ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ
«Το φυσικό αέριο αποτελεί το βασικό όχημα για τη βιομηχανική ανάπτυξη των περιοχών της Βορείου Ελλάδος»
«Αυτό που εγγυόμαστε είναι ότι το φυσικό αέριο δεν πρόκειται ποτέ να έρθει σε συγκρίσιμη τιμή με τα συμβατικά καύσιμα»
«Η ΔΕΔΑ μας έχει όλα τα απαραίτητα μέσα και κυρίως τη χρηματοδοτική επάρκεια, ώστε να καλύψει όποιο αριθμό συνδέσεων προκύψει»
«Η ΔΕΔΑ προσφέρει 100% έκπτωση για τους οικιακούς και μικρούς εμπορικούς καταναλωτές όταν συνδεθούν με το δίκτυο»
«Έχοντας εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα μπορέσουμε να προτεραιοποιήσουμε την ανάπτυξη προς τις περιοχές που υπάρχει περισσότερη ζήτηση»
Στέφανος Γεωργιάδης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας: «Το Επιμελητήριο Δράμας είναι εδώ για να στηρίξει και τον επαγγελματικό κόσμο, αλλά πρωτίστως να προωθήσει καθετί αναπτυξιακό, ειδικά σε σχέση με τη χρήση του φυσικού αερίου»
Εκδήλωση στο ξενοδοχείο «KOUROS», σχετικά με την επέκταση του δικτύου διανομής στη Δράμα, διοργάνωσαν το απόγευμα της Πέμπτης 30 Σεπτεμβρίου η Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) και το Επιμελητήριο Δράμας.
Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την τήρηση των προβλεπόμενων υγεινομικών πρωτοκόλλων, οι παρευρισκόμενοι, επαγγελματίες του κλάδου που θα ασχοληθούν με την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου, επιχειρηματίες και ενδιαφερόμενοι πολίτες, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την εμπορική στρατηγική της ΔΕΔΑ, για τον προγραμματισμό των εργασιών γενικά στην Ανατολική Μακεδονίας και Θράκη και ειδικότερα στη Δράμα, ενώ παράλληλα, στον διάλογο που αναπτύχθηκε μετά τις ομιλίες, επιλύθηκαν απορίες και δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα.
Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες των Νομών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη, στη Ξάνθη και στην Καβάλα.
Παρόντες στη Δράμα, εκ μέρους της ΔΕΔΑ, ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μάριος Τσάκας, ο Συντονιστής Διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΔΕΔΑ κ. Δημήτρης Αυλωνίτης και ο Διευθυντής Λειτουργίας και Συντήρησης της εταιρείας κ. Βασίλης Λογοθέτης.
«Η ζήτηση στη Δράμα πηγαίνει πάρα πολύ καλά, χωρίς ακόμη να έχουμε μπει κι εμείς πολύ επιθετικά στην “πώληση”»
Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. για την εκδήλωση στη Δράμα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Μάριος Τσάκας ανέφερε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε στη Δράμα. Θα ήθελα κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον Πρόεδρο για τη συνεργασία με το Επιμελητήριο και τη διοργάνωση της πολύ ωραίας εκδήλωσης.
Όπως θα έχετε παρατηρήσει, τα έργα της εταιρείας μας έχουν ξεκινήσει και στην πόλη της Δράμας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθεί και πολύ και ο ρυθμός ανάπτυξης του δικτύου και ενσωμάτωσης των πρώτων πελατών, γιατί, όπως έχουμε πει πολλές φορές, από φέτος, θα έχουμε τις πρώτες συνδέσεις. Δηλαδή ο φετινός χειμώνας θα δει αρκετούς πολίτες συνδεδεμένους στα δίκτυα φυσικού αερίου».
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών της ΔΕΔΑ στη Δράμα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας σημείωσε: «Κατά την εξέλιξη του έργου παράλληλα θα γίνονται κανονικά συνδέσεις. Το έργο στο σύνολό του, η α’ φάση, αυτή που συζητάμε για το συγχρηματοδοτούμενο έργο με την Περιφέρεια, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023. Αλλά εννοείται ότι δεν θα περιμένει κάποιος για να συνδεθεί την ολοκλήρωση του έργου. Κάθε ένα κομμάτι που υλοποιούμε θα δίνουμε αέριο και θα συνεχίζουμε στο επόμενο».
Για το αν υπάρχει ενδιαφέρον από Δραμινούς για σύνδεση στο δίκτυο του φυσικού αερίου, ο κ. Τσάκας ανέφερε: «Πηγαίνει πάρα πολύ καλά στη Δράμα η ζήτηση, χωρίς ακόμη να έχουμε μπει κι εμείς πολύ επιθετικά στην “πώληση”. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και νομίζουμε –γιατί είναι ένα έργο το δικό μας που όσο σκάβεις, δημιουργείται μεγαλύτερη ζήτηση- ότι το επόμενο διάστημα θα υπερκαλύψουμε τους στόχους για το έτος και θα πλησιάσουμε τους συνολικούς στόχους για το σύνολο του έργου».
«Είναι μια από τις βασικές υποδομές, οι οποίες χρειάζονται για την ανάπτυξη ενός τόπου»
Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης ανέφερε πως το έργο του δικτύου φυσικού αερίου στη Δράμα «είναι ένα έργο εμβληματικό για την περιοχή, το οποίο το ζητούσε το Επιμελητήριο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι μια από τις βασικές υποδομές, οι οποίες χρειάζονται για την ανάπτυξη ενός τόπου. Είναι ιδιαίτερα ότι το έργο αυτό αφορά και το σύνολο της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., σε κάθε πρωτεύουσα Νομού. Σε δεύτερη φάση σίγουρα θα υπάρξει και μια επέκταση. Από τα πρώτα ακούσματα που έχουμε, παρά την αρνητική συγκυρία της αύξησης των τιμών γενικώς της ενέργειας και των υδρογονανθράκων, το φυσικό αέριο, εκτός από την καθαρότερη πηγή ενέργειας, αν εξαιρέσουμε τις ΑΠΕ, αποτελεί ουσιαστικό πόλο προσέλκυσης επενδύσεων.
Για εμάς είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή και για αυτό το Επιμελητήριο Δράμας διοργάνωσε την εκδήλωση από κοινού με τη ΔΕΔΑ, γιατί δίνουμε και ένα στίγμα. Το στίγμα που δίνουμε είναι ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, η οποία έχει να κάνει ακριβώς με τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών και με την ολοκλήρωση φυσικά και των αξόνων, δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για να γυρίσει η Δράμα μια σελίδα.
Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στην περιοχή από την κατασκευή του έργου, η διατήρηση όλων αυτών των επενδύσεων που είναι να γίνουν και ταυτόχρονα και η συντήρηση του δικτύου μέσα από τους τεχνικούς της Δράμας, από τις εταιρείας που δημιουργήθηκαν, τους πωλητές του φυσικού αερίου, καταλαβαίνετε ότι δημιουργεί μια δυναμική γύρω από αυτόν τον κλάδο.
Το Επιμελητήριο Δράμας είναι εδώ για να στηρίξει και τον επαγγελματικό κόσμο, αλλά πρωτίστως να προωθήσει καθετί αναπτυξιακό, ειδικά σε σχέση με τη χρήση του φυσικού αερίου».
Σχετικά με το αν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των επιχειρήσεων για σύνδεση στο δίκτυο φυσικού αερίου, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Ήδη υπάρχει πάρα πολύ. Ξέρω επιχειρήσεις που μιλάνε με τους πωλητές της ΔΕΔΑ και διαμορφώνουν λύσεις, οι οποίες αφορούν τις επιχειρήσεις τους. Και μιλάω για μεγάλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις, όπως είναι οι βιομηχανίες».
«Είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση ενεργειακών υποδομών που γίνεται στην ελληνική περιφέρεια»
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανο Γεωργιάδη και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Παπαθεοδώρου, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας, η οποία χρηματοδοτεί κατά το ήμισυ περίπου το έργο στην Α.Μ.Θ.
Στη συνέχεια ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Μάριος Τσάκας αναφέρθηκε στη σημασία και στα οφέλη του φυσικού αερίου, αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου. Αρχικά ο κ. Τσάκας ευχαρίστησε για τη συνεργασία τον κ. Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Στέφανο Γεωργιάδη, τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο και την Περιφερειακή Αρχή, καθώς και τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο.
Αναφερόμενος στη σημασία του φυσικού αερίου, ο κ. Τσάκας σημείωσε: «Δημιουργεί τους πυλώνες ανάπτυξης για τις πόλεις στις οποίες παρεμβαίνουμε. Για εμάς –και έχουμε επίγνωση αυτού που λέμε- θεωρούμε ότι η έλευση δικτύων φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια και ιδιαιτέρως στη Βόρεια Ελλάδα, αποτελεί το μεγαλύτερο έργο μετά την έλευση του ηλεκτρισμού πριν από δεκαετίες. Αν αναλογιστούμε την αλλαγή των εποχών και τι σήμαινε τότε το ηλεκτρικό και τι θα σημάνει σήμερα το φυσικό αέριο, θεωρούμε ότι είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση ενεργειακών υποδομών που γίνεται στην ελληνική περιφέρεια. Οι επενδύσεις, άμεσες και έμμεσες, μόνο για την Περιφέρειά σας είναι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια. Μόνο 62 εκ. ευρώ, αν δεν κάνω λάθος, είναι η αυτή καθεαυτή κατασκευή του αγωγού». Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ στάθηκε και στις «εκατοντάδες θέσεις εργασίας στους κλάδους που συνδέονται άμεσα με το έργο».
Όπως είπε, ο κ. Τσάκας «σχεδιάζεται και η δυνατότητα επέκτασης σε όμορες περιοχές που υπάρχει αυξημένη βιομηχανική δραστηριότητα» και έτσι «μειώνοντας το ενεργειακό κόστος, ανοίγουμε διάπλατα τις πόρτες για νέες επενδύσεις». «Το έργο μας αφορά όλες τις κατηγορίες δυνητικών πελατών. Πρώτα από όλα οικιακών, που είναι τα σπίτιά μας, εμπορικών, όπως αποκαλούμε εμείς, που είναι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, και τέλος βιομηχανικών», πρόσθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ.
Σχετικά με τα οφέλη από τη χρήση φυσικού αερίου, ο κ. Τσάκας σημείωσε: «Το φυσικό αέριο είναι μακράν το φθηνότερο από τα συμβατικά καύσιμα. Έχει επιλεγεί και από την Κυβέρνηση, η οποία στηρίζει απόλυτα αυτή την προσπάθεια που κάνουμε, και μάλιστα για αυτό μάλιστα βρέθηκε λίγους μήνες πριν και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Ξάνθη να εξαγγείλει αυτό το μεγάλο μας έργο στην Α.Μ.Θ.». Ακόμη, επεσήμανε πως «έχει επιλεγεί ως καύσιμο μετάβασης, που θα οδηγήσει τη χώρα τις επόμενες δεκαετίες, μέχρι και το 2050, που θέλουμε να πάμε σχεδόν σε πλήρη κάλυψη από ΑΠΕ».
Κάνοντας ειδική αναφορά στις συζητήσεις που υπάρχουν το τελευταίο χρονικό διάστημα κυρίως σε τηλεοπτικές εκπομπές, περί αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, ο κ. Τσάκας είπε: «Αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε είναι ότι όποια μεταβολή και να υπάρχει, το φυσικό αέριο παραμένει μακράν το πιο φθηνό από τα συμβατικά καύσιμα. Όπως γνωρίζετε, είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν. Όπως συζητάμε σήμερα για τις αυξήσεις στις τιμές και προβληματιζόμαστε όλοι -αντίστοιχα βέβαια γίνεται και για το ρεύμα, το πετρέλαιο κλπ.-, μπορεί σε τρεις μήνες ή σε πέντε να συζητάμε για ιστορικό χαμηλό στην τιμή. Οπότε όλη αυτή η κουβέντα θα είναι άκαιρη. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προβεί κανείς σε αποφάσεις, βάσει της τηλεοπτικής επικαιρότητας. Αυτό που εγγυόμαστε είναι ότι το φυσικό αέριο δεν πρόκειται ποτέ να έρθει σε συγκρίσιμη τιμή με τα συμβατικά καύσιμα».
Ακόμη, ο κ. Τσάκας, συνεχίζοντας για τα οφέλη του φυσικού αερίου, στάθηκε στο περιβαλλοντικό αποτύπωμά του, καθώς «παρότι λογίζεται στα ορυκτά καύσιμα, είναι πολύ πιο φιλικό στο περιβάλλον από όλα τα συμβατικά καύσιμα», ενώ υπογράμμισε πως πρόκειται για «το βασικό όχημα για τη βιομηχανική ανάπτυξη των περιοχών της Βορείου Ελλάδος, που αποτελεί και κεντρική πολιτική στόχευση, την οποία εμείς καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε».
Όσον αφορά τα στοιχήματα και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ΔΕΔΑ, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, ο κ. Τσάκας ανέφερε πως στόχος είναι «να υλοποιηθεί με τη μικρότερη δυνατή όχληση για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες. Κατανοούμε ότι ένα τόσο μεγάλο έργο σε πόλεις με πολλά σημεία που είναι στενοί οι δρόμοι, δημιουργείται όχληση, αλλά οι εταιρείες που κατασκευάζουν το έργο είναι με πολλά χρόνια εμπειρίας στο αέριο, άρα θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει, για να είναι ανά γειτονιά η μικρότερη και συντομότερη όχληση».
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τσάκα, επιθυμία της ΔΕΔΑ είναι «αυτό το έργο να γίνει κτήμα των Δραμινών. Δηλαδή να μπορέσει να υλοποιηθεί στο σύνολό του και αφορά τις εξωτερικές εγκαταστάσεις, τις συντηρήσεις, τις προμήθειες, από επιχειρηματίες της περιοχής, γιατί έχουμε δεν και περιπτώσεις που δεν ασχολήθηκαν όσο έπρεπε οι τοπικοί επιχειρηματίες σε περιφερειακές πόλεις, με αποτέλεσμα τα λεφτά να φεύγουν από την περιοχή, να το πω έτσι απλά, και να έρχονται Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς να το υλοποιούν. Δεν το λέω με τοπικιστικά χαρακτηριστικά, αλλά είναι απαραίτητο να αποκτάται τεχνογνωσία, να δυναμώνουν επιχειρήσεις και εταιρείες στο χώρο αυτό, ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε στη συνέχεια και τις νέες επεκτάσεις με τοπικές επιχειρήσεις και να μην αναγκαζόμαστε να κατευθυνόμαστε πάντα στις 6-7 μεγάλες αθηναϊκές ή από τη Θεσσαλονίκη επιχειρήσεις».
Τέλος, ο κ. Τσάκας σημείωσε πως σκοπός της ΔΕΔΑ είναι «να υπερκαλύψουμε τους στόχους», προσθέτοντας πως «η εταιρεία μας έχει όλα τα απαραίτητα μέσα και κυρίως τη χρηματοδοτική επάρκεια, ώστε να καλύψει όποιο αριθμό συνδέσεων προκύψει». Όπως είπε, «εμείς θα αναπτύξουμε ένα πιστοποιημένο δίκτυο συνεργατών της εταιρείας μας σε κάθε πόλη, ώστε όλο αυτό το έργο να διαμοιραστεί και να μπορούν πολλές επιχειρήσεις, μικρές επιχειρήσεις, όπως είναι στο σύνολο της Ελλάδας -το 95% τουλάχιστον είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις- να γίνουν κοινωνοί και ωφελούμενοι από το έργο μας».
«Φέρνουμε το δίκτυο μέχρι τη μάντρα του σπιτιού σας –για να το πω απλά- χωρίς καμία χρέωση»
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του κ. Δημήτρη Αυλωνίτη, Συντονιστή Διευθυντή Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΔΕΔΑ.
«Καταστατικός σκοπός της ΔΕΔΑ είναι να καλύψει ένα ενεργειακό κενό δεκαετιών και να φέρει το φυσικό αέριο σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε ο κ Αυλωνίτης και τόνισε πως το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας είναι ύψους 300 εκ. ευρώ και αφορά 34 πόλεις σε όλη την Ελλάδα.
Ειδικά στη Δράμα, οι στόχοι του προγράμματος της ΔΕΔΑ, εξήγησε ο κ. Αυλωνίτης, είναι να ξεπεραστούν οι 3.200 συνδέσεις οικιακών και μικρών εμπορικών επιχειρήσεων. Μάλιστα, υπογράμμισε πως «ήδη έχουμε υπογράψει τις πρώτες συμβάσεις με πελάτες στην πόλη στο ενεργό, στο υφιστάμενο δίκτυο, γιατί η Δράμα είχε αρκετά χρόνια δίκτυο, το οποίο ήταν ανενεργό». Όπως ειπώθηκε, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συγκεκριμένοι καταναλωτές θα απολαμβάνουν τα οφέλη του φυσικού αερίου από τα μέσα του Οκτωβρίου.
Πάντως, ο κ. Αυλωνίτης εξέφρασε την αισιοδοξία πως οι αρχικοί στόχοι βάσης θα ξεπεραστούν. Χαρακτηριστικά επεσήμανε: «Είμαι βέβαιος ότι θα τους ξεπεράσουμε, στο πλαίσιο ενός πολύ φιλόδοξου έργου, που υπερβαίνει τα 60 εκ. και το οποίο εκτός από τον αστικό ιστό, αφορά και μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές». Όπως είπε, «έχουμε ενδείξεις ότι και στη βιομηχανία και σε μεγάλους εμπορικούς καταναλωτές το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο».
Σχετικά με τη σύνδεση στο δίκτυο φυσικού αερίου, ο κ. Αυλωνίτης σημείωσε πως «η ΔΕΔΑ προσφέρει 100% έκπτωση για τους οικιακούς και μικρούς εμπορικούς καταναλωτές όταν συνδεθούν με το δίκτυο. Δηλαδή φέρνουμε το δίκτυο μέχρι τη μάντρα του σπιτιού σας –για να το πω απλά- χωρίς καμία χρέωση, αρκεί να ενεργοποιήσετε την εσωτερική εγκατάσταση εντός 12 μηνών από την κατασκευή». Μάλιστα, υπογράμμισε πως οι μηχανικοί είναι της επιλογής του κάθε πελάτη.
Παράλληλα, ο κ. Αυλωνίτης επεσήμανε πως η ΔΕΔΑ διαθέτει εργαλεία για τις επιχειρήσεις, «ώστε να εξειδικεύουμε σε επίπεδο μονάδας αυτό το κόστος». Μέσα από αυτή τη συνεργασία παρουσιάζεται σε κάθε ενδιαφερόμενο επιχειρηματία, χωρίς καμία χρέωση, η περίοδος απόσβεσης της ένταξης στο φυσικό αέριο. Όπως είπε, «τα πραγματικά στοιχεία που έχουμε από μια σειρά κλάδων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά» και έθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα εξοικονόμησης χρημάτων σε ετήσια βάση λόγω της χρήσης του φυσικού αερίου τόσο για μικρές επιχειρήσεις όσο και για βιομηχανίες.
Ακόμη, ο Συντονιστής Διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΔΕΔΑ παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του. Πρόκειται για ηλεκτρονική διαδικασία, η οποία γίνεται μέσω της ιστοσελίδας deda.gr, όπου υπάρχει η σχετική φόρμα. Μάλιστα, μέσα στον Οκτώβριο, στην πόλη της Δράμας και συγκεκριμένα στην οδό Εφέδρων Αξιωματικών θα ανοίξει γραφείο της ΔΕΔΑ, το οποίο θα στελεχωθεί από μηχανικούς και διοικητικούς υπαλλήλους για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
«Αν ο εργολάβος την ώρα που κάνει την κατασκευή ενός αγωγού σε μια γειτονιά έχει αιτήσεις, θα μπορεί συγχρόνως να κάνει και τις εγκάρσιες τομές»
Ο κύκλος των ομιλιών ολοκληρώθηκε με τον κ. Βασίλη Λογοθέτη, Διευθυντή Λειτουργίας και Συντήρησης της ΔΕΔΑ. Ο κ. Λογοθέτης στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία να υποβληθούν έγκαιρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος, καθώς «καταλαβαίνουμε όλοι ότι αν ο εργολάβος την ώρα που κάνει την κατασκευή ενός αγωγού σε μια γειτονιά έχει αιτήσεις, θα μπορεί συγχρόνως να κάνει και τις εγκάρσιες τομές, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν τα σπίτια, κι έτσι δεν θα χρειαστεί να επιστρέψει πίσω και να αυξήσει την όχληση. Γιατί η όχληση σε αυτά τα έργα, ας μη γελιόμαστε, είναι αρκετή».
Ακόμη, ο κ. Λογοθέτης για το θέμα της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, επεσήμανε πως «οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος γίνονται για σημεία τα οποία δεν είναι επάνω στο πλάνο ανάπτυξης του επόμενου τετραμήνου. Ωστόσο αυτές οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος έχουν τη χρησιμότητά τους. Τα έργα της ΔΕΔΑ είναι δομημένα πελατοκεντρικά. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από μια βασική υποδομή, η οποία είναι λίγο-πολύ ένας εξωτερικός δακτύλιος, ο οποίος διανέμει το αέριο στην πόλη, είναι φτιαγμένα από μικρά αυτόνομα κομμάτια, τα οποία αεριοδοτούν τις γειτονιές. Έχοντας εμείς εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα μπορέσουμε να προτεραιοποιήσουμε την ανάπτυξη προς τις περιοχές που υπάρχει περισσότερη ζήτηση. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και για τους καταναλωτές και για εμάς».
Τέλος, ο κ. Λογοθέτης έκανε γνωστό πως «στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των μηχανικών και της μείωσης της γραφειοκρατίας, γιατί πέρα από την κατασκευή του αγωγού, ο κάθε ιδιώτης πρέπει να φτιάξει και μια εσωτερική εγκατάσταση στο σπίτι του για να υποδεχθεί το φυσικό αέριο, φτιάξαμε ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα μπει σε λειτουργία μέσα στον επόμενο μήνα και θα επιτρέπει στους μηχανικούς να κάνουν ηλεκτρονική υποβολή της μελέτης».