσα στοχοθεσία είτε σε μεσοπρόθεσμο είτε σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Είναι βέβαιο ότι αν πριν από ένα χρόνο περίπου δεν είχε ενσκήψει στον παγκόσμιο χάρτη η νόσος Covid-19, τότε ο φετινός εορτασμός θα είχε εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Πάντως, ακόμη κι έτσι η απόδοση των δέουσων τιμών θεωρείται επιβεβλημένη.
Σε τοπικό επίπεδο, στην πόλη της Δράμας, θα τελεστεί επίσημη δοξολογία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας, παρουσία μόνο των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου, καθώς και της ηγεσίας των σωμάτων ασφαλείας, και θα ακολουθήσει τελετή στο Άγαλμα της Ελευθερίας στον δημοτικό κήπο, με πλήρη τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Προφανώς και σε διαφορετική περίπτωση η παρέλαση στη Δράμα, η οποία φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί, θα κέντριζε το ενδιαφέρον και πλήθος κόσμου θα κατέκλυζε την οδό Εθνικής Αμύνης.
Πανελλαδικά, οι εορτασμοί για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 ήταν προγραμματισμένοι να ξεκινήσουν χθες Τετάρτη 24 Μαρτίου. Κλήθηκαν και αναμένετο να παραβρεθούν (οι γραμμές αυτές γράφονται αρκετά νωρίτερα) εκπρόσωποι της Αγγλίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας, των χωρών δηλαδή που συνέβαλαν στον αγώνα για την ελευθερία και συγκεκριμένα ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του Βρετανικού θρόνου Κάρολος, o Πρωθυπουργός της Ρωσίας κ. Μιχαήλ Μισούστιν και η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας κυρία Φλοράνς Παρλί (και όχι ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Ε. Μακρόν λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει προκληθεί από την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα του), καθώς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Η παρουσία εκπροσώπων της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας έχει διττό συμβολισμό, καθώς από τη μια αποτελεί απόδοση τιμής για τη συμμετοχή των συγκεκριμένων χωρών στη ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827, με την Ελληνική Επανάσταση να έχει λάβει οικουμενική αποδοχή, και από την άλλη ενέχει τον συμβολισμό των αδιάρρηκτων ιστορικών δεσμών με Αγγλία, Ρωσία και Γαλλία.
Η έναρξη των εκδηλώσεων ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί χθες το απόγευμα με τη ξενάγηση των προσκεκλημένων, καθώς και της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητστοτάκη, στο ανακαινισμένο και εκσυγχρονισμένο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, με έμφαση σε πίνακες ζωγραφικής που έχουν ως θέμα την Επανάσταση του 1821. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ακολουθούσε επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Το σημερινό (Πέμπτη 25 Μαρτίου) πρόγραμμα των εορτασμών της Εθνικής Επετείου περιλαμβάνει Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση στην οποία θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος και τμήματα από συμμαχικές χώρες. Μαζί με τα ελληνικά αεροσκάφη θα πετάξουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Για την προστασία της δημόσιας υγείας, η παρέλαση θα γίνει χωρίς την παρουσία κόσμου και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ.
Πάντως, οι εορτασμοί για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ως γνωστόν, εδώ και καιρό έχει συσταθεί και λειτουργεί η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» με Πρόεδρο την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου. Οι εκδηλώσεις που συντονίζονται από πλευράς Επιτροπής, η οποία πρωτοστατεί σε αυτό τον τομέα, κινούνται σε 4 βασικούς άξονες: «Το 1821 στην Ελλάδα και τον κόσμο», «Η Ελλάδα στην πορεία των 200 χρόνων», «Οι Έλληνες που άφησαν και αφήνουν το αποτύπωμά τους στον κόσμο», «Το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος». Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό και εφόσον υπάρξουν ομαλές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ένας μεγάλος σταθμός των φετινών εορτασμών είναι οι «Γιορτές πόλεων», δηλαδή οι ταυτόχρονοι εορτασμοί στις πρωτεύουσες όλων των Νομών της χώρας, το διήμερο 20 και 21 Ιουνίου.
Στις επόμενες σελίδες της εφημερίδας «Εργασία… συν» παρουσιάζονται κείμενα σχετικά με την Επανάσταση του 1821, με την πνευματική και πολιτική ηγεσία του τόπου, μέσω της Ποιμαντορικής Εγκυκλίου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και του άρθρου του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γεώργιου Παπαδόπουλου αντίστοιχα, να αποτυπώνει τις σκέψεις της για την Επέτειο της Επανάστασης, για το χθες, αλλά και για το αύριο της χώρας. Τις δικές του σκέψεις για την Επανάσταση του 1821, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της χώρας, καταθέτει και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου. Παράλληλα φιλοξενείται το μήνυμα του Δημάρχου Δοξάτου κ. Θέμη Ζεκερίδη για την Επανάσταση του 1821, αλλά και άρθρο του Αντιδημάρχου του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλη Τάσσου.
Τέλος, δημοσιεύεται κείμενο για τους Δραμινούς αγωνιστές της Επανάστασης του 1821, οι οποίοι επέλεξαν να φύγουν από τον τόπο τους και να κινηθούν προς την επαναστατημένη Ελλάδα.
Χρόνια πολλά Ελλάδα! Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους!
«Εργασία… συν»